Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!

Президентът произнесе реч преди тържествената заря
Обновена: 3 мар 2017 19:53 | 3 мар 2017 19:25, Петя Славова
333
Радев: Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще!
Снимка: Булфото

"Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще. Той дори не знае кой е, твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв.

Още по темата

Това каза държавният глава Румен Радев в своята реч преди тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.Това е първата му реч на 3 март като държавен глава и върховен главнокомандващ на военните сили.

"Всяка епоха предлага своя, заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България“.  Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Народно събрание".
 
В изказването си държавният глава подчерта, че много събития предхождат възкресението на България, но едно ги свърза – паметта, посочи президентът и припомни, че паметта за вярата ражда Българският Великден и църковната ни независимост. "Паметта за историята вдъхновява монаха Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дават на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит, но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това, кои сме", каза държавният глава.
 
Румен Радев заяви, че "човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет". Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете" и призова да помним и да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. "Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка", призова още държавният глава.
 
Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към войните от много народи – руснаци, украинци, румънци, поляци, финландци, белоруси, литовци и много други, които са положили кости на бранните поля за Освобождението на България.
 
По-късно днес в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
4
 
11
 
! Отговори
Истина ви казва преди 7 години
Червеният електорат е по-беден от червените кандидат депутати.Прав е, прав е. А точно колко е прав? Милиони пъти е прав.
196
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия никога не е освобождавала България, а само е завзела чрез война територия от Османската империя, където са живеели българи.Половината българи Русия ги оставя в ръцете на Турция- Източна Румелия.След Съединението на България руския цар прекъсва отношенията с българите и кара съседите ни да ни нападат.Лъжливите руски роми изобщо не са освободители, защото самите им мужици са роби, продават ги като *** в селата.
195
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руското робство е по-тежко и от турското!Турците нежса избивали умните хора, напредничавите!А руснаците трепеха хората без съд и присъдажпо лагери и затвори!
194
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мен това ми звучи като "Електората на Бсп е по-беден от човек без бъдеще"
193
4
 
3
 
! Отговори
ИРИНЕЙ ГЕОРГОС преди 7 години
НЕШКА РОБЕВА КРАДЕ ГРЪЦКИ КАРАКАЧАНСКИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ, И ГИ ЗАШИВА И ПРИШИВА НА СКЛАВЯНСКИ БИЛГАРСКИ ТЕАТЕР В КРАДЕНИЯ СИ МУЗИКАЛ.ГРЪЦКИЯ ПОСЛАННИК ДА ВЗЕМЕ ЗДРАВО И СИЛНО ОТНОШЕНИЕ И ДА ПОСТАВИ РОБ-*** -- НА МЯСТОТО Й.
192
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски. Въпросът е затворен, продължавай да повръщаш кръв от яд.
191
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интереса на Русия е бил да се създаде държава-сателит. Не след дълго обаче всички българи, включително и политиците осъзнават, че с Русия е много по-лошо отколкото в границите на Османската Империя и се отдръпват, в големи периоди Русия е враг. А Османската империя щеше да се разпадне при всички положения, гниеше. В случая Русия извади нож на умрело куче, много е лесно да се кичиш с медали. А периода 45-90 е най-лошия за България въобще.
190
2
 
16
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Тогава защо всички студенти ги учат да казват че имало "турско присъствие" за да не създавали напрежение ?? Я марш долни продажници !!!
189
1
 
2
 
! Отговори
Чехли преди 7 години
Радев поне да беше отправил покана до 4446 щото така само приказките остават!
188
7
 
17
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
Всъщност само РУСКИЯТ НАРОД СЕ ВДИГНА КАТО ЕДИН в защита на българите по време на т. нар. Източна криза или Източен въпрос, свързан с Балканите. НИТО ЕДИН ДРУГ НАРОД не е проявявал такава подкрепа за нас българите, първо като възмущение срещу турските зверства, после като гняв и накрая като готовност за себежертва в полза на брата-роб. В руската идеология и душа да дадеш живота си за другия, това не са празни думи, те го направиха за нас! Това е една от най-справедливите войни на света! ФАКТ!
187
7
 
17
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
До 240Така е. Нормално е в руската имперска армия да е имало хора от всякакви националности. Разбира се, те са били малцинство в сравнение с руснаците. Тогава е нямало и "украинци" и "беларуси", които са всъщност руснаците. Също както е с "македонците", дето са българи. Да не говорим за десетките хиляди руски доброволци, които тръгнаха да освобождават брата-роб. Именно реакцията на РУСКИЯТ НАРОД, а не на финландския или естонския, доведе до Освобождението на българите! Да живее Русия!!!!
186
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската империя ни освободи,и Руския Цар Освободител-Александър Втори-за което България ще им е вечно благодарна!Отчитайки че тогава той е владеел една трета от Земното кълбо,е обяснимо че в Руската армия е имало войници от най-различни националности.Но това е Руската Имперска армия,тръгнала по заповед на Императора Александър Втори да помогне на поробените си братя!А ИНАЧЕ-вечна памет на героите паднали за България,от всички националности!
185
2
 
11
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
До ГНЕВЕНИзвинявай за цинизма, пич. За съжаление иронията ми остава неразбрана... мда, явно пиша прекалено цинично. Но неслучайно го правя, защото се надявам русофобите малко да си напрегнат сивото вещество, за да видят колко нелепа е пропагандата на "патриотични" организации като НПО "Америка за БГ" и БХК. Ако трябва да говоря сериозно, именно реакцията на руският народ, а не на финландският или марсианският, предизвика РУСКО-турската Освободителна война! Русия и руснаците ни освободиха,ФАКТ!
184
6
 
22
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Ген.Радев за месец навря смрадливите герберасти в *** г.Браво генерале.Показа каква е разликата между генерал от ВВС и пожарен генерал , назначен с указ на Гоце по предложение на Доган.
183
10
 
4
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
Така, че именно Латвия, Полша, Естония и Финландия стоят зад освобождението на българите. Руският народ се е вдигнал в защита на българите... но само малко :) Докато нито един уважаващ себе си естонец, финландец или поляк не са останали безучастни към съдбата на българите! Разполагам и с нередактираната от болшевиките версия на стиховете на Славейков и Вазов: там думата "Русия" я няма! Пише "Финландия". Например: "Кат Финландия няма втора на света" !!!! Дядо Иван е бил дядо Йоргенсен)
182
1
 
12
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
Ей Уошингтън Тикваров! Пий си хапчетата и бегай надалеч!Към Финландия , Полша,Естония и Япония!Много *** станахте и не мога да ви изтрайвам , тиквари неграмотни!
181
7
 
17
 
! Отговори
справедлив преди 7 години
Браво ген.Радев! Най-после да случим на президент.Само като се сетя за Плевненски и баба Цура...А сега наври гнусните герберунгели в дупките ,откъдето тези твари изпълзяха като *** преди 8 години.Успех!!!
180
12
 
3
 
! Отговори
Уошингтън преди 7 години
Та да продължа... комунистите са сложили наименованието "руско-турска" Освободителна война. Разполагам с нередактираната версия на тази война: там пише ФИНЛАНДСКО-турската война от 1877-1878 година! Какви руснаци, какви пет лева? Българи! Научете си истинската история. На Шипка руски представители и руско знаме нямат място. Полски и Финландски само. А! И японският военен аташе също. Нали ви казах за японеца дето се биел в руската, пардон, във финландската освободителна армия срещу турците ;)
179
6
 
1
 
! Отговори
модерния преди 7 години
Трябва и ново мислене, гъвкавост, дипломация. В момент в който светът се смесва по всички линии, глобализири и.т.н. какво значи национална идентичност? кое ни е Българското днес? Колите ли, дрехите ли, техниката ли, храната ли, имената ли, религията ли, кухнята ли, гените ли, езика ли. Това не важи само за нас, вече няма Немско, няма Американско, това са стари концепции? За русофилите: русия е типична капитлиситическа дръжава, нищо руско няма в нея нито социално. Холандия е по-соц от Русия.
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз платения, не се научи 3 месеца, че се пише герБ. Много ниска школа това червената.

Спонсорирани публикации