Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват

Издържат ги родителите им – пращат пари от чужбина
Обновена: 8 юни 2016 08:51 | 8 юни 2016 08:43,
120
Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват
Снимка: архив Булфото

Близо половин милион млади българи се издържат с пари, които родителите им изпращат от чужбина. Младежите ни нито работят, нито пък и учат.

Те липсват както на пазара на труда, така и в статистиката за безработица, обясни пред "Стандарт" Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН. Според нея въпросните младежи не се и опитват да си търсят препитание или квалификация.

"Когато едно дете вижда модела от родителите си, че изкарват за няколко месеца парите си, защо му е да влага системни усилия в образование", коментира Белева.

Данните на института показват, че с всяка следваща година се увеличават парите, които български емигранти пращат у нас. Докато през 2007 г. трансферите са били 600 млн. евро, през 2015 г. сумата вече е над 1300 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите от емигрантите ,влизащи в България са Правопорционални на увелеличението на Партийте в България!!
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато минималната заплата+безплатни китайски условиш на труд не е дефакто стандарта тогава и ще работят.Ама мутро-комунизъм тъй не се строи.Няма да казвам къде да си бутнат стъкмистиките за "средни заплати" "доходи" и прочее бюрократично литературни произведения. Те отдавна са си там.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запитах един студент, който в момента следва магистратура следния въпрос.Кажи ми чувал ли си за маса , обема и плътност. А той ми отговори - ами да.Маса - това е трапеза (в смисъл дървена маса) .Обем - това е ядене и пиене.Плътност е това колко може да изядеш и изпиеш.Това не беше шега.Каквато ни е държавата , такова ни и образованието и висшето и средното, че и основното и кадрите са ни такива.Винаги има изключения, но в болшинството си е пълна трагедия.
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То кадри има, обаче те никой не искат да учат. Аз така търсех работа на времето като програмист и като току що завършил никой не ме взе. След това куфарчетата, терминал 1. 17 години по-късно те продължавали кадри да търсят. То хора не останаха, млади *** които не работят и пенсионери...
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазара на труда - глупост по-голяма бе бях чувал.Първо пазар няма.Има странни думи от рода на "липсващи кадри", което е равносилно на липсващи роби.Сега дилемата е, как да си набавим нови роби, хем без пари да работят, хем пък да не роптаят много, ако може и да не искат нищо. В най-добрия случай, ако може да започнат да си плащат за да работят в България.
70
4
 
12
 
! Отговори
от Сащ преди 7 години
Ако не са емигрантите България я пишете бегала.
69
1
 
5
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
"Свикне ли една сви-ня да яде ***, ще прескочи плет и ще изяде пет"
68
0
 
2
 
! Отговори
Песимист преди 7 години
Не се надявайте да заработят ефективно на местата, където започнат работа.Половината от тях ще напуснат работа до петия ден, една четвърт до първата заплата.Другата половина от тях ще се влеят в престъпните групировки или индивидуално ще правят набези за единия хляб и предимно за дрога! Имаше една поговорка някога "Свикне ли една *** да яде ***, ще прескочи плет и ще изяде пет" от тях.Така, че дрогиращите се /единаците/ ще бъдат основната заплаха за хората на труда и пенсионерите.Дерзайте!
67
0
 
4
 
! Отговори
до 104 преди 7 години
104, ...И колко месеца се чака например за операция от остър апендицит или за перитонит или ако някой те е наръгал с нож ?
66
3
 
4
 
! Отговори
Ром от Две Могили преди 7 години
Плащам 500 паунда на седмица наем за квартира(петчленно семейство), мисля да купя една къща-това са много пари,а накрая нямаш нищо
65
0
 
10
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Анонимен 100Данъците може да са високи, но получават обществени услуги с високо качество. Парите стигат за всичко и остават предостатъчно.В България, какво здравеопазване ще получиш? Какво образование за своите деца ще получиш? Каква пенсия получават родителите ти?Всичко това стига ли за водене на нормален живот? След 30 години, когато останат 2 милиона работещи и още толкова "роми", обществените услуги на какво ниво мислиш, че ще бъдат?
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където и да отидат нашите некадърни и мързеливи младежи, да знаят че на готово няма никъде. Работи се яко ако искаш да живееш сносно поне. Сами ще се научат като поогладнеят.
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази статистика е пълна глупост. Никъде в новината не става ясна корелацията между "мързелуващите" младежи и парите от чужбина. 500 000 е цифра, която се отнася най-вероятно за едно определено малцинство безработни. 90% от хората, които познавам и приятелите ми, бачкат, но има от тях много без договор или са в чужбина и никъде не се водят. Има и такива, които се ръководят от принципа в статията, но са много далеч от половин милион.
62
0
 
5
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Анонимен 96И в България се цитират ПРЕДИ данъци.Сложи данъци от порядъка на 20-30% и виж какво остава.900лв. средна в България при 30% данъци...бам остават около 600лв .Изваждаш за транспорт, храна и наем...бам остават ти 100-200лв за да облечеш децата и за да им дадеш за закуска.
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мама и тати не са вечни,когато спрат да "носят и да месят",какво ли ще се случи?Калпазаните,които цял ден се търкалят в кафенетата и се шлаят безцелно из мола ще трябва да проявят "нечовешкото" усилие да поработят.
60
2
 
4
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Какво е средното заплащане на час в Дания?Колко години работа ще са нужни на работещо семейство в Дания за да си купят жилище?Груба сметкаСредното заплащане на час в Дания е ?35. Средна заплата ?3088.Двама работещи ще взимат около ?6000.Разходи и такси на месец ?3000.Спестени за година - ?36 000 (70 000лв).Може да видите средните заплати в Европа тук.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
59
4
 
5
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Мързи си ниНапълно съм съгласен!Не познавам човек, който да се занимава със собствен бизнес и да не се е устроил добре.Много от моите приятели, които са работили за български работодател, а сега развиват собствен бизнес казват "Напуснах работа, започнах да работя за себе си и се видях с пари".Вариантите са или да емигрираш или да започнеш собствен бизнес. Започнеш ли при български работодател, ще умреш от глад заради жълтите стотинки, които ще ти дава, а понякога ще те и` глобява.
58
1
 
12
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Живея в северна държава в Европа, в коато валутата е евро. Ежедневно се занимавам със плащане на сметка и пазаруване и не мога да се съглася с твърдението, че 1300 евро в чужбина било равно на 700 лева в България. Повече пари са. Общо погледнато повечето стоки са със същите цени тук, но във евро, малка част от тях са си на нашенските цени. За услуги като фризьор, поправка на кола, ветеринарен лекар, таксита - наистина са скъпи. Електричеството е два пъти по- евтино отколкото в Бългия.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България само 84% мързеливци и некадърници живеят бедно, който е работлив и кфалифициран живее добре при пазарния капитализъм.
56
5
 
5
 
! Отговори
Мързи си ни преди 7 години
"Но има "животни" работодатели, които ти убиват желанието да се развиваш и смачкват мотивацията ти.Един служител в България ще получи 800лв заплата за работа, за която в развитие държави ще получи 6 пъти повече ( 4800лв )."Това е хубавото на демокрацията - че ако не те мързи можеш да постигнеш много. Никой не те задължава да работиш за някой "лош чичко". Всеки има право да развива свой бизнес. Ако не те устройва заплата, започваш да бачкаш за себе си и да правиш големите пачки.