Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!

Ние сме си виновни, че не знаят чия е писмеността, смята Стефан Цанев
28 май 2017 18:32,
326
Путин – премерен за азбуката, но провокцията си е провокация!
Снимка: Reuters, архив

 "Думите на Владимир Путин за азбуката ни бяха добре премерени, премислени и дипломатични". Така писателят Стефан Цанев коментира изказването на руския президент, което разбуни духовете у нас навръх 24 май. За него обаче провокацията е факт.

За него обаче провокацията е премерена и добре премислена - така, че да не може да се протестира от българска страна.

Още по темата
Тогава държавният глава заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла при тях от "македонската земя".

"За да кажем на света, че писмеността е наша, трябва да обявим 24 май за официален празник", каза още Стефан Цанев.

Самият Цанев бе категоричен, че изказването на Путин не го е притеснило. Неговите притеснения идвали от съвсем друга посока - нашето отношение към писмеността. "Вината е у нас, че хората по света не знаят, че тази азбука е създадена в България от българи", заяви той. Той призна, че спор може да има за глаголицата, тъй като Кирил и Методий не са българи, а азбуката им е предназначена за Великоморавия.

Азбуката на Климент и Наум обаче е създадена от българи за българи. Именно затова според Цанев трябва да наричаме азбуката българска, а не кирилица, тъй като за западния свят това означава руска азбука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и да добавя към 118-като се отчете е най-скъпата "братска" газ - нещата са кристално ясно, че няма как,това което беше "преди" като отношение към "дядо иван", да е валидно и "сега", просто защото и "дядо иван" го удари на търговия...затуй - да си пише на македонската азбука
110
6
 
5
 
! Отговори
един там преди 6 години
До 115,То не е нужно само да гледаш кой какво е казал, ама и малко да разсъждаваш с тази глава!Кой може да забрани на толстой да си прави гаргара с някоя он нашите псевдожурналистки? Доколко е вярно твърдението му е съвсем отделе въпрос! За последните няколко години руските управници предложиха редица инвестиционни проекти на България! отхвърлихме ги всичките! Така че вече е напълно нормално руснаците да ни игнорират и да се държат така, все едно не съществува такава държава- България!
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
120, знам..Наздраве с едно вино!
108
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Путин...догодина да каже по повод 24 май,че просвещението е дошло при тях от...добруджанската земя,което си е и самата истина.В първата столица Плиска в Добруджа,цар Борис Покръстител посреща учениците на Кирил и Методи и там се основава и започва да работи първата книжовна школа.Охридската школа е следствие волята на царя,за пръскане на просвещението в цялото българско царство,в чиито предели е била и Македония.
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ние, СССР/Русия, забрани на българската историография, още от 9 септември 1944, да покаже пред света чия е Кирилицана,ролята на България за нейното разпространение, за православието и европейската култура.БКП имаше дейно участие в това.Цинично звучи Цанев сега, защото е комунистически апаратчик.
106
1
 
1
 
! Отговори
Картър преди 6 години
до ...Никого не обиждаш. И аз съм сигурен, че са на Запад. Крушата пада под дървото. Ако дървото консуматорско и плодът ще е същият. Утре да дойдат и извънземни, тези ще им служат най- вярно и предано, щом има келепир.)
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В неделя по това време да сим влязал във форума- то значи че нямаш жена деца семейство за да се занимаваш с простотии във вид на коментари. Жалка история.
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според мен, една от причините за тази очевадна провокация и "кадифен шут" е факта, че каквото и да прави през последните години, лицето от снимката не успя да "продаде" на нашите маси, евразийската идея ... просто не успя. а не успя, защото самата *усия постепенно през последните години успя да се превърне от "жертва", в "агресор"- външен (украйна, сирия) и вътрешен (нац. гвардия, репресии, арест на просещи деца).а това се вижда и лека-полека палачинката се обръща даже при хард-русофилите
103
5
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към пехотинец:България трябва да подготви учители,свещенници и изобщо просветители за усвояване на онези земи що сега РФ се нарчат.Разпадането предстои и ние наред с други европеиски държави трябва да поемем отговорност за ограмотяване и цивилизоване на аборигените.
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо, Бай Володя и Бай Ким Чен Ун си живеят живота, а вие ще си измрете като Форумни мишки. Факт!
101
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това изказване на Путин за кирилицата. Безобразните му приказки за България и Южен поток в Турция. Дебелашките изхвърляния на Толостой че изкупили 1/2 България. За последните няколко години руските управници показаха такова явно и грубо презрение към България каквото не е показала никоя друга страна през целите 28 години от както не сме с тях. Това не прави чест нито на позицията им на велика сила, нито на дипломацията им.
100
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 6 години
Работата е там,че можем да печелим и от изток и от запада... Пък човека е купил 5 апартамента на децата си през комунизма... Сигурно внуците му в ЗАПАДНА ЕВРОПА в момента ... Не искам да обиждам никой :)
99
1
 
2
 
! Отговори
Картър преди 6 години
до един тамЗнам една Абракадабра.)
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пехотинец, това няма как да стане, но пък има и друга алтернатива- Жезлите на Бог. Джу няма и да разбере, как ще се превърне във водна пара.
97
3
 
3
 
! Отговори
Няма сми преди 6 години
Би било доста добре журналистите също да мерят провокациите и манипулациите си. Белким няма смисъл да се хабят с тях пред интелигентни хора.
96
4
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
До 106,Много добре си живееха хората там до идването на демокрацията!До картър,Само ми е много интересно как точно ще си вземем всичко обратно! Това да не ти е някаква стока?
95
1
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За т.н. Македонска земя:В България история на Античността се изучава в пети( пети) клас. Значи всеки Български петокласник е по- грамотен от царя на " великата". Това ни е дала Българската писменост. Там където е привнесена и не си е на мястото грамотността е на нивото на Путин.
94
0
 
0
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
.....сега 84-ти де
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да се признае обаче, че лицето от снимката е голям майстор - с едно изречение успя да направи това, което една дузина американски посланици не успяха за 27 години - да стопи до минимум русофилите в българия.
92
4
 
8
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
91-ви,купил си си апартамент по тошково време,а *** на "куково лято"......Точно разпадането на социализма и идването на демокрацията ти позволиха да си купиш тошковата панелка на безценица!!!Преди това си си купувал кило сирене,хамбургски салам у хранителните стоки и най много стар москвич С помоща на мама и тате....Ай сиктер и червените ви пропагандисти прости!!!!!