Кирил и Методий – македонци!? Св. Климент? Нищо подобно!

Путин говорил за македонски земи, не за държава
25 май 2017 10:52,
175

"Нито братята Кирил и Методий са македонци, нито Свети Климент Охридски!" Това каза историкът гл. ас. д-р Владимир Станев пред Bulgaria ON AIR.

Президентът на Македония Георге Иванов по време на срещата си с Владимир Путин е намесил в темата откъде е дошла славянската писменост и основателя на Охридската книжовна школа Свети Климент Охридски.

Изказването на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също отговори на това изказване като заяви, че "важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Още по темата

Историкът определи думите на премиера ни като дипломатически и допълни, че не смята от българска страна да има желание за обостряне на отношенията между България и Русия.

"Президентът на Русия Владимир Путин говори за преминаване "през" македонските земи, не говори за държава Македония, нито за македонци. Тъй като това изказване се случва на 24 май, по всяка вероятност той визира светите братя Кирил и Методий, тъй като те са от Солун", посочи д-р Станев.

"Самият термин "македонски земи" е доста странен, но ако Путин визира съвременните македонски земи, той може да говори за нещо друго", коментира той.

Според Владимир Станев в създалата се ситуация може просто да става въпрос за дипломатическа куртоазия и не допуска варианта за незнание или някаква форма на провокация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
9
 
! Отговори
Колчо преди 6 години
Някой по-просветен да каже фиромците на кирилица ли пишат или на смесена латино-кирилица? Щото аз не сещам в кирилицата да има буквата j, докато в латиницата я има. И, ако пишат на латинизирано-сръбска кирилица защо не се гръмнат с техните претенции за Седмочислениците, при условие, че са предали тяхното Велико дело.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDС своите 24 букви, гречския писмен код е бил основа на търговските гилдийи, и не е бил подходящ за записване на знания и книги.Сакън, PD, от къде измисли това? Иначе всичко друго твое е напълно вярно.През 9 век, в Константинополи е съсредоточено цялото книжовно богатство на Европа.Рим е малък провинциален град.Та за това, Преславската школа предпочита да пише на славянски език с гръчки букви, и допълнителни символи.Иначе, изоставянето на глаголицата е все едно сега ние да минем на лат
83
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
С своите 24 букви, гречския писмен код е бил основа на търговските гилдийи, и не е бил подходящ за записване на знания и книги. При прехода на човечеството от устно предаване на знанието по посока към записване в книги и образоване чрез книги, се налага, поне за нашите земи нова сиистема, която да отразява спецификите на говора. Кирил и Методий са назначени от Византийския двор. С мисията си те се противопоставят на латинизацията на граничещите с римокатолицизма земи
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То както е тръгнало , догодина Путин трябва да се коригира , ще трябва да упитреби албански земи.А след 100 год няма да има и български земи тогава братята руси ще си присвоят цялата славна история.
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, че ние пишем на "петровица", произлязла от побългарената гръцка азбука.Говорим на опростен старобългарски език, с 60% славянски думи, 30% староиспански думи и 10% турцизми.Освен това "ние" нищо не сме дали "на светът", други са тези които са дали.А ние, точно ние, какво дадохме?
80
1
 
6
 
! Отговори
do 86 преди 6 години
На всякъде така известните ни "византийци" се казват ромеи, римляни. Византийците е термин измислен 15-16 век за да не става объркване от тогавашните историци. През 90-те в учебниците по история също ги пишеха ромеи (сега не знам). Езика на който говорят и пишат е старогръцки.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Петър прави езикова реформа, като променя графиката на гръцките букви, така, че да приличат и на латинските.Приема църковно славянския език, т.е. стария български език за официален в Русия.Т.е., руснаците говорят старобългарски език.Не сме чак толкова велики. Русия все щеше да се намери азбука или език.
78
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил, Методий, Климент и Наум нямат нищо общо с кирилицата. те са създали глаголицата.Борис е искал книги на славянски език и за това е приел глаголицата.Обаче глаголицата е изгубила състезанието с гръцкия език и за това в Преславската школа започват отново да пишат на славянски с гръцки букви, като добавят и буквени символи за звуци, които ги няма в гръцкия език.Нищо не даваме на Русия, тя си взима "азбуката", книгите и свещениците наготово.
77
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 6 години
Величието на делото на св. Кирил и Методий, не е в измислянето само на графичната система глаголица. По големия труд е цялостното съчетаване на звуците и отделянето им един от друг. Особен проблем е с двугласните, който и до ден днешен, не е решен в западните езици, заради не толкоз изкусното адаптиране на речта под латинската графична система. След този велик труд, на учениците им, е било много по лесно да формират кирилицата, използвайки различни и популярни към този момент графични знака.
76
1
 
9
 
! Отговори
игра на думи преди 6 години
това е *** игра на думи защо не употребяваме добруджански земи ,мизийски земи,Македонски земи. Обикновено се казва държавата на която принадлежат тези земи.Ами Търновската школа Преславската школа .Проследете и времето ,в Охрид май е писана само глаголицата.А господата руснаци да си припомнят точно от кои школи тръгва към техните земи Киприян и други българи да ги просвещават пук и покръстват преди това.
75
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
Много забавно настава. Тема Греце (дн. Гърция), също е била област в много държави. Към времето на Борис 1, Солун не е попадал в тази област. А Гръчка държава, към онези периоди не е съществувала. И интересно щом езика, записан и структуриран от Охридската школа е български, на какъв език се е говорило в Византийската империя. А и поданиците на същата, от какви народности са били?
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единия Брат Кирил умира в Рим през 869г - доста македонско звучи нали?Другия - Методий през 873 е назначен за архиепископ от забележете - папа Йоан 8ми - също доста македонско нали?
73
0
 
10
 
! Отговори
Жо преди 6 години
До Анонимен 82Кили и Методий са създали глаголицата. Те са отнесли тази азбука в Моравия и други страни от средна Европа. Сред смъртта на Методий през 885 г. учениците им са прогонени и намират прием в България при княз Борис . Тук създават книжовни школи в Плиска, Преслав и Охрид- все български земи. Тези ученици създават в края на Х и началото на Х век кирилицата, която съответства на българския език.
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Путин явно са му дали нов шампоан. Ама е бил по-силен, най-вероятно срещу косопад, щото темето му блести отгоре. И не е използвал дозата - една капачка, а е надигнал направо шишето. Дано се оправи, човекът, защото едни други любители на екстремните напитки не успяха.
71
14
 
9
 
! Отговори
Антифашист преди 6 години
Нека бъдем честни и признаем братята Кирил и Методий за македонци, вмести да им крадем историята. Много етноси страдат от българския фашизъм, трябва да им се извиним и за окупирането на техните територии.
70
0
 
21
 
! Отговори
Жо преди 6 години
КИРИЛИЦАТА е създадена в България от учениците на Кирил и Методий по времето на Златния век, когато по българските земи са създадени книжовни школи в Плиска, Преслав и Охрид. Тя е смесица от 24 гръцки знаци и 12 нови, български букви, някои взаимствани от глаголицата- напр. Б,Ж, Ч,Ш, Щ и др. Кирилицата спомага да се изписва един звук от българския език с една буква. В немския език (напр.) и до днес звукът "Ш" се изписва с три букви "SCH".
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са гърци а византийски аристократи - просто баща им Леон е бил управител в Солун. Майка им се Казва Мария - понеже и двамата са аристократи се счита че по произход за ромеи - което се връзва с имената им. Кажете мерси на древен Рим за азбуката )
68
12
 
15
 
! Отговори
rjh преди 6 години
Това дребно и мизерно Жуже Шуткин, трябва да бъде пребито с камъни и осакатено заради дивашките си и обидни думи към България и писмената ни!! Освен това т.нар. "македонци" и техните поробители сърбите не са никакви славяни!! Освен това тяхната писменост не е на кирилица, те пишат с латински букви-т.е. макетата и сърбежите нямат нищо общо с нашата "кирилска" азбука-следователно ШутЯн възхвалява някокя друга азбука, не славянската!! Неблагодарно и грозно Жуже с високи токове....
67
11
 
11
 
! Отговори
Kamen преди 6 години
Кирил и Методий са от Солун, което е в областта Македония в Гърция. Така, че може да се каже, че са македонци. Не случайно гърците все още не признават името Македония.
66
1
 
9
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До КрайБарем някой го е написал преди мен. В Кавала щяха да ме изхвърлят от един хотел, щото превеждах на собственичката и група макета, да се разберат. Когато тя ме попита, откъде идват и отговорих - Македония. Леле, тва лелче, как побесняаа.. Вика - тук е Македония! Ония там са гнусни шиптъри... :) Един час ги хранИ и после ги изгони :)

Спонсорирани публикации