Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!

Ние сме си виновни, че не знаят чия е писмеността, смята Стефан Цанев
28 май 2017 18:32,
326
Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!
Снимка: Reuters, архив

 "Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични". Така писателят Стефан Цанев коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. За него обаче провокацията е факт.

За него обаче провокацията е премерена и добре премислена - така, че да не може да се протестира от българска страна.

Още по темата
Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от "македонската земя".

"За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник", каза още Стефан Цанев.

Самият Цанев бе категоричен, че изказването на Путин не го е притеснило. Неговите притеснения идвали от съвсем друга посока - нашето отношение към писмеността. "Вината е у нас, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена в България от българи", заяви той. Той призна, че спор може да има за глаголицата, тъй като Кирил и Методий не са българи, а азбуката им е предназначена за Великоморавия.

Азбуката на Климент и Наум обаче е създадена от българи за българи. Именно затова според Цанев трябва да наричаме азбуката българска, а не кирилица, тъй като за западния свят това означава руска азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
3
 
! Отговори
според СОфия преди 6 години
Поени с наркотици за ограбване на цели нации като тези менкани на власт в София реагираха по един и същ начин остро конфронтационно заради презобяване с спец подсладители и хлор токсични води.На тези все магистралките са им теснички и видео камерките не им стигат да си врат навсякъде
130
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е персона нон грата в България за вечни времена.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До един тамабе скрий се бе газар! Тук се занимаваме с култура, не с газарии!
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 142 Точно за това става въпрос-Чехия,Полша,все бивши социалистически страни,които Русия рекетира.Слава Богу,отсега нататък,Газпром ще трябва да се съобразява с правилата на ЕС.
127
6
 
1
 
! Отговори
Спосибо преди 6 години
Няма провокация Путин подкрепи БЪлгарска Македония нападната от наркоманизирани престъпници ..При предишни атаки с пси генератори и спец отрови само това че Македония е БЪлгарска спасяваше региона..БЪлгараките герои от войните охраняват огромен регион
126
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До 141,Те и работниците в Нефтохима вероятно са доволни, пък и рд има, ама това не пречи постоянно да плюете по същия този нефтохим! Провери само на каква цена НЕК изкопува ел. енергията от 'Мариците 1 и 3 и на каква от Марица-изток 2 и няма какво повече да коментъраме!
125
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, кво стават с танкера с шистовата газ от Америка, иде ли, иде ли на хоризонта?
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината конкретно за Путин е, че писмеността е дошла от "украинските земи" и по точно от Киев, но в "панславянската" лаборатория на КГБ се опитват с разни "гумени" понятия като "славянска писменост", "македонски земи", "източно православие, новорусия, и т.н. непрекъснато да пренаписват историята и да преначертават географията.
123
6
 
9
 
! Отговори
Das russischer scwei преди 6 години
Неблагодарна нация да руснаците. Вместо да ни целуват задниците и да ни вдигат паметници за това, че сме им дали писменост, въртят долни интриги. С право им казват русише швайне!
122
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Aide,da.razberem za Mercedes-mojebi ni sme go izmislili a,Merkel ti kakvo shte kagesh...
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 години СССР/Русия,забраняваше на нашата историческа наука да покаже на света,кой,къде създаде Кирилицата,кой преведе за първи път,византийските църковни книжа,разпространи българската азбука и православната книжнина в много страни по света.Дерзайте,български историци,писатели,журналисти,политици,покажете на света,истината!Хич да не ви пука от неграмотния и неблагодарен интригант-Путин.
120
9
 
6
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 136,Намери си тогава по-евтина, кой те кара да копуваш "най-скъпата руска газ"? Пък и това, последното си е пак измислица на нашите псевдожурналисти! Цената на газта за България не е по-скъпа например от тази за Чехия или Полша!
119
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога започна лигавенето със "славянската писменост" може да се види в различни източници. Например в публикация в сайта "русияднес" се чете следното:"През 1985 г., когато се отбелязват 1100 години от смъртта на Методий, в СССР 24 май се обявява за празник на славянската култура и писменост".От тогава, съвсем неотдавна, властите в НРБ (разбирай от бе-ка-***) получиха внезапна амнезия за честванията на 24 май като ден на българската писменост.
118
7
 
1
 
! Отговори
един там преди 6 години
До анонимен 131,Какво те интересува, нали "инвестициите" в "Мариците" вървят с пълна пара, другото е без значение!Всъщност аз отдавна очаквах руските власти да покажат такова отношение спрямо България! Нещо дори ми се струва, че се позабавиха малко, но явно и това забавяне е целенасочено!
117
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 127"един там" Та, до безличния от талпата, сам си се напекъл така.Руските "братя"ни продават най-скапата газ.Руските проекти няма да се реализират, защото са корупционни, рекетират политически и икономически България, нарушават законодатството на ЕС.
116
1
 
3
 
! Отговори
Картър преди 6 години
Ние, за съжаление ще трябва да се помъчим през тези пет години. Горе главите( дори и да са празни) и това ще мине. ЩЕ ПРЕМИНЕ.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анти Атом преди 6 години
Кирилус и Методиус не са българи и азбуката им няма нищо общо със сегашната именно Климент и Наум я правят такава каквато е .Все едно да обявиш фирмите създали частите за компютъра на Джон Атанасов за създатели на компа...
114
3
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Kakvo izliza che bylgariq syzdala Russia,Amerika i Gyrciq...Egasi genite deto sme :)))))golem kysmet e da jiveesh v Bg...:))))
113
4
 
3
 
! Отговори
един там преди 6 години
То и тази постъпка на Путин и думите му за азбуката имат точно такъв контекст-а България, а имаше ли такава държава?Самият факт, че на 24май кани македонския държавен глава, а е българския, е достатъчно красноречив!
112
2
 
2
 
! Отговори
Картър преди 6 години
До една петилетка Русия ще се преоформи. От днешната хабадска хунта и олигахия и помен няма да остане. Новата култура там ще бъде на П. Дънов Учителя. Руснаците ще приемат това Учение и ще постигнат небивали успехи във всичко. Пожелавам им всичко добро!