Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"

Нови санкции на пътя предвижда Наказателния кодекс
Обновена: 19 дек 2016 14:52 | 19 дек 2016 09:22, Петя Славова
97
Година затвор, ако шофираш без "Гражданска отговорност"
Снимка: архив, Булфото

Нови промени в Наказателния кодекс предвиждат до една година затвор и глоба от 500 до 1000 лева, ако си пропуснал да платиш застраховка "Гражданска отговорност" на колата си.

Как ще реагира обществото на това и ще има ли положителен ефект от промените, коментираха Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи и автоинструкторът Камен Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Тодоров обясни, че "Гражданска отговорност" е задължителна застраховка и липсата й води до това да няма кой да покрива щетите при инцидент, заяви Тодоров. По думите му, когато говорим за "Гражданска отговорност" и застраховка, трябва да обърнем другата страна - какво покрива тя и какво очакваме.

Драганов пък посочи, че застраховката покрива щетите на трети лица, което означава, че тя е задължителна, ако човек няма финансова обезпеченост да плаща. "Когато парите не достигат на повечето хора, които управляват автомобили, те достигат до най-минималния праг", коментира автоинструкторът.

По отношение на свалянето на регистрационни номера при шофиране без книжка, Тодоров сподели, че приветстват идеята. Той е на мнение, че свалянето на регистрационните табели е една принудителна мярка, която веднага ще има ефект.

"Когато спреш един шофьор без книжка, ти не можеш да му вземеш книжката, ще му наложиш глоба, която той няма да плати и остава единственият начин да му посегнеш върху автомобила", каза Владимир Тодоров.

Според Камен Драганов обаче свалянето на регистрационните табели няма да има конкретен ефект, ако водачът е решил да кара без книжка. "Той без номера няма да кара, просто ще кара друг автомобил".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
17
 
! Отговори
лобисти преди 7 години
Нямате наяждане! Ама какво е това великодушие от вас бе. Една година затвор??? Ние очаквахме минимум - публично набиване на кол.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
господинчото от асоциацията тоя път счупи *** - вместо да говори по същество тръгна да дрънка за Хитрино и лимити на застраховките
39
0
 
20
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
Как ще реагира обществото ли? Искрено се надявам да полетят камъни и дърве, ама като знам какви сме овце, надали. Българинът колкото и да го дереш, все си трае и си казва: "айде тихо, че може и по-зле"
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41 - в закона пише "който управлява". Колата задължително обаче трябва да е в частен имот, защото покрай тези промени вкараха и малко други в ЗДвП, като например че МПС без валидна регистрация не може да пребивава повече от 30 дни на пътя и се репатрира на наказателен паркинг. Естествено това никой не го и споменава даже.
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за да защитим интересите на застрахователите ще вкарваме хора в затвора. А това че пияници трепят деца по пешеходните пътеки... условно, три месеца без книжка е достатъчно. Вижда се че за пореден път приоритетите са страхотни и после се чуди човек защо е такава държавата. България е шампион по регулиране на измамите и в същото време шампион по измамите. Дайте по същество - борба с корупция, хора за крупни измами в затвора, вдигане на стандарта и хората ще си купуват и винетки и гражданска...
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПродължениеА това важи ли само в случай на УПРАВЛЕНИЕ на служебно дерегистрирана кола? Мисълта ми е- отивам на плаване и ми изтича застраховката, след 2 месеца ми дерегистрират колата, връщам се след 8 месеца- може ли да имам наложено наказание заради ненаправена застраховка- колата не се кара през тези месеци, седи си в гараж.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А затвор за продаденото българско оръжие,снаряди , боекомплекти ,РПГ ,Фаготи на ИДИЛ ,ще има ли ?
34
0
 
10
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
Да преведа - който кара служебно дерегистрирана кола след неплащане на ГО, го очаква глоба 500-1000 или до 1г затвор
33
1
 
16
 
! Отговори
маке преди 7 години
я предлагам растрел на място може и обезглавяване или бесене по избор на клиента
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публикувано във факти.бг: Чл. 345. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2016 г.) (1) Който си служи с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, или с табела, неиздадена от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред.Да преведа - който кара служебно дерегистрирана ко
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мадеин Бойколандия без коментари
30
1
 
16
 
! Отговори
V преди 7 години
Това е рекет, чак пък затвор... А престъпниците са на свобода, тези дето грабят и убиват без да им мигне окото
29
3
 
7
 
! Отговори
pesho преди 7 години
Без да съм специалист,според мен иде реч за следното-не си правиш гражданска,дерегистрират ти я служебно след някакво време, ти караш- правиш катастрофа,колата излиза като нерегистрирана и търсят вече отговорност от теб. Ако не си караш колата- няма проблем.Не ти трябва застраховка, защото не се движи по пътищата и това е. Мисля, че е справедливо.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Застраховката не генерира отговорност у шофьора, а само пари на застахователяНе знам откакто има застраховки да са намалели пътнита инциденти, даже напротив, лично съм чувал думите- дреме ми, ако ме ударят имам застаховка. Да де, а ако умреш, полицата ще те съживи ли?Стига с тоя рекет. Утре ще решите да забраните да не се живее в къща, която няма застраховка. Не се наядохте!
27
1
 
21
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
добре де за нас затвор а пък за застрахователите които бавят щетичка с 4 месеца дето трябва да изплатят колкото целия размер на гражданската - какво!?!?! това са поредните небивалици на стадото вътре в парламента! ако може ще вземат всичко - а като трябва да дадат - 300лв обещетение ей сега в Хитрино НА ЧОВЕК!!!!! 8пе8да8ли8!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 18 Къде отиват парите от застраховки? Предимно в Румъния, където се карат близо 25 000 коли с българска регистрация. Ако такава кола блъсне друга в Румъния или ЕС поради липса на българска гражданска щетите се плащат от българския гаранционен фонд.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой ще ги налага тези глоби? В Русе КАТ няма. Бройките му бяха съкратени от София.Предлагам проблема с всякаквите глоби да се реши генерално както в Русия. Там ако не платиш глоба поради липса на пари или нежелание съда ти налага принудителен труд или те осъжда на затвор. Дали ще е ефективно или условно зависи от глобата. Наскоро на една жена за неплатени 70 акта й наложиха 800ч. принудителен труд и нова глоба за неплатените актове. Така старите глоби се анулират.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,супер!!!Престъпниците на свобода,а някой забравил вноска затвор.Няма такава държава!
23
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Държавен рекет с пълна сила.Странно защо тези от Асоцияацията на пострадали при катастрофи, нямат нито едно смислено предложение досега! Всичките им предложения са насочени не към предотвратяване на катастрофи, а към това да има катастрофи, за да може после да има свръхвисоки наказания. Направо изродска нагласа, насаждана от КАТ.
22
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Всички знаем за какво става дума.Една част от нацията е възседнала другата част чрез разни застраховки ,екотакси ,различни задължителни услуги в общинските и държавни учереждния , всичко в името на така наречения партиен "елит",който непрекъснато иска още.