Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза

Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите
Обновена: 22 мар 2017 06:45 | 21 мар 2017 19:30, Красимир Ангелов
207
Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза
Снимка: БТА

Отношенията между Турция и ЕС охладняха изключително много буквално за броени дни. Президентът на съседите Реджеп Ердоган на няколко пъти определи решения на Холандия и Германия като "фашистки", а повод за неразбирателството между Анкара и Европа стана решение на холандското правителство от преди десет дни, което оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

Още по темата

Днес турският президент заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Той изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено "това, което е необходимо".

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Същевременно и отношенията на България с Турция рязко се влошиха в последните дни, след като службите ни за сигурност отчетоха опити на Анкара да се меси в предстоящите парламентарни избори. Нещо повече – ДАНС изгони от страната ни трима турски граждани, които бяха определени като заплаха за националната сигурност.

Докъде ще доведе конфликтът между Турция и Холандия? Това екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха 2265 души.

Над половината от анкетираните – цели 53% подчертават, че с последните си действия Турция се отдалечава напълно и безвъзвратно от ЕС.

Други 5% пък са още по-песимистични и отбелязват, че отношенията между Холандия и Турция за дълго време ще останат изключително враждебни.

Заради кризата между Турция и ЕС, 13% от анкетираните предвиждат нова и по-страшна мигрантска вълна, която ще бъде пусната от южните ни съседи и ще залее Европа.

Оптимистите за бърз изход от кризата са 15%, според които двете страни бързо ще оправят отношенията си, защото нямат особен избор в тази сложна обстановка в света.

Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми.

3 на сто пък е делът на тези, които в момента мислят единствено за предстоящите парламентарни избори и за това за кого да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да докажем на ерджолан, че ние юрогейците не сме фашисти като организираме свръхмощен гейпарад в София и останалите юрогейски столици!!!!!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ЕС са забранени думите "свинско" и "коледа" защото обиждат турците.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очаквате ли борисов, ако стане премиер, да направи нещо срещу Ердоган, за да защити нашите интереси. Ще изръси поредната глупост, че дюнерджийниците са гарант за националната сигурност, докато турците плячкосват Кърджали.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разпада и Англия излиза.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция никога не е искала искрено да влиза в ЕС. Искаха само правата от него - да въртят търговия и да паднат визите за турци. Никога не са искали да бъдат поредната страна, присъединила се към съюза, а важен фактор относно него. Намериха начин да извиват ръцете с мигрантите и не е нужно да продължават цирка с преговорите.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Само не разбрах как ги питахте "вашите читатели "???"Тамън и аз щях да напиша същото...всеки ден влизам няколко пъти...та как ли не ги виждам тез анкети:-):-):-):-)Убава работа...ама...
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не работи за България, а за големите държави Германия, Турция, Франция и т.н. България ще се обезлюди и обезбългари.
13
5
 
15
 
! Отговори
ами преди 7 години
Султан Ердоган ще му се види тесен света!Кой си мисли,че е той?
12
5
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Правилно виждал съм редовно няколко турски вестника в метрата в Берлин...но 24 часа или поне един друг от една ес държава, наречена България не съм.
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте от нато да ви защити! Нали ако стане патклама, ще обвинят нас. Кой е луд да се изправи срещу милионната турска войска.
10
5
 
10
 
! Отговори
:) преди 7 години
MAI VE4E NA NIKOI NE MU PUKA ZA IZMAMATA NARE4ENA EC , OSVEN NA ...BULGARIA KOIATO JIVEE NA OGRIZKITE OT EC.
9
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Само не разбрах как ги питахте "вашите читатели "???
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПрофесорВ Турция си гласуват за ДОСТ и се смеят на Симеонов.
7
10
 
10
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Браво на Патриотите в лицето на Господин Валери Симеонов! Днес затвориха турската граница!
6
10
 
9
 
! Отговори
До luckyman преди 7 години
Еми направете нещо де...или ПАК чакате да ви направе някой нещо:-):-):-)Вие без помощ май неможете и да дишате:-) България кара на помощи се.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България има договор за НАТО с Турция.
4
8
 
5
 
! Отговори
Levi преди 7 години
v eu nikoi ne chete bg vestnici...a turski vestnici ima v vseki supermarket, za drugite turski stoki da ne spomenavam...moje moderatorkata da e malko bremenna...i mnogo da gi obicha tezi nesta, a da lipsvat na bruksel 1
3
4
 
22
 
! Отговори
сс преди 7 години
Първата държава която беше против влизането на Турция в ЕС бе Великобритания. Разбират ги тия неща британците, а Германия беше ЗА. Който разбрал, разбрал.
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми."ЗНАЧИ САМО 11% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА НОРМАЛНИ:-):-):-)НАИСТИНА ВМЕСТО ДА ОБСЪЖДАТЕ ТУРЦИЯ НА КЪДЕ ВЪРВИ...ЗАЩО НЕ ПОГЛЕДНЕТЕ НА КЪДЕ ВЪРВИ БЪЛГАРИЯ, КОЯТО СЕ Е ЗАВИСИМА ОТ НЯКОЙ СИ...
1
3
 
19
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Решението на проблема е Турция да не бъде вече "комшийска"!