Кой следи психично болните като Живко? Никой!

Нито една институция не е ангажирана с това, твърди проф. Петър Маринов
Обновена: 21 май 2017 10:35 | 21 май 2017 10:30,
84
Кой следи психично болните като Живко? Никой!
Снимка: Булфото

Живко Кючуков на практика е бил годен да осъзнава постъпките си, бил е вменяем. Шизофрения и вменяемост не са синоними. Този човек може да страда от шизофрения, но да е в ремисия и да е вменяем. Това обясни проф. Петър Маринов, национален консултант по съдебна психиатрия, пред bTV.

Още по темата
Кючуков е бил напълно вменяем в момента, в който напада 72-годишна жена на спирка в Бургас, потвърди психиатричната експертиза. На базата на това становище, полицията задържа агресивния мъж и съдът го остави в ареста. 

Живко обяснил, че жената го погледнала лошо, както и че чул коментари по адрес на младото поколение, което допълнително отключило агресия у него. 

Във времена на преход хората усещат несигурност, което води до ескалиране на реакцията на борба или бягство. Тази борба може да е цивилизована, но може да бъде и много примитивна. Агресията, свързана с ярост, е крайно разрушителна. Има личности, които са дефектни. Дисоциални личности, които имат повърхностен чар и привличат, но техните емоции са плитки - нямат усещане за разкаяние, при тях яростта се отключва много бързо и могат да причинят големи щети, каза проф. Маринов.

Той заяви още, че в болниците тези пациенти биват лекувани правилно, но след изписването им нито една институция не се интересува от тях и от това дали те продължават да приемат лекарствата си. 

Психиатрите не могат да свършат цялата работа, те могат само да лекуват правилно, но какво става после - нито една институция не проследява, коментира проф. Маринов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
26
 
! Отговори
СОЦА преди 6 години
По време на Бай Тошо ги лекуваха в затворен тип заведения . Днес тези хора са в Политиката и на улицата , и взимат пенсия за активни борци против комунизма . Нищо лично , но я ми кажете дали е редно този Шизофреник да взима 900 лева пенсия от НОИ и да рита баба с 500 лева пенсия за трудов стаж ?
1
3
 
17
 
! Отговори
Психиатър по неволя преди 6 години
Този човек може да страда от шизофрения, но да е в ремисия и да е вменяем---Вменяемост и шизофрения са две противоположни неща. Колкото и да е в ремисия, повредата на мозъчната *** си казва думата. Говоря по лични наблюдения. Колкото и да ги наказвате, шизофрениците са изцяло наша (на здравите) отговорност. Ако ще да го запалите на площада, другите шизофреници след него, които не си пият лекарствата, ще продължат да правят същите проблеми.