Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват

Издържат ги родителите им – пращат пари от чужбина
Обновена: 8 юни 2016 08:51 | 8 юни 2016 08:43,
120
Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват
Снимка: архив Булфото

Близо половин милион млади българи се издържат с пари, които родителите им изпращат от чужбина. Младежите ни нито работят, нито пък и учат.

Те липсват както на пазара на труда, така и в статистиката за безработица, обясни пред "Стандарт" Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН. Според нея въпросните младежи не се и опитват да си търсят препитание или квалификация.

"Когато едно дете вижда модела от родителите си, че изкарват за няколко месеца парите си, защо му е да влага системни усилия в образование", коментира Белева.

Данните на института показват, че с всяка следваща година се увеличават парите, които български емигранти пращат у нас. Докато през 2007 г. трансферите са били 600 млн. евро, през 2015 г. сумата вече е над 1300 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
34
 
! Отговори
Митко преди 7 години
Няма смисъл да се работи в България, защото...1. Работодателите мамят - не плащат заплати и осигуровки. Често се случва, да не ти платят изработеното възнаграждение. Карат те да работиш извън работно време, но безплатно за тях.2. Заплатите са ниски. 3. Данъците и таксите са високи, а не получаваш полагащото се от държавата. Когато получиш заплата, ти одържат 30% данъци от всяка една. Обаче, в замяна не получаваш качествено здравеопазване или справедлива пенсия, за да живееш достойно един ден.
14
4
 
27
 
! Отговори
Хитър Петър преди 7 години
Хитрост трябва тук. Подсказвам една мъничка: Дайте заплати 2000-3000 лева, да видим тогава как ще е. Не сте се сетили по-рано? Дайте ги със задна дата, няма да спорим. Хем много хора ще си дойдат от чужбина и няма да тронвят икономиката с чужди пари, хем младежта ще се амбицира да си работи и развива. Какво пък толкова.
13
0
 
15
 
! Отговори
ГТФЪ преди 7 години
До Анонимен 5Чорбаджиите по места често не са цвете, но минималната заплата се определя централно.Да не се допускат злоупотреби с трудовото законодателство, също е работа на органите на държавата.
12
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Спокоооо, до година две когато родите им се уредят ще си ги тръпнат при тях заедно с бабите и дядовците им.
11
2
 
24
 
! Отговори
Хахахаха преди 7 години
До КарайОт 15 до 65 години ще трябва да работи българинът, общо половин век, а който стигне до пенсия, ще го глобяват.
10
3
 
44
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Едно да е ясно! Ние, които пращаме пари в България ще е до време! Ние сме много, ние сме грамотни и сравнително културни, ние имаме някакви кредити в български банки, след изплащането им парите ще спрат! А и нашите родители няма да са живи постоянно/ за съжаление това е живота/, за да им пращаме пари....тогава не знам как ще се захранва икономиката! Една малка част политически пиявици, унищожиха бъдещето на България!
9
3
 
42
 
! Отговори
Робокоп преди 7 години
До ПравилноТо и робство не е точно, защото роба го храни, облича, подслонява, лекува господарят му. Ако получава 300-400 лв. младият човек не може да покрива тези разходи, пак трябва родителите му да добавят или да продава имущество. Трябва да влага, за да робува. То интересна схема.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе, бе, те българите, които работят в чужбина са баби и дядовци.
7
3
 
19
 
! Отговори
Карай преди 7 години
Нищо, бе. Сега с дуалното обучение ще работят от 15-годишни. Като не щат по своя воля да бачкат безплатно, ще ги задължим. Ще изхарчим едни пари, български, европейски, швейцарски, ала-бала, за да преустроим образованието да работят безплатно, докато се учат, че после трудно ще ги задържим.
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко млади работят в чубина и пращат пари на близките си тук
5
5
 
61
 
! Отговори
Правилно преди 7 години
Правилно постъпват, че не работят за 500 лв. Те са без стаж, като им удържат, ще получат 350. Като направят разходи, за да работят: транспорт, купуване на едно-друго нужно за длъжността, ще получат 300. За пълна и препълнена заетост цял месец. Това е робство! Кой иска да е роб? И като се съгласява да е роб, не поддържа ли една вредна система, която работи не само против него, но и против народа и родината му?
4
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чорбаджиите да забравят,че младото поколение,ще им бачка за 200 евро по 12 часа на ден!! :-) :-) Тук тепърва,ще става много интересно!! :-) :-)
3
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БГ с учене и бачкане - само ядове! Жените да събират за силикон, а мъжете да гледат далаверата да върви и това е формулата за успеха!
2
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще уча колкото Б.Б. и ще бачкам колкото Сергей Станишев. Демек хич. Нула. Николко.
1
11
 
31
 
! Отговори
Проповедника преди 7 години
РАН-ЪТ като план достигна финалната фаза! Децата на децата на прехода са поразени с чалга и мол култура ,ни акъл имат ни пари а се издържат от гурбетчии и пенсионери! Интелектуалния сакатлък е голяма чума!НПО-тата създадоха чудовища ...