1/3 от сиренето е качествено. Останалото?

Експертите обясняват как да разпознаем качествените продукти
18 май 2016 08:30,
27
1/3 от сиренето е качествено. Останалото?
Снимка: Flickr

В България има 250 предпиятия, които произвеждат млечни продукти, над 90% от тях произвеждат сирене. 30% от тези предприятия работят качествено, а продуктите, които не отговарят на стандартите за качество, са продуктите без име.

Още по темата

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му потребителят може да бъде сигурен в качеството на продукта, който купува, ако името на дадения производител е вече утвърдено на пазара.

Според Присадашки обаче покупателната способност на българския потребител е малка, заради това често се случва да попадне на некачествено сирене.

От друга страна влияе и пазарната ситуация, тъй като все повече търговски вериги продават продукти с по-ниски цени, което автоматично сваля качеството им.

В разговора участва и Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него контрол върху млечните продукти у нас има, но е друг въпросът доколко този контрол е ефективен.

"В агенцията по безопасност на храните имам чуството, че работим в различни посоки. Ние като данъкопладци плащаме на Агенцията да контролира, много пъти излиза някакъв проблем, след това се оказва, че агенцията намира начин да оправдае хората. Примерно мимналата година случая с фалшивите крави масла - Агенцията се опитваше няколко седмици да замаже проблема. Не знам на чия страна са", каза Иванов.

Качественото сирене трябва да не е с тебеширен, а бял цвят с кремав оттенък, посочиха двамата експерти.

Най-голям риск за некачествено съдържание имат сирената, които са в насипно състояние, поставени в магазинните витрини, отчетоха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
41
 
! Отговори
една преди 7 години
Добре, нямате право да назовавате име, марка и т.н., но нека тогава да си качвате някъде в интернет, на сайта на Асоциацията на потребителите, например, пълното изследване. Който иска да има достъп и да види всичко - коя марка, кой производител какви резултати е дал с продукцията си. Достъпа до тази информация ще позволи на потребителите да "изметат" от пазара нарушителите. Това, че никой не дава пълната информация показва, че става въпрос за едни пари дето някой просто взел от някъде...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другото е Мирене......