Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…

"Всичко е съобразено така че да получава 2000-2500 калории на ден"
7 яну 2017 14:50,
304
 Менюто на бежанеца в България: Плод, салатка и месо…
Снимка: архив "Булфото"

В храната на бежанците в България са включени плодове и пресни зеленчуци, месо, риба, масло, макарони и други продукти.

Това става ясно от думите на  зам.-шефа на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров.

"Не можем 100% да отговорим на всички специфики на техните кухни, но те всеки ден получават чай, масло, макарони, разнообразни баници, има възможност да се меси хляб – уточнява той пред “168 часа“.

На бежанците три пъти седмично се дава пиле, телешко, риба, като това не е само печено, а е комбинирано с различни ястия - например боб, леща, фасул, някои консерви.

"Всеки ден има пресни зеленчуци, правят се салати, макар че те не консумират толкова, колкото е обичайно за нас. В закуските и в някои ястия имат ябълки, портокали, понякога банани", казва още зам.-шефът на агенцията.

През 2017 г. са предвидени 8 млн. лв. от бюджета само за покупката на храни за 5-те хил. бежанци в центровете у нас. Или по 133 лева месечно на човек. Тоест на ден порционът им струва 4 лева и 29 стотинки.

За сравнение приблизителният храноден в най-известното здравно заведение в страната “Пирогов“ е 3,50 лв. По данни на пресаташето на болницата Мария Пойразова.

За миналата година болничното заведение е изхарчило около 775 хил. лв. за храна на пациентите си.

Менюто в болниците се изготвя по специални рецептурници, съобразени със здравословното състояние на всеки пациент. Например човек с диабет не получава рискови за състоянието му блюда. Използва се т.нар. диетична храна. Всички държавни болници спазват този принцип.

От Агенцията за бежанците пък благодарят на Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците и Българската хранителната банка, които непрекъснато помагат.

Още по темата

Така например, макар че мюсюлманите не отбелязват Коледа, и те са усетили празника.

"Много неправителствени организации ни помогнаха със сладкиши - казва Кирчо Киров. - Особено около Коледа и Нова година. Децата също получиха допълнителни лакомства."

Менюто е пълно с разнообразни продукти, плодове и зеленчуци.

"Всичко е съобразено с това всеки да получи необходимите 2000-2500 калории на ден", казва още зам.-шефът на Агенцията.

За децата са предвидени половината от тях. Като отделно се дават бебешки храни, пюрета, хумани.

"Естествено, не сме в състояние да удовлетворим всички претенции на бежанците за някои видове храни, но нямаме информация за някакви критични ситуации", казва още Киров.

Често се оказвало дори, че подготвените за мигрантите хранителни продукти са излишни.

"Менюто се планира по списъците за настанените, но голяма част от бежанците са в свободен режим и ги няма - някои просто не идват, други бягат самоволно. Затова сутрин правим проверки и коригираме необходимите продукти", казва още Киров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Решението на демографската криза ни е дошло на крака,"Решението на демографската ни криза не е този афро-арабски ***.
122
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСКАМЕ ВЪЗРОДЕНА БЪЛГАРИЯ!!!СЪС СЕЛА И ГРАДОВЕ, ПЪЛНИ С ДЕЦА, А НЕ САМО ЕДНА СОФИЯ И НИЩО ОСТАНАЛО!!!И това могат да ни го дадат само бежанците. Заселвайте ги, интегрирайте ги, смесвайте се и се женете за тях.Не робувайте на погрешни предразсъдъци, че сме били бели, и че трябва да защитим бяла Европа.Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.
121
15
 
6
 
! Отговори
Басри Кадиров преди 7 години
Дават зер, като знам какви тарикати са българите сигурно ги изхранват с бракувани продукти, които се плащат на двойни цени от държавата. БСП затова ги е яд че далаверата я прилапват фирмите на герп. А като знам родните готвачки по такива учреждения как готвят , лошо ми става. Червендалеста лелка с двойна гуша запретнати ръкави и неизмити ръце- що е то?
120
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надке, довери се на някой бежанец само за една вечер. Покани го на гости, изкъпи го, сготви му вкусна вечеря, наконти се, направи се, стори се с 30 има лета по-млада и на сутринта друго ще хортуваш.
119
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
150, тези които избиха хората в Западна Европа бяха от ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. Това са терористи, които избиват и мюсюлмани в БИ! Какво ви става братя българи? Това са човешки същества бягащи от война и разруха! Ами ако утре ако и на нас се случи? Нали сме християнска страна? Редно е да помагаме на нуждаещите се! И Папата призова така! Ейй съвсем са загубили човешкото в себе си хората! Само войни и демагогия им е в главите!
118
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майка България приветства всички нещастни хорица, преследвани от война и гонения.Елате, заселвайте се, женете се за нашите моми, правяте много деца и големи семейства.МАЙКА БЪЛГАРИЯ ВИ ОЧАКВА С ОТВОРЕНИ ОБЯТИЯ.
117
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е било от както свят светува. Живите народи изместват и претопяват мртвите като нас.Няма да сме първите, които ще изчезнат от лицето на земята, няма и да сме последните.Дано тази хубава земя да си намери по-добри стопани.
116
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението на демографската криза ни е дошло на крака, а ние го затваряме в лагери и го обричаме на глад с някакви си смешни 2-2500 калории на ден. Пуснете ги свободно и половината(по-слабата половина) население ще ви е благодарно. Хем ще им готвят вкусно и питателно и ще разтоварят бюджета от тяхната тежест, хем и ще усетят истинска мъжка ласка. Пък покрай това и прирастът ще стане положителен. Ще се родят много нови българчета.
115
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Когато Ботев слязъл от Радецки, населението се изпокрило, и само една ц-ига-нка от село Бутан ги посрещнала, и им дала вода....Останалите-скрити, покорни на властта. Така е и сега.Докато си мълчите-така ще е. Гласувате за най-голямите хайдуци, те сасъгласни на всичко, само и само да са на власт, и -това е резултатът. Орбан строи ограда, чехите прокарват закон, да се стреля по терористи и от гражданите, българите -търпят и гласуват за Герб...Май сме мазохисти...
114
25
 
2
 
! Отговори
#pray for Syria преди 7 години
Защо тази омраза? Това са хора дошли доброволно в нашата родина и търсещи помощ! Трябва да ги спасим, така както спасихме евреите си, както спасихме и арменците! Нека покажем българското си гостоприемство! Защо сте ги затворили като животни? Оставете хората да работят и да се смесват с народа! Еййй аман от цербери!
113
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има смисъл да се дават пари, но само за интеграция на бежанците.Да учат български, да се заселват, да ходят на курсове,да се женят да българки и да имат много деца.Оградите няма да ги спрат така или иначе.
112
17
 
2
 
! Отговори
#pray for Syria преди 7 години
Това са бъдещите ни санародници, с които ще се смесват децата ни и ще се плодят. Нека идват още за да ни помогнат демографски! Някой ден тези млади хора ще ни вдигат пенсиите!
111
14
 
1
 
! Отговори
Карандилов преди 7 години
Вижте сега има си природни закони - по адаптивния оцелява. Българите не можаха да се адаптират към демокрацията за това ще отстъпят на други по непретенциозни и жилави видове. Еволюция му се вика, ко да праиш.
110
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че нашите ромове са неграмотни да прочетат статията, но ако научат с какво хранят бежанците и те ще искат такъв порцион. Нищо че получават помощи по големи от на IT специалист заплатата.
109
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте им и по една българска булка та да сторите двоен хаир!!!
108
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има смисъл да се дават пари, но само за интеграция на бежанците.Да учат български, да се заселват, да ходят на курсове,да се женят да българки и да имат много деца.Оградите няма да ги спрат така или иначе.
107
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз искам бежанците, и не само аз.По селата хората искат бежанци за съседи, само и само да живне селото, да има деца... живот. Сега има само старци и цгани.Аз бих си дал къщата на село безплатно на бежанци само срещу поддръжка.
106
9
 
1
 
! Отговори
Б. Борисов до 132 преди 7 години
Как ще липсва чадо мое? Има социални кухни и приюти, това малко ли е ? Ти какво още предлагаш да се прави?
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато е за менюто на разни несретници сме много "буйни, лихи, топорни", а като мине оядената мутра с джипа за 100 хиляди (откраднати) лева, тогава свеждаме глава. Замислете се.
104
0
 
12
 
! Отговори
див селски рейнджър преди 7 години
Тва е добре. Нека хапват и пийват и да са добре. Масата народ българи ги остави, тяхната съдба е ясна.