Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада

Съветът: Не пътувайте, ако не е наложащо
62
Снегорини на пътя, родилки в болница... Готвим се за ледена блокада
Снимка: Булфото

Сняг, сериозно застудяване и леден капан в следващите дни. Това очаква България според прогнозата на синоптиците. И за да не се повторят драмите от 30 декември, когато стотици българи останаха блокирани за часове в снега, институциите взеха редица превантивни мерки.

Още по темата
Още от сряда вечер започна обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това решение беше взето след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини. В готовност при нужда са и роторни снегорини.

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване, особено в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи. Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, като ще има поне 2 или 3 заседания през деня.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство. В много труднодостъпни, планински или отдалечени от големите градове райони, е организирано и предварително хоспитализиране на пациенти на хемодиализа и на бременни жени, чиито термин за раждане наближава.

За днес, 5 януари, жълт код за опасни явления е обявен за цяла Западна Бълария, където се очакват обилен снеговалеж и поледици. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Пловдив.

От НИМХ предупреждават, че се очаква да се образува снежна покривка около 10-15 см. През нощта срещу петък, 6 януари, валежите ще се усилят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
=== преди 7 години
До Анонимен 51Другарю маже викаш на идола си Бай Х.й щот още си не е върнал членската книжка на БКП - капиш - Президента Радев не е членувал в никоя партия щот на военните по закон това им е забранено - *** от де толкоз сиво вещество у един гербер......
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идвал потоп, българиииииии!! Спасявайте се!
43
0
 
6
 
! Отговори
=== преди 7 години
Ужас - щяло да вали сняг и то през януари - ти да видиш -.........
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТочно така колега , но с едно допълнение. Др. Нинова е заповядала на др. Радев да забрани и виелиците и снегонавяванията , защото с токчета и прическа тя не може да се движи в преспите .
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предвид мерките взети предизборно за да накарат избирателите да гласуват,предлагам догодина да сме пак без правителство за да имаме изчистени пътища през зимата!Перманентно предизборно е единственият начин да накараш политици да си вършат работата.....донякъде.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 22 януари излиза указа на др. Радев за прекратяване на зимата .
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засега е тихо и не вали. Ще е суша през лятото при толкова малко сняг.
38
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Анонимен (43)"Защо край Карнобат бяха спрени всички и трябваше да чакат спасителя?" - Всъщност, познати, които бяха край Карнобат, казаха, че пожарната е пристигнала 30-40 минути след като са подали сигнала и за няколко часа са успели да ескортират доста хора. Не вярвай само на това, което ти показват по телевизията, никой няма да каже, че друг е свършил работа, съгласен съм за ББ че е на всяка манджа меродия и неговото АЗ ме дразни не по-малко.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От НИМХ предупреждават, че се очаква да се образува снежна покривка около 10-15 см." - мании ужас .Януари в България ще има снежна покривка от 10-15 см.,и за това правителствено заседание , телевизиите чертаят апокалиптични картини .Просто нямам думи.Да бе Август и да завалеше сняг да имаше нещо изненадващо ама Януари ???????????????????????
36
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
До Анонимен (41)Абе това е ясно - ясно ми е как се играе играта с медиите и журналистите и особено преди избори. Това е като да се хвалиш, че не си влязъл в затвора - то не е за хвалба, това се очаква от теб.... Ама коментарите са безумни. Цялата игра се играе заради такива коментари. Ако хората просто отминат спокойно въпроса, без да им прави впечатление - в крайна сметка е зима и е нормлано да изкарат 3000 снегорина - тъпите политици няма да правят такива евтини опити за ПР.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринА ти драги си още по смешен.Защо край Карнобат бяха спрени всички и трябваше да чакат спасителя? Като е било толкова непроходимо как Примера мина и то заедно с ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЕКИПИ ??? Защо не бяха изведени хората ,а бе важно ББ да си прави селфита до верижните машини -- явно трябва да ни се набие в кратуните че ТОЙ е СПАСИТЕЛЯ и без него България ще рухне.
34
0
 
7
 
! Отговори
Къдравата Сю преди 7 години
АЗЪТ ще проведе още една PR акция-все пак избори идват !
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринНе става въпрос за това, не е лошо да има организация, дори да не се сбъднат прогнозите. Друго дразни, че манджата се пресолва зверски, за да може да изпъкне този или онзи. Родилки, спешни отделения, армията в готовност... А отговорните другари ще търчат пред камерите с ***, а един там ще дава интервюта и ще тръби АЗ наредих, АЗ изринах, АЗ, АЗ, АЗ. Всичко това трябва да е рутинно, не вали за първи и последен път в БГ, а не да се стресират хората, като че се задаво ледена епоха.
32
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Ясно е, че в България през зимата вали сняг. Ясно е, че си трябва организация по почистването на снега по пътищата. Така беше много години, но дойде Бойко Борисов и даже и най-малкия сняг стана проблем, защо? Всеки би трябвало да е забелязал, че основното нещо когато премиер е Бойко Борисов е да не се прави нищо, защото ако некадърниците от ГЕРБ пипнат нещо, за да покажат, че те управляват, нещата се срутват. Сега най-вероятно са откраднали парите за почистване на снега, т.е. пипнали са нещо.
31
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Много сте ми смешни всичките - когато има проблеми и хората закъсат - "Защо не бяхте подготвени!" ... сега като са подготвени - "За какво се готвите? Вие ли ще ни спасявате?" Смешен народ сме, смешни хора...вечно трябва да плюем по някого...как пък не подкрепихме някого за разнообразие? Ей така като има защо, не на общо основание.......
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
айде да видим дали ще го има това сериозно навявание май и вие не си вярвате
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С МамутБойко, как
28
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквали се 10-15 см. сняг и О, БОЖЕ!!, навявания до 1м. в Северна България. Апокалипсис некъв, ще знаете. О, скъпо правителство в оставка и бащицата наш неземен, добре че сте ВИЕ да ни спасите от ледената епоха! Пък ако навяванията стигнат само 50-60см., ние пак ще се прехласнем, че сте страшно адекватни и кадърни, щото сте били в ГОТОВНОСТ! Слава, слава, слава!!!
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Моля, не ме плашете с бедствия, минусови температури и снежни покривки от 20 до 40 сантиметра. Не ме карайте да се запасявам с консерви, свещи и да излизам със суха храна и термос на разходка. Не затваряйте държавата за уикенда, само защото е зима. Моето поколение играеше в еднометрови преспи, спускаше се с шейни от ноември до март, знае какво е да искаш да пищиш от болка, докато ти се размразяват ръцете, а ги размразяваш, само за да смениш мокрите ботуши със сухи и пак да хукнеш навън."
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още малко потрайте другари и на 22 януари др. Радев и др. Нинова отменят зимата и назначават лятото . Край със снега и виелиците. Ура..а..а..