При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...

Малко над 50% от избирателите ще гласуват за президент
185
При вот сега: ГЕРБ е №1 с 25%, №2 за БСП, РБ...
Снимка: Reuters, архив

Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила като за управляващите биха гласували 25.4% от българите. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено през септември.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%. Реформаторите са трети, като обединението има подкрепата на 6% от избирателите.

Още по темата

ДПС и ПФ са изравнени позиции, с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на тези, които имат право на глас.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември, коментират социолозите.

Предстоящите президентски избори са много важни за страната според 61% от българите. Най-често така мислят избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ПФ.

Едва 38% от българите обаче са на мнение, че президентските избори са много важни лично за тях.

Според социолозите това предполага ниска избирателна активност на вота на 6 ноември.

Малко повече от половината от имащите право на глас българи заявяват твърдо намерение да отидат до урните.

Делът на изразилите желание да гласуват на референдума е по-нисък с около 10 пункта.

Тепърва ще става ясно какъв може да е ефектът и от вот две в едно - президентски избори и референдум. Очаква се сериозна кампания не само за президентските избори, но и за референдума.

Най-много желаещи да гласуват за президент има в селата, а най-малко – в столицата.

Готовността за гласуване нараства сред по-възрастните респонденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
17
 
6
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Бойко пак мачка комунистите! Както винаги ГЕРБ е номер 1!
29
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Призовавам всички българи да спрат да съучастват на юдео-масонските престъпници и да не участват в измислените им манипулирани и фалшифицирани избори. Нека всички се обединим и опълчим на антинародната им богоборческа власт. Нека подкрепим протеста на истинските български родолюбци на 07.10.2016 г. от 20:00 часа пред храма "Света Неделя" за шествие до "Лъвов мост", както и този в Бургас по същото време. Да кажем всички НЕ на престъпната антибългарска политика!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До само ндсв и дв.21векКакво е това ндсв?
27
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целомъдрието на ГЕРБ е следното - строим нова България за новите й граждани - нашествениците от Ирак, Афганистан, Пакистан и Сирия.Ако не вярвайте - вижте Елхово или се разходете по Лъвов мост.В такава България ли искаме да живеем ние и българите след нас? Аз си мисля, че държавното управление от години наред упражнява геноцид срещу българския етнос.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак четри почивни дена е коне друго ще се почива
25
5
 
10
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Костин брод го издигна, но Орлов мост ще го свали!
24
9
 
9
 
! Отговори
за БСП преди 7 години
Искам да гласувам за БСП, ама нещо не мога да се сетя какво свършиха за България и българите, кат толкоз пъти бяха на власт. Припомнете ми!
23
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
Идат нови изборис герберски лъжи.Не им вярвай ти,и навън се спаси.
22
1
 
9
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Сигурен съм, че ако се направи тест за интелигентност на политиците и хората в общините, мн малко хора ще изкарат коеф. над 100, това е проблема, че важните решения се взимат от хора със слаб интелектуален потенциал, нямам за цел да обиждам, ако искат да си направят едно тестче и да ме опровергаят.
21
2
 
4
 
! Отговори
Оти преди 7 години
Добре де, АТАКА са в опозиция, ама племето тва не го отчита докато мрази Боко.2013 АТАКА преба Боко да не управлява поне за година. И сега нямало подкрепа за АТАКА. Значи , на ви БОКУ
20
0
 
5
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Повечето представители на ГЕРБ и въобще другите партии като ДПС, БСП и т.н., преди да станат кметове, зам. кметове и общински съветници не можеха да пишат грамотно :D Очаквате позитивно бъдеще с такъв умствен потенциал? Не вярвам да сте толкова наивни :D 10 години остават :)
19
6
 
2
 
! Отговори
само ндсв и дв.21век преди 7 години
Гласувам за Дончева и за тоя от Ндсв. Партията на народа. Хора подкрепете ги!!!Ако искате промяна естествено... Ако не искате си гласувате за БОКО тиквата...
18
1
 
7
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Честити Х-мен е вече президент на БГ! Имаме прецедент първият анонимбо спечелен мажуритарен вот-сега в главите на гологлавите трябва да светне нещо много сигнално! В полза на какво и кого се разписахте!?Браво! не ми се вярваше че ще го направят през соц. си агенции да обявят победа но го сториха! Така след като го кажат ще може да му вдигнат %!Моля принтерите да заповядат! Прецедента достига до вас с любезното съдействие на HP!
17
2
 
9
 
! Отговори
Мутренска демокрация преди 7 години
Интересното при ГЕРБ е, че те ще са последните бивши комунисти и филмирани агенти с примитивен начин на мислене на върха на страната преди тя окончателно да се срине.
16
3
 
19
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Прав си Герб разполага с Една Банда от КадриКоито следват Босът на КланаВ Бокостан
15
28
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Народа се видя с пари, защото ГЕРБ е на власт.
14
29
 
1
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 7 години
ГЕРБ винаги бие всички на избори. Няма друга партия с такива обиграни и печени ръководители и с такава богата банка кадри.
13
8
 
17
 
! Отговори
до 22 преди 7 години
По добре Пеевски отколкотоЦецо ШестакаИ Боко диктатът
12
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб работи с тези 30 милиарда евро КредитиСлед като си Заминът България ще ФалираЗащото Тези 30 милиарда ще са Изчезнали Незнайно на къдеДОЛУ ГЕРБ
11
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 7 години
И за най-заблудените и зомбираните вече е ясно, че от 1944 г. до днес изборите у нас се манипулират и фалшифицират, а управляващите не се избират от народа, а се назначават от юдео-масонската върхушка. Не случайно още навремето големият Марк Твен е казал: "Ако изборите решаваха нещо, отдавна щяха да са ги забранили".Единствено всенародно обединение и опълчение може да промени нещата и да свали престъпниците и българоубийците от властта.