Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс

Документите от България не ни вършат работа, заявили й от болницата
Обновена: 9 мар 2017 11:07 | 9 мар 2017 11:07, Веселина Йорданова
232
Ако си от БГ – не си от ЕС: Как в Англия дръпнаха ръчна за лечението на Алекс
Снимка: Нова тв

19-годишната Александрина Кръстева, която има нужда от спешна трансплантация, за да се пребори с левкемията, е била върната от болницата в Англия, защото не е внесла цялата сума за лечението си.

Това е станало въпреки предоставените гаранции от НЗОК по съответните евродирективи, разказва Васил Кендов в профила си във Facebook.

Още по темата
"Събрахме 151 000 EUR от нужните 250 000 EUR. НЗОК предоставиха документи и гаранции за плащане на остатъка от сумата, по съответната евродиректива. В болницата в Англия й казаха: "Готови сме да Ви приемем". Уредихме квартира без пари в Лондон. Който е бил там, знае какво значи това. Когато видяха България в документите, всичко се промени. "Искаме да видим цялата сума по сметката и тогава ще я приемем в болницата. Документите от България не ни вършат работа". Няма евродирективи, няма гаранции от НЗОК...", пише Васил и допълва, че не знае как момичето е издържало психически на случилото се.

"Една, две или четири скорости, ако сте от БГ, не сте в ЕС", заявява той.

В следващ пост Кендов уточнява, че няма забележка към работата на служителите от Здравната ни каса, откъдето е получено пълно съдействие.

"Получихме всички документи по Регламента на ЕС за трансгранично лечение. По този регламент страната-членка, където се лекуваш, е длъжна да ти окаже пълно съдействие в размер и процедури, които се предоставят за гражданите на съответната държава.

От юридическа гледна точка, когато има регламент на ЕС, той е с предимство пред националното законодателство. И в този аспект е странно, че най-много юристи се опитват да спорят с мен, че вината била в НЗОК, а не в системата на ЕС. И не спорят за юридическата страна, а спорят за икономическата. НЗОК не си плащала и затова било нормално чуждите клиники да не искат да лекуват с документи от БГ", коментира Кендов.

Диагнозата на Алекс е остра лимфобластна левкемия. Тя няма право на помощ от Фонда за лечение на деца, защото болестта е открита три дни, след като тя навършила 18 години.

Александрина е доведена дъщеря на златното ни момиче, гимнастичката Юлия Байчева, която е носителка на златен медал от Европейското първенство в Швеция през 1990 г.

Сумата за лечението й - 250 000 евро, е непосилна за нейното семейство. Затова бе обявена и дарителска сметка, на която всеки желаещ може да помогне:

Титуляр на сметка: Александрина Красимирова Кръстева

БАНКА ДСК
СМЕТКА В ЛЕВА: 020000000024183329
IBAN : BG93STSA93000024183329
BIC : STSABGSF

СМЕТКА В ЕВРО:020000000024183399
IBAN: BG46STSA93000024183399
BIC: STSABGSF
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Александрина Кръстева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брех, колко глупости са се изписали под тази статия, че дори и Белене трябвало да построим за да ни уважават.А реалността е съвсем проста:Общите задължения на НЗОК към здравните фондове на страни от ЕС за лечение на здравноосигурени българи в чужбина възлизат на 175 млн. лв. По това перо обаче касата е предвидила 60 млн. лв. за 2016 г.Каква дискриминация ви гони, какво лошо отношение от първата световна. Просто на хората им е писнало да чакат от умрял писмо и не искат да разчитат на НЗОК
185
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 212 Най-големия враг на България е българина! Чисто и просто правило като някогашните милиционери! Случая с Алекс трябва да се изясни както и случаите по нашите болници които не признават западно-европейска здравна застраховка! Каквото повикало - такова отвърнало!!!
184
2
 
1
 
! Отговори
Далавера преди 7 години
НАП да види кой е посредникът в тази сделка. 250 000 евро за трансплантация, на какво не разбрах, най-вероятно костен мозък е прекалено. Като се има предвид, че САЩ и Израел са водещи в тази област - най-качествено и евтино е лечението там. Вижте кой от комисията за лечение в чужбина е допуснал въпросната сума. Най-вероятно е замесено докторче и посредници, които ще лапнат тлъст процент. Нещо не е читаво! Моите уважения към момичето, но някой сериозно се облагодетелства от нещастието й.
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия винаги е била врагх на България. Дори е заплашвала Москва с война ако след руско - турската война се създаде голяма християнска държава на Балканския полуостров. Е създаде се. И при това повече от една. На пук на Англия.
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имаше България нямаше да има Англия. Ако имахме политици, сега щеше да има български ултиматум по Брекзита!
181
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се, че хангличаните са им сърбали попарата на тези он НЗОК и вече знаят с тях никакви договорки.
180
4
 
1
 
! Отговори
до 210 преди 7 години
Абе учили са те ама май нищо не си възприел.
179
2
 
5
 
! Отговори
До 202 преди 7 години
Ми не знам, тебе може и партията да те е учила.Мене ме учиха учители. Повечето бяха свестни.Но най-некадърните бяха най-големите партийци.
178
13
 
1
 
! Отговори
hahaha преди 7 години
До ВанкатаАйе пак ББ ви виновен че сте такива жалки ревлювци. Иначе жалко за момичето....че се е родила българка. Единствено има на българите да се сърди за собствените си несгоди.
177
4
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Касата не плаща на нашите болници, не плаща и на европейските. Какво се чудим, че хората не ѝ вярват. Само, че в ЕС не си играят да работят за без пари. Жалко за момичето, че на нейн гръб се упражняват... ББ да върне милиарда и половина, който прибраха с Дянков от касата - хиляди животи ще бъдат спасени.
176
5
 
14
 
! Отговори
70 преди 7 години
Пародия, на държава сме.
175
4
 
15
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 7 години
Нека да си кажем истината !!! Не е причината това, че сме българи. Лечение се отказва в подобни случай, защото не веднъж ръководствата на подобни болници и клиники са се сблъсквали с подобни "обещания " за плащане от страна на НЗОК. Това си е бизнес..докторите си искат заплатите ,клиниката печалбата... кой иска да работи с обещания и гаранции ? Ако така ставаше щяха да са на хала на нашите миньори... а болниците им като нашите.Плащаш (НЗОК) - получаваш. В цял свят е така !
174
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време българската комунистическа партия ни изучи, станахме умни и успешни. Сега кой ще ни даде пари да изучим децата си, кой ще ни даде пари? Питам? Кой ще ни даде пари? Мълчите! Позорно мълчите!
173
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МЪКА ПО СВЕТА - за какво въобще сме в този скапан ЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - казала лисицата, когато не успяла да стигне гроздето.Ти какво, да не би да искаш да ти осигурят шведска маса безплатно и барабар шведките?!
172
6
 
31
 
! Отговори
овеч преди 7 години
А Плевнелиев няма ли да каже нещо за евроатлантически те ценности .
171
9
 
5
 
! Отговори
до българинът 196 преди 7 години
Англетата ли са ти виновни? Тато казваше, че сме нация техническа и т.н. Кой ти е виновен бе ***?
170
22
 
13
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
До БългаринДа се махаме от този съюз по-скоро. България преди всичко. Омръзна ми да се гаврят с насЧЕ СИ НАГЪЛ И НАХАЛЕН ! ГАВРИЛИ СЕ С ВАС ?! А ВИЕ ДЕТО НЕ СИ ПЛАЩАТЕ МАСРАФА ЗА ЛЕЧЕНИЕТО , А ! Е ТАКИВА БЪЛГАРИ КАТО ТЕБЕ НАЙ-МНОГО ГИ МРАЗЯ !
169
5
 
36
 
! Отговори
Fan преди 7 години
На изследвания съм в Германия и докато си търся квартира, което е особено трудно, нищо че идвам с банкова референция че разполгам с пари, само като чуят че съм от Бг ме отрязват!Обаче на повечето обяви има надпис 'Refuges welcome'....нямам думи просто
168
9
 
30
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Да се махаме от този съюз по-скоро. България преди всичко. Омръзна ми да се гаврят с нас
167
6
 
26
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Аз мисля че една бавна агония на англия не и е достатъчна........трябва някак си да им уредим няколко ........