Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Голяма работа, все едно някой кара хората да купуват насила. В България има качествена стока, макар и да трябва да положиш усилия и време да я намериш, но всичко е въпрос до това дали хората могат да си я позволят. Така или иначе има решение на всеки проблем и от теб си зависи дали, ще си го решиш или ще констатираш, че чернтото е черно и бялото бяло. Некачествена стока има, защото се купува!!!
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е вие какво си мислехте? 90% от "демократичните" страни мизерстват, само няколко страни в Европа и САЩ благоденстват, и вие очаквахте да ви вземат в клуба на богатите, да ви сложат наравно с тях да седнете на масата! България е страна от Третия свят, официално на втора скорост, всичко ще бъде второ качество, животът на слугите винаги ще бъде второ качество. Това важи за цяла източна Ервопа, въпреки че някои са сравнително по-добре от България.
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма вече качествена храна, дори и на по-висока цена. Което си произвеждаме сами в пъти е по-вкусно. Жалко, че не можем всичко да си произведем. Тия по контрола на храните си получават заплатите за несвършена работа. И не само те.
60
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
немското масло има ли маргарин св месо един пьт от германия друг пьт от испаниятрети пьт от румьния и все безвкусно перилните препарати нямат нищо общо стези в германия и австрия там като влезеш в била и те удря хубава миризма а в биласофия те удрят умрели лебеди
59
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
немското масло има ли маргарин св месо един пьт от германия друг пьт от испаниятрети пьт от румьния и все безвкусно перилните препарати нямат нищо общо стези в германия и австрия там като влезеш в била и те удря хубава миризма а в биласофия те удрят умрели лебеди
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още когато унгарците възроптаха срещу некачествената храна,която им/ни пробутват от Запад,Меркел се изказа против еднаквото качество на храните за тях и за нас.Това нагло изказване още веднъж показва,че ни смятат за 2-ра категория хора,които трябва да им ядат ***.А заедно с родните ***,които консумираме ставаме още по-болни и края му не се вижда.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм в Холандия от 7 години, в началото заминах сам, после си дръпнах семейството, сега се устроихме и живеем вече като западняци, консумираме качествени продукти и имаме западен стандарт на живот.
56
0
 
6
 
! Отговори
от Дания преди 6 години
Тук при мен в цивилизацаята където аз живея такова нещо не може да се случи!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напълно вярно е че ядем *** на запада вчера си купих от магазин Била бял шоколад уж 850 гр. 13 лева кутията обаче ми направи впечатление че е много лек като се прибрах у дома и го сложих на едно кантарче и какво да видя 530 грама 13 лева....а за месото не веднъж съм си давал парите за *** особено пилешки бутчета смрадливи и безвкусни!
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами чакайте да се появи по-платежоспособна и здравно просветена прослойка в българското общество, чакайте... ха ха ха, България става все по-бедна, първа по смъртност в света, чакайте една по-платежоспособна и здравно просветена прослойка в българското общество от 75 годишни старци. Я марш на Запад да миете улиците и да слугувате, сега имате свобода и демокрация и можете да пътувате на Запад, по-платежоспособна прослойка взели да бълнуват!
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 15 години живея в бяла държава и когато си идвам в БГ намирам коренна разлика от това което консумирам там и това което консумирате тук. Разликата е огромна. Всички стоки които продават по вашите вериги нямат нищо общо с вкуса и качеството на същите стоки в европа. Такива ментета няма дори и в Африка. Къде спят тези от контрола по храните не ми е ясно. Ако не бяха Унгарците да вдигнат врява едвали щяхте да разберете. Но иначе цените ви са по високи от Норвегия спрямо заплатите ви! БРАВО!
52
3
 
6
 
! Отговори
преди 6 години
EС ни давал боклучива храна.Май сме забравили как ни цакат години наред българските производители?То не е сирене без мляко и кайма без месо и какво ли още не.Но ЕС ни е виновен на нас.
51
0
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Защо винаги предупреждават за проверките?И защо винаги са кампаниини?Не е ли задължение на комисията за защита на потребителите,МНЗ,агенция по храните,М-во на земеделието да правят периодични проверки на храните,които купуваме,не само от внос,а и от местни производители?Защо не се забрани изключително вредното палмово масло,което се внася с десетки хиляди тона и което го влагат във всеки продукт?
50
1
 
10
 
! Отговори
голю босев преди 6 години
Господа от безопасност на храните, организма ни е свикнал с лошокачествена храна и уранова вода. Ако започнем да консумираме храна и вода по германски стандарт, може да се разболеем.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Който иска качествена храна да ходи да копа в село."Ти с една мотика в ръцете можеш ли да издържаш 2 деца, че и да ги изучиш?
48
1
 
6
 
! Отговори
ДоПедесетИедно преди 6 години
Вярно е, уж воадата няма вкус и мирис. Уж в София е питейна.А някак си и нямам доверие...както на политиците.И не е вкусна, а има мирис...
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин 51Аз съм на същото мнение. Ако се появи по-платежоспособна и здравно просветена прослойка в българското общество, тя ще почне да търси качествени храни и пазарът веднага ще отговори с такива. Сляпото плюене по ЕС, че ни давал *** си, няма да реши въпроса.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая новина тая седмица не я бяхте писали ))): Ще открият на босия цървулите... Кога в БГ проверка е свършвала с резултат? НАй - много да вземат рекет от западните "инвеститори"...
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя свинятта затова е свня,защото и хвърлят да яде помията.
44
2
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
възможно е западните компании да не са разбрали още че нашите продукти вече са доста по-добри , аз преди 15 години купувах само пфанер, българските сокове ми идваха леко менте, в момента пфанер ми идва менте спрямо българските сокове. сладоледите, майонезата -същата работа, вече купувам само български (определена марка която съм си харесал), не че съм патриот, просто са по-хубави, а шоколад например любимата ми марка е румънска. за чипсове и дурги *** не мога да доложа. тъй че ми е през...