Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!

Нито България, нито Европа е близо до идеала на Васил Левски, посочи президентът
Обновена: 19 фев 2017 20:20 | 19 фев 2017 18:51,
239
Радев призова: Да работим заедно, както Апостола казваше!
Снимка: архив Reuters

Днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме, заяви президентът на Република България Румен Радев по време на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски по случай 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Още по темата

"Преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя губя, само себе си." Дяконът загуби себе си, но народът му спечели. Приживе малцина го последваха, но мнозина се уповаваха на него и на другарите му. По пътя му неведнъж го предаваха, днес всички го почитат – това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок за всички нас – да разпознаваме праведниците си приживе, да ги чуваме, да ги пазим и следваме", посочи в словото си президентът, цитиран от "Фокус.

"Да работим заедно, защото, както Апостолът казваше: "Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причината за разделянето на един народ", заяви държавният глава.

Той допълни, че в българските борби за свобода има много мъченици, но Левски е повече от герой.

"Братство всекиму, без да гледаме на вяра и народност" – казваше Левски, но така ли е днес?", запита той. "Уви, нито България, нито Европа, нито светът са близо до този идеал", подчерта той.

"Апостолът затова е апостол, защото проповядваше идеи, които далеч надхвърлят тесните рамки, в които разни политици от разни епохи се опитват да го вкарват за своя изгода. Но Левски е онзи хоризонт, към който трябва да гледаме с надежда – всички ние слабите и силните, обезверените и вярващите. Всички ние – българите. Той е нашето упование. Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието и храни и, които примирението превръща в ежедневие. Затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола – че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме", заяви още президентът Радев.

 "Апостолът казваше: "Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме". Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униние. Те ни дават вярата и силите да продължаваме напред. Дълбок поклон пред паметта на Апостола на свободата", завърши словото си държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 145Нали искаше да ти цитирам точни документи, дати, цифри?Ами ето, цитирам ти!Или сега ще оплюеш и Раковски после Бенковски и т.н.?Хайде, давай, плюй...
134
9
 
14
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Простият *** всъщост е генерал от авиацията. А *** е генерал от пожарната и лейтенат от сик и авер на шмеркел.
133
8
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 145"Преселение на българите в Русия или руската убийствена политика за българите"Г. С. Раковски - политически памфлет, първо издание 1861г. Русофилите изкупуват целия тираж, за да не достигне до никой.Следва второ издание което има успех.За Левски сега не мога да намеря но и това е достатъчно... ако наистина уважаваш българските национални герои а не руския цар!
132
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безспорен факт че Султана не е искал да се изпълняеа смъртната присъда на Левски, възнамерявал е да я замени със заточение, та да не създава допълнителни брожения сред българите, руския консул тогава в Цариград остро възразява и настоява Левски да бъде обесен, това са фактите
131
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е Левски бе хора ??? А престанете бе ? Нека Бог да го прости, но това вашето ..... ???А стига де !
130
5
 
26
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Кога президента ще разсекрети стенограмата за КТБ ???? Това е въпроса, а не лицемерните му празноприказници на гърба на човек, за когото не е достоен нито той, нито който и да е днешен власт имащ да споменава името !!!!
129
8
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До лъжеСТРАНДЖАТААрхивните писма на Левски дрОгарю, са цензурирани и пресяти от ДС под зоркия поглед на КГБ... - останали са само тия, които рубладжиите решат... - вярваш ли, че те ще разрешат писма на Левски срещу Русия да останат и да са достъпни...
128
2
 
7
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
До СВОБОДАТА Е ВСИЧКОЧе Гевара си носил снимката на Васил Левски?Благодаря Ти за инфото,не го знаех!Левски е обесен на 18 февруари и днешния ден на почит прилича на филма "Любимец 13" с фк"Витоша"София демаек "Левски"Софиясветовните тайните служби явно винаги са били около Левски а не само нашитеЕто Ти инфо и от мен:Борецът срещу апартейда Нелсън Мандела е роден на една и съща дата с Васил Левскимнителен съм станал и вече не вярвам в подобни случайности
127
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТА"Левски е обесен по изричното настояване на Игнатиев - ФАКТ".- - - - - Толкова си смешен, че дори и "фактите" не знаеш !!! Дори не знаеш че Левски е осъден за нещо съвсем друго от това което сега се пропангандира !? Престани да се излагаш ! Никой не е знаел кой е този човек при арестуването му ! Няма нито един документ който да доказва че турците са знаели за неговато "конспиративна" дейност !!! Да не говорим за друго ! Но това вече няма никакво значение .... хайде престанете с
126
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И все пак Левски е бил съден от съд, а чеервените шумкари избиха децата на Райна княгиня без съд и придъда- ФАКТ
125
5
 
5
 
! Отговори
Абдул Хамид втори преди 7 години
Аферим, ашколсун, машала Николай Павлович ефенди, българите не заслужават самостоятелна църква.
124
6
 
7
 
! Отговори
друг българин преди 7 години
До Един българинПосочи ми в кой документ, написан от Левски има това изречение "Кой то ни освободи, той...." ЩОМ ЦИТИРАШ НЯКОГО, БЪДИ КОРЕКТЕН И ПОСОЧИ ДОКУМЕНТА С ДАТА, МЕСЕЦ, ГОДИНА ОТ КОИТО ЦИТИРАШ!!! В документите запазени от Левски никъде няма такова изречение. Откъде го измисли?
123
11
 
9
 
! Отговори
Калчо преди 7 години
Този никому неизвестен *** до вчера се вживя дотам,че започна да се изцепва като съратник на Левски ! Що за простотии обвиват скромния патриотичен екшън на Левски?Всеки т.н. политик в България цитира,рецитира и се идентифицира с Левски! Ай сиктир ,бе дрисльовци! Бегайте си в Русия !
122
2
 
8
 
! Отговори
СВОБОДАТА Е ВСИЧКО преди 7 години
Само да поясня за *** и техния любимец Че Гевара.Че Гевара, любимата му снимка, която е носел у себе си дори, когато е умирал е снимката на Васил Левски. И Че е писал на много места, че има един герой на Балканите, от България, на когото той самият иска да прилича. Че Гевара е искал да направи това, което Васил Левски е искал Когато освободя собствената си родина, ще ида да освобождавам други народи.
121
4
 
7
 
! Отговори
лъжеСТРАНДЖАТА преди 7 години
До СТРАНДЖАТААз пък ти препоръчвам да четеш ОРИГИНАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА ЛЕВСКИ А НЕ ИНТЕРПРЕТАЦИИТЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ДРАСКАЧИ.Има двутомно издание на всички писма от Левски и до него. Намери ги в библиотеката и ЧЕТИ преди да пише *** си драсканици. В писмата си Левски е писал какво му е отношението на Русия и не е работа на съвременни псевдоисторици на Сорос да измислят какво е мислел Левски. ЗНАЧИ ТИ ВЯРВАШ ПОВЕЧЕ НА СЪВРЕМЕННИ АВТОРИ, А НЕ НА САМИЯ ЛЕВСКИ? ТАКА ЛИ ДА РАЗБИРАМ?
120
13
 
6
 
! Отговори
начинаещ историк преди 7 години
Аз пък доколкото знам Васил Левски си е осъден от законен турски съд10 от заседателите са били турци и 10 заседатели чистички българиПрисъдата му май е за убийство на 12 годишно дете а не за революция
119
9
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Другарю генерал, не се заигравай с думите на Левски!Левски е казал да стоим надалеч от Русия и сами да се борим за свободата си от турската тирания!А не е казвал, че трябва да отменяме санкции...Който ни освободи, той ще ни пороби - това е казал Апостола!И Европа днес е по-близо до идеала му от България. Още по-далече е Русия - Русия сега е близо до Руската и до Османската империя от която сме се освободили!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е този "граф Игнатиев" бе ??? Уж сте "интелегентни", "учени" а не можете да четете ? Кажете ми един тескст в който той споменава "България" поне един път ??? Никъде, и нищо такова няма ??? За какво ми говорите тогава ? За какво "Освобождение" ми говорите ??? Кажи им го бе Божо, стига си лапал и ти, ту от тук ,ту от там - пари !!! Защо си мислиш само ти "знаеш " нашата история ??? Не ни карай да се смеем !? "Проферор" си ?
117
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвременният прочит на чистата и свята Република на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика. Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно! Това са дрънканиците на продажника Плевнелиев на днешния ден през 2015-а.Затова ли сега на разни недорасли хлапета сега им е гадно,защото ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ,БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ на този светъл за България ден не говори за евро ценности?
116
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
без собствено мнение е това лице на снимката.вече го употребиха .