Диагноза българин: Толериращ насилието и примирен към агресията

Когато моралът е наличен законите са излишни, коментират експерти
18 май 2017 10:30, Петя Славова
100

Толерантността и търпимостта ни към насилието стана прекалено голяма. Затова имаше хора, които просто гледаха възрастната жена, ритната на спирка в Бургас, а след това се качиха в автобуса. Ние сме едно силно маргинализирано общество. Чувството на безнаказаност оставя хората да правят каквото си искат, коментираха в студиото на "България сутрин" казаха Калина Крумова, бивш депутат, Христо Монов, психолог и Златко Желев, главен редактор на Dnes.bg.

Още по темата

Поводът за коментара им бе освобождаването на мъжа, който нападна възрастна жена на автобусна спирка в Бургас. Пострадалата е със счупен таз. От прокуратурата твърдят, че извършителят - 26-годишният Живко Кючуков, е болен от шизофрения. Той е бил на лечение в месния Център за психично здраве от свободен тип, а от вчера следобед е при майка си.

Според Крумова грозният случай няма бърз отговор: "Това е многопластова ситуация. Съгласна съм, че имаме много високи нива на търпимост. Възможно е той да е купил диагнозата си, за да не бъде класифициран като хулиган. Проблемът е, че хората с наркотична зависимост или шизофрения са изоставени от обществото и родителите им".

Христо Монов даде по-песимистична оценка на обществото ни: "Ние сме сбор от оцеляващи индивиди. Нямаме никакво чувство за съпричастност към другите. Не можеш да вземеш един модел на заведение за психично болни, който върши работа в добре развитите общества и да го приложиш у нас".

Бившият депутат допълни пред Bulgaria ON AIR, че нямаме налице нужните морални устои и поради това се случват подобни неща.

"Диагнозата трябва да я поставяме не на въпросния Живко, а на нас. Когато моралът е наличен - законите са излишни, когато не е - те са неприложими", поясни Крумова.

Главният редактор на Dnes.bg Златко Желев посочи, че решението на проблема с агресията не е още агресия.

"Далеч съм от мисълта, че на агресията трябва да се отвръща с агресия. Вината е изцяло в родителите, за това, че оставят децата си когато имат някакво увреждане или зависимост", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алън Фостър Дълес-заявява на учредяването на ЦРУ 1945 г. , като тези негови думи стават доктрина на Студената война, започната две години по късно-от 1947 г.:"Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици... наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато моралът е наличен законите са излишни, и обратното. Когато моралът го няма, никакви закони не могат да помогнат.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да направят хората просто гледали вместо да се намесят.Ми оня е 150 кила мутра.Хайде намеси се де.Ще се намесиш и оня ще изкара я пистолет,я нож и ще те прати в гробищата или болницата за дълго.После ще го изкарат невинен (както в конкретният случай) дали щото е някоя важна клечка випче с много пари или просто не си е пил хапчетата следователно-света вода ненапита."Утре " тоя пак ще прави същите селянии а твойте близки ще поръчват некролози. Хайде, намесвай се. Много са жалки тия експерти.
21
3
 
6
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Ако си здрав имаш право да биеш с бухалки по пътищата, да прегазиш с хамъра 1-2 човека ,да изнасилиш девойче ,да ограбиш и убиеш баба ако си шизофреник не може - перите се организират и пребиват.Е,те текава "държава"има ли ? А такъв "народ" ?
20
5
 
8
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Аааааа не ми харесва тая статия аз като напиша нещо за българите и ме цензорират сега редакционната политика друга ....това не е ли част от проблема....
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че тоя народ е такъв не от вчера и оня ден, а от почти 1000 години насам....всъщност винаги си е бил такъв. Левски - "Народеее!"Ботев - "И аз съм дошъл тоя народ да освобождавам!"Какво повече да се каже за това малодушно, страхливо, пошло, предателско стадо?
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко започва от лошата образователна система. Образованието задава "кройката" на обществото. Оправете образованието, и ще имате всичко, макар и след години: политици, съдебна система, граждани.
17
0
 
14
 
! Отговори
ссс преди 6 години
И какво от това, че тези са се изказали, по въпроса, за кво изобщо ги канят да се изказват. Това всички го знаем. Защо не питате властта какво прави по въпроса. Този може да е луд, но много добре е преценил на кого да налети. Защо например не ритна така някой мъж на неговата възраст с 30 килограма по тежък от него, да видим какво щеше да у се случи.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът рита народа в страната, президентът рита българите в чужбина, а вицепремиерът рита бабички по границата и се снима шеговито в Бухенвалд....Заспал оФчи народ!! Кога ще се събуди и ще нарита гореспоменатите??
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пробелемът на България сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BGИма точна наука, която обяснява всичко. Казва се статистика. Българските политици не са дошли от луната, а са представителна извадка от нас, българския народ. Кога ще прогледнем за тази очевидна истина.
13
2
 
10
 
! Отговори
Пич преди 6 години
Ние българите сме най-яките пичове, но народа ни е кофти, требе да ни дойде един стабилен народ и от него да се изберат стабилни политици и тогава ще се оправим.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои се срамуват, че са българи у мисля, че имат основание. Да си изберем за трети път доказан *** с бандитско минало, пребивал длъжници, разрушил и последната надежда, че България може да живее нормално. Той е за смях не само в ЕС, в цял свят. А заедно с Цецо Шестака са емблемата на бедна и ограбена България, винаги най-бедна и най-загиваща в ЕС.Разрухата в обществото е причина за агресията, огромната пропаст м/у народ и власт.За какъв морал да говорим когато Винету отне всяка надежда.
11
0
 
17
 
! Отговори
Бъдешето... преди 6 години
Спокойно и по-зле ше става! Само имайте търпение.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премиерът рита народа в страната, президентът рита българите в чужбина, а вицепремиерът рита бабички по границата и се снима шеговито в Бухенвалд.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От къде са дошли българските политици? От Марс? Кой ги избира?
8
7
 
13
 
! Отговори
BG преди 6 години
Не, не е проблема в българския народ, а в българските политици ! Ако тая баба беше майка на президента, на премиера или на някой депутат, тоя ... щяха ли да го пуснат ?!?!Ако българските политици си бяха на мястото и правеха добри закони и ако българския съд си гледаше работата, а дебело... полицаи вместо да пушат цигари пред районното си вършеха работата, сега нещата щяха да бъдат далеч по-добри !Но за комунистите е типично антибългарското и нихилистично мислене !
7
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 73 години управление комунистите унищожиха всякакъв морал в българина. Където има комунизъм няма морал! Морал има само в капиталистическото общество, капитализмът е най-съвършената система, никой не е измислил по-добра.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледате безучастно как самозабравил се дерибей рита чужда(друга) бабичка по границите неминуемо идва моментът когато ще зарита нашите бабички.
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме поставени нарочно в условията на оцеляване. Тиквара наложи този начин на живот защото оцелявайки българина няма енергия дори да излезе и протестира. Колко стари хора избиха миганите по селата, нещо да се промени? Несигурността, безпомощността и страха правят човека оцеляващ. За друго сили няма. А през това време върхушката е окрала милиарди, изнесла си е и се е подсигурила за 1000 години. Ето защо полицията е импотентна, прокуратурата подкупна, съдът зависим. Старите хора са ненужни!

Спонсорирани публикации