Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват

Издържат ги родителите им – пращат пари от чужбина
Обновена: 8 юни 2016 08:51 | 8 юни 2016 08:43,
120
Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват
Снимка: архив Булфото

Близо половин милион млади българи се издържат с пари, които родителите им изпращат от чужбина. Младежите ни нито работят, нито пък и учат.

Те липсват както на пазара на труда, така и в статистиката за безработица, обясни пред "Стандарт" Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН. Според нея въпросните младежи не се и опитват да си търсят препитание или квалификация.

"Когато едно дете вижда модела от родителите си, че изкарват за няколко месеца парите си, защо му е да влага системни усилия в образование", коментира Белева.

Данните на института показват, че с всяка следваща година се увеличават парите, които български емигранти пращат у нас. Докато през 2007 г. трансферите са били 600 млн. евро, през 2015 г. сумата вече е над 1300 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
8
 
! Отговори
ProStack преди 7 години
Това, че не работят е резултат на колективни действия. Родителите ги оставиха да ги възпитават на улицата - чалгари, квартални мутри и селяни. После им казаха, че като завършат едно икономическо висше, стават капитани. Не може без да се бачка, няма как да стане.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен 30 преди 7 години
До МиткоМитко, защо си мислиш, че като отидеш на запад и там те чакат на летището да те посрещнат с баница и с голяма заплата? Няма такива неща. Западните работодатели също искат да им работиш и хич не желаят даром да дават 2000 евро, да знаеш. Ако отидеш без ДОБРО знаене на езика или без да си КВАЛИФИЦИРАН за нещо, най-много да миеш стотици чинии всеки ден, после да миеш тоалетни вечер или да мяташ пици вечер и да продаваш застраховки по домовете денем. На Запад БАЧКАШ, шефа те ръчка 24ч. !!!
33
4
 
13
 
! Отговори
големи сметачи преди 7 години
А защо тогава само в Англия работят повече млади българи, от колкото в София? Сигурно защото са глупави....или пък вие сте такива?
32
6
 
1
 
! Отговори
G.B.D. преди 7 години
GARANTIRAN BAZOV DOHOD za vseki a)navarshil 18 godini b)pritejavasht diploma za sredno obrazovanie c) imash chisto sadebno minalo d) polagasht minimum 6 chasa obshtestveno polezen trud na den
31
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомням си едно време казах на партийния секретар , че заплата от 120 лв. за инженер е малка и той като ме почна. Как могло да говоря за пари , а не за изпълнението на плана примерно , едва отървах уволнението . Та сега същите са работодатели и назначени капиталисти . От тях да очакваш достойно заплащане на труда е мисия невъзможна. Та затова никой не му се работи за 500 лв. , които са само за кафе и сандвичи .
30
7
 
15
 
! Отговори
Бачкащ преди 7 години
Типичен пример - снахата.Преди 2 години дойде у нас и единственото, което прави е да спи до обяд и да обикаля с колата, която брат ми й купи.Отказва вече 3-то предложение за работа.Едното беше за 700лв.Не могла това да работи.Добре.Другото за 400 - много малко били.Иначе все е сърдита, все нещо й криво.Едни яйца не ще да изпържи.Търтей!Ако беше моя жена да съм я изхвърлил отдавна на улицата от където брат ми я довлече.Не мога да я гледам вече!
29
9
 
12
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Анонимен 30Като станат на 35-40 години, те отдавна ще са напуснали страната и ще работят за по 1000-3000 евро на месец ( 20000 - 50000 евро на година ).Трябва да си луд да останеш тук, за да работиш за жълти стотинки, след като имаш толкова много възможности на Запад. :)
28
3
 
12
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
До МиткоБраво Митко! Само така, мойто момче, инатът ще те нахрани, нали? Тати носи, мама меси... бе за кво ти е да работиш бе, ти нали си велик пич? Евала, само така!
27
11
 
16
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Който иска да работи 500-600лв, нека го прави. Аз за толкова, мога само да го преместя от единия в другия крачол. :)
26
2
 
7
 
! Отговори
1234е преди 7 години
До Този Институт заИзследването в нищо не е сгрешило. Показва действителността такава, каквато е. И всички в БАН да махнеш, действителността няма да се измени.
25
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не искат да работят, да ***... Който не работи, не трябва да яде! Гледам ги по цял ден се въртят тука разни момченца и момиченца безделници, не щат да учат, че било тъпо и безсмислено, не щат и да работят за 600 лева, малко било. Добре бе, казвам им, като станете на 35-40г и сте още така - тогава и за 300лв ще бачкате по 12 часа на ден и то с желание. Не ми вярват... сами ще се убедят иначе ще *** от глад.
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да работят за жълти стотиники на неблагодарните работодатели по 12-13 часа на ден ли? Това че са вдигнали глави и не се продават не означава че са мързеливи.
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха сега де ? Да учиш ли или да бачкаш в България ? Нито едното, нито другото ! При единия случай с ученето плащаш на някой некадърник който често знае по-малко от теб но се води преподавател, а в другия бачкаш за да пълниш гушката на някой който дори не го интересува какво се произвежда във фирмата му !?
22
1
 
13
 
! Отговори
Орталък преди 7 години
До Анонимен 23То и тези, които са работили без прекъсване, оревават орталъка, когато дойде време за пенсия. Ама орталъкът не чува.
21
3
 
10
 
! Отговори
Този Институт за преди 7 години
икономически изследвания към БАН най-после ще даде ли ясна и точна справка относно това,1. Колко от работещите в БАН са дечица на БАН-ски шефове - синове, щерки, снахи, зетьове, племенници, внуци, а също и засукани моми, млади жени и млади нерези, които са почти осиновени от дърти, но похотливи професори и професорки?2. Каква е общата сума за заплатите на този контингент дечица? Колко струват те на хазната месечно?3. Каква част от тях вършат някаква работа? Има и такива, не отричам.
20
1
 
7
 
! Отговори
Карай преди 7 години
До Анонимен 17Има нещо и в това, което пишеш, но по-скоро сега е на дневен ред дуалното обучение. Трябва да бъдем убедени колко е нужно и че е панацея за безработица и път към раздвижване на икономиката. Ниските заплати да си седят, лошо няма. Младите ще навикнат от малки. Глупости.То си имаше дуално обучение в техникумите, и някакви малки суми някъде се плащаха при печалба от работилниците, но тогава всичко беше къде по-разумно устроено, сега не им вярвам за 5 пари.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мрънкането че българите напускат държавата е пепел в очите - на управляващите грам не им пука с каква скорост изчезваме. Винаги може да се внесе заблуден народ на килограм от африка, който да продължи да изпълнява функцията на роби. Важното е да се пада на един депутат по 500 държавни служителя близки и приятели, и по 20 хил. роби и купона продължава.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В повечето фирми в които съм работил са били разни АД ,ЕАД-та и т.н. На всякъде беше с борд на директорите ( включително и сега в държавна фирма). На тези директори им се плаща за да намаляват разходите, най-често от заплати и квалифициран персонал. В 3 от 5 предприятията фалираха. Сега 15 човека изкарваме 100 хил. лв. (заплати 600-650 бруто) и не искат да чуят за увеличение на заплати или бонуси.
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм един от тези готованковци. Баща ми бачка в Белгия и не виждам смисъл да работя. Работа е от роб (рабъ).
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудна работа. Хем е явно, че целят изхвърлянето на българите от България, хем мрънкат. Може пък да ги дразни, че половин милион млади българи са останали в страната си. Кофти, когато искаш да я обезлюдиш, за да я отнемеш от българите. А ся, някакви си и то в детеродна възраст си стоят в родината.