Честит празник! Честваме 139 години свободна България

3 март ще бъде отбелязан с паради, поднасяне на венци и заря
345
Честит празник! Честваме 139 години свободна България
Снимка: Булфото, архив

България днес ще отбележи 139 години от Освобождението си.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877 г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890 г. 3 март е обявен за Национален празник.

Още по темата

След близо 500 години под турско робство, 70-те години на 19 в. и учредяването на българската епархия през 1870 г., поставят началото на решителното освободително движение. В Букурещ е формиран български революционен централен комитет, начело с Васил Левски, който започва подготовка за въстанията срещу османската власт в България.

На 24 април 1877 г. в Кишинев е издаден манифест на император Александър II, с който Русия обявява война на Османската империя. Руската армия се командва лично от императора. Една от най-значимите битки, прославена и в родната ни литература е Шипченската епопея. Ордите на Сюлейман паша е трябвало да разбият частите за прикритие, укрепели се по стръмнините на връх Шипка, за да може турската войска да пробие в Северна България.

През 1878 г. по силата на международен акт е възстановена българската държава. За първи път денят на Освобождението е отбелязан през 1880 г., а десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Националният ни празник ще бъде отбелязан с много церемонии.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията ще започне в 11.00 ч.

В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Тържествената проверка заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 ч. пред Народното събрание.

В церемонията ще участват военнослужещи от военните формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме - знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник - 3 март в цялата страна.

Служебният премиер Огнян Герджиков ще се включи в тържествата за националния празник, съобщи пресслужбата на кабинета. От 11.30 ч. премиерът ще се включи в тържествения митинг на площада под връх Шипка, където ще произнесе слово, след което от 13.00 ч. ще бъде и на поклонението на Шипка.

По-късно същия ден министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка от 18.30 ч. на пл. "Народно събрание" в София. Премиерът Огнян Герджиков ще бъде и на традиционния прием за 3 март, даван от държавния глава.


345
Още по темата: освобождение3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик ден за нас българите е Трети Март!!! Не приказвайте глупости, ако не беше Руско-Турската освободителна война щехме да се казваме Хасан и Ахмед, жените Айше и не знам какво си, щяхме да сме *** като турците, грозни, диви и прости. Никой нямаше да ни приема и признава, щяхме да сме принудени да ходим в джамии и имама да решава проблемите, а не съд. За500 години не сме приели отвратителната им религия която през 2016 изби много невинни в Европа.Хиляда пъти да за Русия, милион не за Турция
198
3
 
4
 
! Отговори
Апостола е знаел преди 3 години
"Който ни освободи той ще ни пороби!" - Васил Левски
Руснаците са следващите ни поробители, след турците.
197
3
 
1
 
! Отговори
Македониан преди 3 години
Честит ви празник Татаро Монголи
196
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До един българин

Не,пишеш пълни дивотии.Какво общо имат траките с това, че македонците са българи,а украинците и беларусите - руснаци?Тая държава е създана от древните българи,ние сме българи,да не говорим,че езикът ни е славянски.И да имаме нещо тракийско,то е най-малко, даже нищожно,в сравнение с българския и славянския компонент. Комунистите преди преувеличаваха ролята на славяните,сега пък либерастите искате да не изкарате антични траки!Те и братята македонци се пишат "антички македонци" :)
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исках да кажа по-долу да кръстим войната финланско-турска, а (а не руско-турска)? :D
193
1
 
4
 
! Отговори
boro преди 3 години
Хаха каква свобода бе. Това си е геноцид, Боко ни докара до просешка тояга, 80- процента от хората са бедни като мишки. Махайте се от тая ***.
192
2
 
1
 
! Отговори
руската окупация 78г преди 3 години
Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски. Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца.БРАТА НА ЛЕВСКИ УМИРА КАТО ПРОСЯК СЛЕД ОДВОБОЖДЕНИЕТОПрез 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!.Майката на Левски-Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от
191
6
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
До: номер 246

Не че нещо, ама ние българите не сме ли траки?
А ако сме траки, нали знаеш, че Сердика, на мястото на днешна София е основана от траки, тоест от нас?
А знаеш ли, че траките в Сердика, всъщност имат келтски произход? Били са трако-келти, тоест омешани наполовина с келтски племена които дори са стигнали до територии в днешна Турция отвъд Босфора?
А в Англия също са келти.
Следователно - ние българите и англичаните сме си етнически сродни. Братя келти така да се каже? Обърках ли те?
190
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенко

И не че нещо, ама т. нар. "украинци" и "беларуси" са създадени от болшевиките. За време, което говориш, ги е нямало. Те са етнически руснаци, както "македонците" са българи. Не знам защо си измисляте нова история, или просто сте невежи хора, които вярват само на БХК.
189
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенко

В руската имперска армия е имало един японец и няколко осетинци. Забрави и на тях да се поклониш :)
Руснаците също забрави да ги споменеш, предполагам защото те не са били в състава на руската армия :)
За финландци,поляци и латвийци не престават да пишат поеми и стихове български класици като Вазов и Славейков. Известно е например: "кат Финландия няма втора на света". Именно възмущението на финландското и естонското общество довежда до войната :) Да кръстим войната финландско-руска, а?
188
2
 
10
 
! Отговори
variola преди 3 години
Честит Национален Празник на Всички Българи ! След като си честитихме, нека погледнем истината : разединени, опиянени, морално пропаднали. Това е истината, бедни души, озверени, никаква държавност и суверен, полиция и армия мизерия абсолютна, пълно беззаконие навсякъде, корупция повсемество на всички нива. Смели сме само във виртуалното пространство.
Честито на Всички ! Това е България !
187
1
 
2
 
! Отговори
Докога!!!! преди 3 години
И от кой точно сме независими и свободни? русия, белгия, америка от кой точно? Като всички тези ни смятат за роби, а също така и за наши господари. Докога!!!!
186
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България обича Русия,а мрази някои "българи"-има,няма 10 %,които се пенят и уригват непрекъснато тук и там.Браво на пловдивчани-излъскали са Альоша и днес половин Пловдив се е качил на Бакърджика да поднася цветя.
185
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България мрази Русия !
184
4
 
7
 
! Отговори
пенко преди 3 години
Аз съм с Иван Вазов : "Здраствуйте братушки"!!! Покланям се на финландските ,румънските и украински бойци загинали в битката /с МЪЖКА СИЛА/! Покланям се на загиналите медицински сестри! Всеки българин воювал за СВОБОДАТА, за мен е светец , а загиналите са богове !!! ПОКЛОН ПРЕД МАЙКИТЕ НА ВСИЧКИ ТЯХ !!!
183
1
 
7
 
! Отговори
2233 преди 3 години
Част от възпитанието и културата на един народ е да уважава народите на които дължи свободата си.Не е необходимо да се пълзи в чуждите крака.Но гербавите родоотстъпници са научени да са слуги и по.длоги.И затова хулят и бръщолевят лъжи.Искат да се харесат на новите си господари от Велика Кравария.Очакват потупване по врата и кокал.Пфу!
182
4
 
2
 
! Отговори
пенко преди 3 години
Моля изратете линейки на адресите на: "Мето- Тупането/ терца ,форца, фалцет/" ,на гражданина Славов и на другите "поборници"за" чиста и свята " американска "България"!!!
181
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото пи неук и безмозъчен еедин народ,толкова пи е склонен фанатично да вярва, че свободата си е получил даром и че за това благоволение поколения наред са длъжни да пълзят в краката на руснаците за да засвидетелстват благодарноста си.
180
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
З.С.: Който смята, че на 3 Март България е освободена от Русия да погледне картата на София:
-Президентството - на Княз Александър Дондуков-Корсаков 2
-Премиера - на Княз Александър Дондуков-Корсаков 1
-Парламента - на бул. Руски в краката на "Цар Освобадител"
- Съдебната палата - на бул. Сталин...сега Витошка...
- .......
....докато някъде в "Коньовица" няколко затънтени сокаци носят имената на нашите царе !

Спонсорирани публикации