Борисов: Не мъст, а покаяние заради жертвите на комунизма!

Лидерът на ГЕРБ иска случилото се да се знае, за да няма носталгия по това време
483

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов се обяви за това престъпленията на комунизма да се знаят.

"Не мъст, а покаяние трябва да има", написа той в профила си във Facebook.

Борисов припомня, че днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Още по темата

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време", пише той.

По думите му още през първия му мандат като премиер бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

Борисов напомня, че през 2011 г. правителството му прие решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим, посочва той.

"По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания", пише още лидерът на партията.

"Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!", завършва Борисов.

Как беше почетена паметта им, вижте в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
8
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Айдееее...налазиха "червените унуки"Тва акъла не е у*й да ви го набие човек в бетонираните кратуни! Който иска ..Чете...и се ограмотява...оооо пардон...забравих - вие и да четете не можете!Навремето имаше поне РАБ ФЪК!
235
6
 
2
 
! Отговори
Циник до 301 преди 7 години
Ееее той тоя 288 още тъгува по привилегиите на партийците! Днес е никой - и понеже е некадърен канализира злобата си във всички некомунисти! Типично!
234
12
 
6
 
! Отговори
ч преди 7 години
След всяко управление на БСП следват години на мизерия и възстановяване на държавата, хората не издържат и бягат от България, най-гадното е че БСП обвиняват следващия след тях който управлява, представяте ли си какви наглеци
233
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за жертвите на капитализма кога ще поговорим , кога ще влезне в учебниците по история , все пак жертвите на капитализма са повече от жертвите на комунизма....стопили сме се на половина като население , ако не дадем гласност ще изчезнем напълно
232
10
 
6
 
! Отговори
Народен Съд преди 7 години
Соросиди чете бре има wikipedia . Търсете и вижте колко и къде са избити Народният съд е бил мека мара Pursuit of Nazi collaborators
231
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 288Еми вземи и прочети ако можеш да четеш!!!!Не слушай само приказките на мадам ЛЪЖА.Прогледни най-после или в момента пасеш овцете тъпчо!!!!
230
4
 
12
 
! Отговори
възмутен преди 7 години
преди ходи след Тодор Живков сега взе да ги мрази комунистите
229
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това развъдника за милиционери в Симеоново бъкъл от антикомунисти.
228
6
 
6
 
! Отговори
до @261 Смешко(лош с преди 7 години
Ти днешните студенти не ги мисли-сега разпределение няма и който е учил наистина е случил.Факт е,че безработен инженер или лекар няма.А ако някой е учил нещо колкото да показва диплома пък стой безработен-ами то си е знаел,че така ще стане!Колкото до разпределението-то беше измама!Защото никой не даде писмена заповед,че трябва да започнеш работа по разпределение! А като отидеш подаваш молба нали?Не се хванах на тая въдица,но ми струваше месец тормози и разправии!И до ден днешен ненавиждам БСП!
227
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пич, признай си - вашите след десети ноември не са докопали партийни куфарчета, ами са те оставили сам да се оправяш със скромните си познания, комбинирнаи със спомени от времето на соца. И сега те е много яд, та дращиш срещу капитализма, а дори до София не си ходил. Жал ми е за теб, то животът достатъчно те е наказал.
226
6
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Айдееее...налазиха "червените унуки"Тва акъла не е у*й да ви го набие човек в бетонираните кратуни! Който иска ..Чете...и се ограмотява...оооо пардон...забравих - вие и да четете не можете! Навремето имаше поне РАБ ФЪК!
225
8
 
1
 
! Отговори
Франция Народен Съд преди 7 години
Френските жени на германските военни са публично бити, а главите им остригвани нула номерДецата им в продължение на десетилетия са отритнати от обществото, дълго време нямат права и живеят в постоянен страх заради прегрешенията на своите родители. Навсякъде където е имало колаборационисти е имало Народен Съд
224
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интелигенцията в България в огромната си част е била на страната на народа след 1944 година и няма как да са жертви. А народа тогава се знае добре, че беше с ОФ с малки изключения - хора, които имаше заради какво да се страхуват. То и сега ако има подобна промяна, мафията доста ще се страхува.
223
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-лесния начин да съсипеш един народ е да го скараштова правят в продължение на 20 годинибай тодор го беше потушил това и децата на интернираните като петко стоянов си учеха право- и хората бяха забравили за лошите временазащото след масовите убийства без съд от 23 до 25 година та до 44 година държавата си беше в гражданска войнакато хорски глави се търкаляха по мегданите- в стила ислямска държаваняколко концлагера и смазаян от глад народ заради военните акцизикойто подклажда е антибълга
222
7
 
2
 
! Отговори
Франция Народен Съд преди 7 години
Във Франция са убити дестеки хиляди без съд и присъда и това е признато от всичкиПросто когато побеждава последният, всички изведнъж стават борци от съпротивата. След това започва "периодът на отмъщението", когато за няколко месеца без съд и присъда са избити от 10 000 до 40 000 души, които са обвинени за колаборационисти. Френските жени на германските военни са
221
6
 
2
 
! Отговори
Циник до 290 преди 7 години
Скрий се бе, Матросов! Свършиха ли се амбразурите? Земи сам се гръмни - ще си направиш услуга!
220
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са тия жертви избити от комунистите? Защо няма нито материали, нито филми, нито интернет сайтове, нито изследвания на историци. Фондациите защо не спонсорират такива изследвания, да популяризират жертвите на комунизма, ами само се говори?
219
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам роднина починал от побоищата на царската полиция. За жертви след 1944 година не знам, въпреки че познавам хора, които нямаха работническо-селски произход, примерно бивши царски офицери и децата им, бивши фабриканти и децата им, селяни с повечко земя и децата им и т.н. Познавам и хора от областта на културата работили както преди така и след 1944 година, но жертви между тях нямаше. Е, след 1989-та най-големите некадърници казаха, че са жертви и затова не могли да се изяват.
218
3
 
1
 
! Отговори
ПЕТКО преди 7 години
ти сам ли си викаш батко. Я не ми се прави на батко да не играят шамарите
217
10
 
4
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 7 години
Абе а хората които са убили децата от Ястребино и те ли са невинни соросоидчета ..... Да припомним ли... как са ги избили като кучета дечицата. Така като вашите политици назачени от ЗЕ и САЩ избиват сега хората са дето куршумите са кръстени с името реформи

Спонсорирани публикации