Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза

Всеки втори читател на Dnes.bg не е оптимист за случващото се с комшиите
Обновена: 22 мар 2017 06:45 | 21 мар 2017 19:30, Красимир Ангелов
207
Комшийска Турция – все по-далеч и по-далеч от Евросъюза
Снимка: БТА

Отношенията между Турция и ЕС охладняха изключително много буквално за броени дни. Президентът на съседите Реджеп Ердоган на няколко пъти определи решения на Холандия и Германия като "фашистки", а повод за неразбирателството между Анкара и Европа стана решение на холандското правителство от преди десет дни, което оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който се готвеше да отиде на митинг на турската общност в Ротердам в подкрепа на референдума през април за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

Още по темата

Днес турският президент заяви, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Той изтъкна, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума на 16 април и тогава ще бъде направено "това, което е необходимо".

Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.

Същевременно и отношенията на България с Турция рязко се влошиха в последните дни, след като службите ни за сигурност отчетоха опити на Анкара да се меси в предстоящите парламентарни избори. Нещо повече – ДАНС изгони от страната ни трима турски граждани, които бяха определени като заплаха за националната сигурност.

Докъде ще доведе конфликтът между Турция и Холандия? Това екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели. В традиционната ни анкета участие взеха 2265 души.

Над половината от анкетираните – цели 53% подчертават, че с последните си действия Турция се отдалечава напълно и безвъзвратно от ЕС.

Други 5% пък са още по-песимистични и отбелязват, че отношенията между Холандия и Турция за дълго време ще останат изключително враждебни.

Заради кризата между Турция и ЕС, 13% от анкетираните предвиждат нова и по-страшна мигрантска вълна, която ще бъде пусната от южните ни съседи и ще залее Европа.

Оптимистите за бърз изход от кризата са 15%, според които двете страни бързо ще оправят отношенията си, защото нямат особен избор в тази сложна обстановка в света.

Цели 11% от хората отчитат, че не се интересуват от случващото се с чужди държави, защото и в България си имаме достатъчно проблеми.

3 на сто пък е делът на тези, които в момента мислят единствено за предстоящите парламентарни избори и за това за кого да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
5
 
! Отговори
Професор преди 7 години
до 42Абе те Путин и Ердоган са заедно бе! Само ЕС е правилния избор за България.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВреме е някои хора да си пият хапчетата.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EU роб на USA (евреите) и строго си изпълняват задачите за злепоставяне на Турция последните десет години опитаха всички варианти за да свалят Ердоган защото те искат робска Турция а не силна
37
0
 
4
 
! Отговори
опорни точки преди 7 години
До EVETало, юруш рус, не смесвай постовете!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми то вече никой не иска в ЕС.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е България да избере страна дали ще застане на страната на Русия или на страната Турция + Турция- Русия
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме в ЕС, но сме също толкова далеч, колкото и турките
33
0
 
4
 
! Отговори
До ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
"И ДА СИ ПРИБЕРЕ ВСИЧКИ МИРИЗЛИВИ ФЕ.СОВЕ И ШАЛ.ВАРИ ОТ ЕВРОПА !"ЕС ЩЕ ПРИБИРА ОЩЕ МАЛКО ГОСТИ:-):-):-)
32
5
 
7
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Европа се управлява от третополови човечета които след поредния опит да навредят на Турция се лутат и не знаят какво да правят като слон в стъкларски магазин
31
2
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Въпрос на време е войната да почука и на нашата врата.Времето в което спокойствието ще свърши и при нас наближава.
30
1
 
9
 
! Отговори
EVET преди 7 години
Турците вече не искат ЕС, това май само от ЕС не го разбраха, Ердоган иска безвизово пътуване в ЕС за да ни прати кюрдите за които широко отворихме врати.
29
0
 
2
 
! Отговори
До Професор преди 7 години
Е ние знаем, техните номера бе професоре:-):-):-)"да се направим, че ще ги вземем ама" :-):-):-) Вярно професоре нашия стандарт и икономика неможе да се сверява с българската...:-):-):-)
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган прави точно това, което правеше Хитлер преди да дойде на власт, непрестанни митинги и насъскване на тълпите. Знаем как свърши Хитлер и при Ердоган няма да е по-различно, дано само да няма войни и да загиват невинни хора.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ссв Англия гастърбайтерите с право на глас са предимно от Индия и Пакистан, не си представят Турция в Европа, а като част от Азия.
26
1
 
6
 
! Отговори
BG IMA NUJDA SAMO OT преди 7 години
NIAKOLKO STOTIN ZELENI 4OVE4ETA VREMENNO PREBIVAVA6TI V BULGARIA I KOM6IITE STAVAT MIRNI I TIHI KATO VODA NENAPITA !
25
4
 
11
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
Ердоган каза още на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция.*** ПЪК КАЗВА НА ЕРДОГАН ДА СИ ГЛЕДА КЕНЕФОКОЧИНАТА И ДА СИ ПРИБЕРЕ ВСИЧКИ МИРИЗЛИВИ ФЕ.СОВЕ И ШАЛ.ВАРИ ОТ ЕВРОПА !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС няма никакво намерение да плаща договорените милиарди на Турция."ЩЕ СИ ГИ ГЛЕДАТ ТАМ ТОГАВА...ние сме диктаторска страна те не искат вече хората да живеят под диктатура...искат в демократичните държави:-):-):-)
23
1
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 7 години
Не ща Стнико свиден, не се знаееш турчин ли си българин ли си! Който е силният на деня, с него си, това сте най долните ***. Спри да пишеш във български форуми и ходи в демокрацията на юг
22
4
 
8
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Турция никога няма да бъде приета в ЕС колкото и да искат. Първо да си вдигнат стандарта, да си оправят икономиката, да дадат права на малцинствата и тогава не е сигурно. Това е ааиатска държава. Все едно Русия да влезе в ЕС.
21
0
 
12
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Турция върви по пътя на нацистка Германия а Ердоган- по стъпките на Хитлер.