Борисов: Не мъст, а покаяние заради жертвите на комунизма!

Лидерът на ГЕРБ иска случилото се да се знае, за да няма носталгия по това време
483

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов се обяви за това престъпленията на комунизма да се знаят.

"Не мъст, а покаяние трябва да има", написа той в профила си във Facebook.

Борисов припомня, че днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Още по темата

"Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време", пише той.

По думите му още през първия му мандат като премиер бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

Борисов напомня, че през 2011 г. правителството му прие решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим, посочва той.

"По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания", пише още лидерът на партията.

"Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!", завършва Борисов.

Как беше почетена паметта им, вижте в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало е такова масово избиване на невинни хора както в България след ВСВ в другите страни окупирани от червената армия. Другите държави са си пазели интелигенцията, защото са знаели, че без умните глави нацията деградира и става послушно стадо на чужди пастири
215
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а имало ли е разстрелвания в други страни в Източна Европа след 1945 освен в България? Някой има ли статистика защото не намирам нищо в нета
214
4
 
8
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Пострадал преди 9.9.Добре, че не знаеш колко си т ъ, п, иначе сам щеше да се хванеш за косата и да се блъс, ка, ш, блъс, ка, ш в земята докато спреш да мърдаш. Дядо ми не е бил убит от любимите ти комунисти, само защото и бил вдовец с четири деца. Но това не е попречило на твоите любимци да го пребиват десетина пъти, защото не е искал да подари на ТКЗС - то 250 овце, 2 коня и 2 вола и около двеста дка земя. Те все пак ги взели. И той не е бил палач, никого не е убивал ска па н комунисте!
213
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поне да си признаят,а те и това не искат, защото мислят, че това било нормално!!!Избиха без съд и присъди хиляди кадърни хора,а сега плачат за милионите мигрирали в чужбина заради техните управления и кражби.не забравяйте Лукановата зима.не забравяйте виденовата зима.***
212
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствената държава в Европа където българи са убивали българи заради политика . Т.н. партизани са обикновени криминални престъпници. Те са обирали мандрите , защото са бедни и гладни нещо подобно на сегашните клошари . Да взривиш църква и да убиеш над 300 души невинни могат само *** - терористи .
211
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сигурно е буренясал"Ама как познах, че не си от София и даже не си бил тук :)Остави ме да позная - вашите са били низши партийни кадри и са те учили вечно на Партията да разчиташ? Разпределението, всичко да ти се нареди и т.н.? Студентите щяли да искат разпределение? Ти си отпаднал от подбора отдавна, ако мислиш така.
210
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президентът Плевнелиев поднасяше венец на този ден на паметника на жертвите на комунизмът. Днес България няма вече президент, а мекотело
209
4
 
8
 
! Отговори
до259 преди 7 години
През 1949-та година ,месец април долетял в София Лаврентий Берия.Димитров го посрещнал на летището и му казал да се полекува в Москва.Димитров имал диабет.След 3 месеца го връщат аутопсиран и балсамиран.Шест години никой български лекар не е имал достъп до тялото на Г.Димитров.Запазен след кремирането му е само мозъкът му.След като го изследвали открили 5-6 пъти повече живак в сравнение с мозъците на други починали.Извод-членството в БСП е опасно за здравето на члена!
208
7
 
10
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ Е ДОБРО МЯСТО преди 7 години
за писане на мемоари за бандитското управление на ТИКВАТА
207
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Зад РешеткатаНовият държавен глава нито присъства на поклонението пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК,нито президентската администрация намери за необходимо да изпрати венец от негово име.Че там имало паметник на жертвите? А близките на жертвите често ли поднасят венци на паметника, все пак техните родители са били избити от комунистите, защо не поднасят венци, забравили ли са паметта на родителите си?
206
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев ходи само на паметника на съветската армия, той друго не знае
205
3
 
5
 
! Отговори
ДЕДОТО НА ТОЯ преди 7 години
Вечно жив. Сто пъти го убивали комунистите, не съселяните заради жени. А ТИКВАТА не е бил комунист, а ЦЕЦА-СЕКСА пак комунистите са я взривили заради каптагона и нелегалния цех за цигари. А това за милиардите, дето пак комунистите откраднали от Банката на Мустакатия и не за него пише в донесенията на ЦРУ, а за комунистите....
204
6
 
7
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
OK съгласен съм за червения тероризъм, а за синия, някой нещо няма ли да каже? 25 години мутри, чалга и престъпност, това са анти-национали движения - комунизма и демокрацията......
203
8
 
4
 
! Отговори
@261 Смешко(лош спом преди 7 години
Я пак. Какво си изтърпял? Разпределение като всички завършили ли? Ау-у-у-у, колко страшно. Сегашните студенти биха платили пак да има такова разпределение, че иначе няма работа. А млякото около устата избърса ли си, преди да се впуснеш в спомени?
202
4
 
7
 
! Отговори
ан.атема преди 7 години
А кой каза че ДЯВОЛЪТ не може да чете ЕВАНГЕЛИЕТО, ми вижте го сами!!! Син на полковник от пожарната/парт.член/ самият той пожарникар /палт.член/.......бодигард на най големия.......член, кво да каже човек!!!?????
201
6
 
4
 
! Отговори
Циник до Мистблабла преди 7 години
Мистификация ....е избитата българска интелигенция...мистификация са прасетата-човекоядци в Белене...мистификация са 22 000 000 уморени от глад украинци по Сталинско (Голодомор) мистификация ....ъхъ
200
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПаметник има и то точно пред НДК.Разбирам, че няма как да го видиш от родното си село, ама поне опитай.Ха ха, Никой не го знае тоя паметник. Вече 30 години, поне една новина да бяха пуснали как близките и децата на "милионите жертви" са отишли да се поклонят пред паметта на невинните жертви (милиони) убити от комунистите. Сирурно е буренясал този паметник и никой в София не знае за него.
199
6
 
7
 
! Отговори
Зад Решетката преди 7 години
Новият държавен глава нито присъства на поклонението пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК, нито президентската администрация намери за необходимо да изпрати венец от негово име.
198
10
 
4
 
! Отговори
Мистификация преди 7 години
Жертвите на комунизма са една голяма мистификация. Факт е, че невинни хора са убити - като Райко Алексиев, и още неколцина които се знаят. А най-голямата мистификация е, че всички се знаят, всички останали екзекутирани от народния съд се знаят, документите са живи. И като попиташ - дайте да ги разследваме, да ги публикуваме, да видим кой за какво е осъден и екзекутиран - и тук настъпва гробовна тишина.
197
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паметник има и то точно пред НДК.Разбирам, че няма как да го видиш от родното си село, ама поне опитай.

Спонсорирани публикации