Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват

Издържат ги родителите им – пращат пари от чужбина
Обновена: 8 юни 2016 08:51 | 8 юни 2016 08:43,
120
Ще учиш ли, ще бачкаш ли: 500 000 младежи мързелуват
Снимка: архив Булфото

Близо половин милион млади българи се издържат с пари, които родителите им изпращат от чужбина. Младежите ни нито работят, нито пък и учат.

Те липсват както на пазара на труда, така и в статистиката за безработица, обясни пред "Стандарт" Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания към БАН. Според нея въпросните младежи не се и опитват да си търсят препитание или квалификация.

"Когато едно дете вижда модела от родителите си, че изкарват за няколко месеца парите си, защо му е да влага системни усилия в образование", коментира Белева.

Данните на института показват, че с всяка следваща година се увеличават парите, които български емигранти пращат у нас. Докато през 2007 г. трансферите са били 600 млн. евро, през 2015 г. сумата вече е над 1300 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
от Дания преди 7 години
Тук цените на наемите са малко по-ниски от Лондон, но северизапандата част на Копенхаген където е по тузарско там скачат много.
54
1
 
1
 
! Отговори
Бачкащ преди 7 години
До ABCДо БачкащБрат ти не се оплаква, ти си седнал да пишеш по форумите колко лоша и мързелива е жена му...Абе оплаква се да ти кажа, ама не от нея.Оплаква се от скапаната държава.С мързеливата му жена харчат по 250лв за цигари и реват, че нямат пари за нови гуми на колата и за море.Държавата виновна.Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2016/06/08/shte-uchish-li-shte-bachkash-li-500-000-mladeji-myrzeluvat.304969,2
53
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 7 години
Е, как ги сметнаха 500 000 ?!?И второ - това Бюро по труда е...една измама! Няма ВЪОБЩЕ толкова много раб. места, не само за младежите, а и за всички. Как да започнат работа, като няма какво ? В Сев.Зап. България, безработицата е >60%, но НСИ и въпросното бюро...си измислят други цифри! Така че, приказката - никой не искал да работи за 500-1000лв. е мноооого далеч от истината!
52
3
 
3
 
! Отговори
Митко преди 7 години
До Мързи ни якооооНе е вярно. Работливи сме и много ни се работи. Имаме силно желание да се развиваме. Не напразно сме толкова талантливи в технологиите и точните науки. Това ни е в кръвта.Но има "животни" работодатели, които ти убиват желанието да се развиваш и смачкват мотивацията ти.Един служител в България ще получи 800лв заплата за работа, за която в развитие държави ще получи 6 пъти повече ( 4800лв ).А и там е много по-голяма вероятността да си я получиш. Тук по-скоро ще те измамят.
51
3
 
3
 
! Отговори
БАН преди 7 години
Като чета коментарите на възмутените и ми става ясно, защо толкова добре и работливо възпитана е и младежта :D
50
1
 
7
 
! Отговори
Гешев преди 7 години
Илида вдигнат заплатите или да си хващат шведите да им работят! Балъците се изчерпаха!група кан Телериг
49
2
 
6
 
! Отговори
До 77 преди 7 години
Викаш май-съвършенната система а?Капитализъв при който капитала е в шепа хора,които експлоатират хората в несвяст,печелейки милиони без да ги интересува от последствията за околната среда и обикновенния човек.В момента братко живеем в една сбъркана система,която ако не се промени ще унищожи света.
48
1
 
7
 
! Отговори
Peter Joseph преди 7 години
Гледайте лекциите на Peter Joseph в ютуб и ще разберете защо на властимащите им призлява от безработните.Когато стадото спре да дава мляко и започне да се оправя по своему системата започва да куца,а елита не иска нефункционираща такава.Иска стадо от зомбирани роби да начкат по 12 часа на ден,ако може и за без пари,без да мислят много и да се бунтуват.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки говори за пари, спестявания, наеми, скъпи коли, телефони... Никой не признава, че годините които сме навън никой няма на ни ги върне! Годините на раздяла със семействата ни! Може да се спестяват пари, зависи как живееш. Ако го караш лайф из лайф не става! Всички сме излезли да бачкаме в чужбина не от хубаво... Защо не се замислим какво ни накара да избягаме и да потърсим сметка на хората които продължават да ни гонят?
46
5
 
10
 
! Отговори
Мързи ни якоооо преди 7 години
Мързи ни, просто ни мързи. Българите са супер мързеливо племе и не знам защо живеете с представите, че сме били супер работливи. Навремето може и да сме били работливи - защото сме били роби и са ни карали насила да работим. Ако трябваше да направим нещо за себе си доброволно, без никой да ни кара насила, и малкото пръстче нямаше да си помръднем.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То има ли младеж, който да работи или учи по тая статистика?
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бивш англичанинДа де, ама нашите юнаци не щат да бачкат във ферма и да пазаруват в Tesco или Saitnsbury, а да бродят из Лондон и да купуват от Harrod's, нали? Ти си бачкал и си спестил, а глезотиите ни искат да им идва наготово 2000 паунда, щото език не знаят, мързи ги и прочие, а и не са свикнали да стават рано. Има разлика!
43
3
 
21
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че за тези заплати, които предлагат мутрите работодатели, младежите са прави, че не работят.Второ, едва ли парите, които влизат в България за издръжка на роднини са повече от половин милиард, но даже и 1,3 милиарда да са, това прави по 1300 евро на младеж на година, което е нищо, а тези пар не са само за тези младежи, а и за родители и семейства.
42
3
 
17
 
! Отговори
бивш англичанин преди 7 години
33 000 без 25% около 24 500 на година, на месец около 2000 лири без 800 които казваш равно на 1200 на месец.Батка живях във ферма давах по 30 лири храна на седмица в Теското и не се лишавах ,за пиенето вярно скъпо е. Взимах около 800 лири на месец.За 4 месеца върнах 1000 лв заем ,купих си телефон и фотоапарат, обиколих Южна Англия и се прибрах в Бг с 1500лв. чисти.Опитай се да го направиш в България.Честито.
41
2
 
21
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
И ние пушим цигари "Кент" и дъвчем бонбонки "Тик-Так"! Не си единствения, дето е в Англия, а написаните сметки по-долу са направени по ханджийски. При двама човека в стая ще плащаш наем 250, а не 500. Транспорта ти е 100 паунда, не 200. Храната в магазините е на почти същите цени като в България, има дори и по-евтини неща. Така че не ни разправяй приказки от 1001 нощ!
40
5
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 7 години
Твърде много станаха Митковците в България... айде да заминават за Берлин или за Лондн и да видят какво е, после ние тука ги чакаме да разказват в какъв разкош са живели, "щот са пичове" и Западът без тях е направо погубен. После ще си дойдат тука, ще си похарчат спестеното за има-няма 6 месеца и пак ще се хванат на 700 лв, нема друг начин. Тоя филм сме го гледАли!
39
4
 
12
 
! Отговори
Митко преди 7 години
За неквалифициран труд 1000 лири на месец са нещо напълно нормално. Бил съм в Лондон и знам какво е. И тези 1000 лири са предостатъчни за един нормален живот там. Но забравяш нещо други...в Западан Европа имаш много повече възможности. Ако си предприемчив, може да изкараш много повече пари.Пример, един приятел работи в Лондон на две места. Правеше по 200 паунда с 12 часа работен ден и след това ходеше за няколко часа в метрото вечерта.За 3 години построи хотел в Родопите от спестеното.
38
3
 
14
 
! Отговори
Хпхтнхф преди 7 години
А в България няма ли да си роб ? Тук по-малко от 50 часа на седмица не съм работил, *** рамлика от развитите държави, където работната седмица е между 34-40 часа. Като към това се прибави и мизернтото заплащане...Истината е, че хората имат много повече и по-добри опции.
37
3
 
12
 
! Отговори
ABC преди 7 години
До БачкащБрат ти не се оплаква, ти си седнал да пишеш по форумите колко лоша и мързелива е жена му... Българска работа!Пък на нашенските изследвания и статистики отдавна не вярвам, още като написаха, че у нас безработицата е като във Франция и дори по-ниска от Испания! Като видя французин по нашите лозя, испанка да бере ягоди у нас, или гъркиня да гледа български пенсионери, ЩЕ ИМ ПОВЯРВАМ!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само който не е ходил да бачка в цивилизованите страни може да изкарва разни сметчици че 1300 евро там било колкото 700 лв тука :D