"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а

Надписване на сметки няма, просто потреблението било високо
30 яну 2017 11:25,
131
"Солен" януари! Сметката за тока скача със 70% спрямо 2016-а
Снимка: Reuters, архив

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-високи от януари миналата година. Това прогнозира енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков пред bTV.

Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на 202 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.

Още по темата
"Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма", смята Божков.

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.

Елена Гоцева, адвокат към "Активни потребители", коментира, че притесненията са най-вече за хората, които са енергийно бедни, тъй като при тях сметките много трудно ще бъдат платени.

Радваме се, че и трите енергодружества ще дадат възможност сметките да се разсрочат. Притеснението ни е, че това ще става с ходене на място в клиентските центрове и подписване на споразумителни протоколи”, допълни тя.

Гоцева призова по възможност за възрастните хора да има облекчена процедура, например по телефона. Тя припомни, че за да има рекламация на сметка, тя трябва първо задължително да се плати.

Разходът за месец януари, който е рекордно студен, тепърва ще се фактурира, така че лошите изненади и солените сметки също предстоят. За хората остава надеждата февруари да е по-топъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха високо развитата Европа смея ви се от Русия
83
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Електронните електромери са програмирани да отчитат повече ток от реално изразходения. Отделно и цената на тока се покачва всяка година и накрая плащаме високи сметки. Тпябва конкуренция и цената ще се регулира до нормалната.
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакъв плаща целегодишно по 50 лв., каква е тая сметка и летото??????
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДО 86Не, пише ДАТА НА ДАНЪЧНО СЪБИТИЕ-31.12.2016, Това как го разбираш?
80
11
 
4
 
! Отговори
Ган преди 7 години
До кви електромери бе!Поздрави най-сърдечни!И тук някои не се оплакваме,а други опищяха орталъка,че сметките им били високи.Всичко е въпрос на гледна точка и прилични доходи,другото е алабала
79
2
 
4
 
! Отговори
е преди 7 години
Това е достатъчен повод Тодоровчето да каже Да за повишаване цените на тока
78
1
 
34
 
! Отговори
988768778 преди 7 години
до тук ни доведоха управляващите за 27 години грабене -> учил си , завършил си , имаш професия , получаваш заплата и пак не можеш да осигуриш нормално отопление , храна и лекарства на семейството Праг на бедност - 314 лв , 4 човека - 1256 , в провицията средна заплата 500 лв , работите 2-*** души , взимате около 1100 чисто и пак сте под този праг А какво да кажат хора със здравословни проблеми , инвалиди - на геноцид са подложени
77
3
 
8
 
! Отговори
lq lq преди 7 години
e zashto da e po-golqma konsymaciqta ?? da ne sme se yvelichili s 70 ot predxodnata godina ??? nedopystimo - trqbva vsichki da sprat da plashtat navednyj!!! da vidim kvo praime ?? neshasnici....
76
9
 
5
 
! Отговори
Боли ме патката преди 7 години
Сметката за тока ми 23 лева, и плащам по 50 лв. на месец целогодишно за ТЕЦ.
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еи австралийски паун стига си си разтварял перата за да разберем какъв си хубавец старите хора са казали камъкът си тежи на местото почнели да се търкаля натам насам рано или късно ще падне в лай няната река затова както казваше царя вервай си че ти е хубаво щом парите са всичко за теб
74
13
 
8
 
! Отговори
герберската сволоч преди 7 години
Мдааа, до сега Борисов ви беше виновен за студа и за сметките. Сега мисля вече е време да е Радев и БСП.
73
1
 
10
 
! Отговори
лютеница купешка преди 7 години
До 888къв Радев та гони и тебе
72
5
 
3
 
! Отговори
ДО 86 преди 7 години
Явно лъжеш ,Я прочети фактурата пак .Дали не пише - *изразходвана енергия до 31,12,2016* .
71
5
 
17
 
! Отговори
Ужасен преди 7 години
Нашата сметка излезе - 328 лв. 20.12 - 19.01. Отопляваме се с два климатика. Следващият месец ще съм на хлебче и пастетче.
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха, фактурата за за декември ми е издадена на дата 31.12.2016Верно ли некоя лелка е седяла и е писала фактури на връх Нова година?Тц. Мисля, че е едно към кьотуре тая сметка дето ми я треснаха. Сега същото правите.Просто си ги пишете както си искате, за да си стигнете заложените нива на печалби. Как пък едно електроразпределитено дружесто не работи на загубаDD
69
2
 
5
 
! Отговори
симпатяга до 77 преди 7 години
М***ймунке, те във Венецуела отдавна "изритаха колонизаторите" и виж какво стана - четвъртата по запаси на нефт в света държава НЯМА бензин по бензиностанциите, аааа, няма и тоалетна хартия, де, и много други неща. Тези левичарски призиви до това водят - бърсане на г*за с вестник (ако има вестник де). Те така.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСОФИЛИ и РУСОФОБИ - няма значение какви сме, има значение, че всички ще плащаме и ще търпим. Парите не миришат, а финансовите интересите на елита са огромни. Ако някой може да влезе и да промени играта да го подкрепим, но уви тази игра се играее в световен мащаб. Поне да бъде поносимо положението!
67
0
 
4
 
! Отговори
@3 преди 7 години
До 71.1. Повреда в електромера2. Кражба от съсед
66
7
 
7
 
! Отговори
Българин 1 преди 7 години
Докато напрежението е по- ниско от 220в. , сметките винаги ще са завишени !
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които продадоха ЕРП вместо да им потърсят отговорност ги сложиха служебни премиер и министри , а от онези 240 нищо не зависи - зависи от премиера , който каквото каже на мнозинството - това става !