Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"

Нови санкции на пътя предвижда Наказателния кодекс
Обновена: 19 дек 2016 14:52 | 19 дек 2016 09:22, Петя Славова
97
Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"
Снимка: архив, Булфото

Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат до една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева, ако си пропуснал да платиш застраховка "Гражданска отговорност" на колата си.

Как ще реагира обществото на това и ще има ли положителен ефект от промените, коментираха Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи и автоинструкторът Камен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров обясни, че "Гражданска отговорност" е задължителна застраховка и липсата й води до това да няма кой да покрива щетите при инцидент, заяви Тодоров. По думите му, когато говорим за "Гражданска отговорност" и застраховка, трябва да обърнем другата страна - какво покрива тя и какво очакваме.

Драганов пък посочи, че застраховката покрива щетите на трети лица, което означава, че тя е задължителна, ако човек няма финансова обезпеченост да плаща. "Когато парите не достигат на повечето хора, които управляват автомобили, те достигат до най-минималния праг", коментира автоинструкторът.

По отношение на свалянето на регистрационни номера при шофиране без книжка, Тодоров сподели, че приветстват идеята. Той е на мнение, че свалянето на регистрационните табели е една принудителна мярка, която веднага ще има ефект.

"Когато спреш един шофьор без книжка, ти не можеш да му вземеш книжката, ще му наложиш глоба, която той няма да плати и остава единственият начин да му посегнеш върху автомобила", каза Владимир Тодоров.

Според Камен Драганов обаче свалянето на регистрационните табели няма да има конкретен ефект, ако водачът е решил да кара без книжка. "Той без номера няма да кара, просто ще кара друг автомобил".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ей не се спряха да я мелят тая простотия бе! Нищо такова няма, това се случва САМО И ЕДИНСТВЕНО когато колата е служебно дерегистрирана т..е. все едно се движи без номера. Един *** я написа тая простотия в Стандарт и всички почнаха като някакво ехо да я повтарят без да проверяват каквото и да било
20
0
 
15
 
! Отговори
Kk преди 7 години
Затвор за корумпирани политици кога ще има??????
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Доведи ми този министър дето намали акта от 400лв. на 200лв. лично да му покажа наказателното за 400лв. от преди 2месеца. *** ще ти дам едно "Браво" със 300лв. заплата и всичките тези рекети къде да смогни народа. Вместо да измислят закони за облекчания ако има една добра доходност сигурен съм че всичко ще е както трябва.
18
1
 
28
 
! Отговори
Димитър преди 7 години
По голяма глупост не бях чувал. Ако забравя да плата 100 лв и ме спре катаджия отивам в затвора. Е това го няма никъде. То по добре да се напия, тогава само книжката ще ми вземат. Много са зле законотворците ни.
17
0
 
37
 
! Отговори
Чудо преди 7 години
Ами тогава 70% от служителите на МВР трябва да лежът в затвора....
16
2
 
24
 
! Отговори
Driver преди 7 години
Аз пък не мога да разбера къде отиват парите от ГО от предната година?Всяка година влизат най-малко 400 милиона лева по тези застраховки. До колкото чувам при жертва при ПТП изплащат от 70 до 200 хиляди. При около 1000 жертви на година + щети за ударени тенекии прави да речен едни 200 милиона.Останалото къде потъва?!?
15
1
 
31
 
! Отговори
До 14 коментар преди 7 години
Ти сам си отговаряш на въпроса--- държавен рекет гарантиращ печалбата на застрахователите
14
0
 
22
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Предполагам, по статистика тези които карат без гражданска са повече от всички места в затворите, да не говорим за свободни такива.Поредното безсмислие. След като държавата е загрижена нека тя покрива щетите, а после да се разправя с виновния.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво,но първо започнете изграждането на нови затвори.
12
2
 
57
 
! Отговори
Bognostrokulum преди 7 години
СЪдейки от моя личен опит, застраховката Гражданска отговорност, е един вид държавен рекет, гарантиращ печалби на застрахователите. Аз колкото пъти съм имал щета нанесена от друг автомобил, по вина на другия водач, всеки път изплатената сума е била крайно недостатъчна за ремонт на моя автомобил. Е, какъв е тогава смисълът от нея?
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При пълната липса на контрол от страна на КАТ всичко си остава само на хартия. Не виждам никой да се плаши нито от високите глоби, нито от предвидените наказания, защото се знае, че с 20 лв минаваш
10
0
 
42
 
! Отговори
ДО 11 преди 7 години
***, шофиране без книжка е едно, без ГО е съвсем друго. Шофиране без книжка, означава, че към момента по една или друга причина си неправоспособен и съответно нямаш право да шофираш. Нарушаването на това застрашава директно други участници в движението. Шофирането без ГО нищо не застрашава, освен собствения ти джоб, защото при ПТП сам ще си покриваш щетите на другия, ако си виновен.
9
28
 
1
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
Кой ви задължавя да шофирате ? Първо скачете ,че се шофира без прегледи без застраховки и без книжка , сега пък скачате че ви искали и гражданска да имате ?.
8
1
 
17
 
! Отговори
dabeee преди 7 години
Мутрата си откупва живота от мутрите. На тръгване направи този жест за да се запази. Но Йоца Амстердама не е застраховател. Ще трябва нещо и на него да се даде.
7
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво само така аз работя към застраховките и откакто намалиха акта от 500 до 200 лв работата много намаля а дано сега промените да има положителен ефект защото 500 000 хиляди коли нямат застраховки
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна кретения. Как ще вкарат в затвор човек, който просто не е платил едно административно решение, с което по абсолютно никакъв начин не застрашава никого и нищо. Единственото, което се случва при липса на ГО е, че той ще трябва (при вина при ПТП) да плати сам щетите, защото ще бъде осъден от потърпевшия. Това не може да е причина да бъде вкаран в затвора. Айде вкарвайте в затвора за неплатена винетка, докато крадците, най-вече ц***ни ги пускате и разни "познати" на съда с по 100 дела са навън
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък затвор за гражданска е абсурдно по добре висока глоба и запориране на заплата или нещо друго, иначе политиците да влизат до живот в затвора.
4
0
 
48
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Най обичам рекет от частни компании, подплатен със закон :)
3
0
 
24
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 7 години
АКо не платят на Партиино подставените застрахователи отавените без пари за оцеляване на 4 000 000 ги грозят разорителни глоби или затвор
2
0
 
32
 
! Отговори
Дали преди 7 години
не се оливат вече!