Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?

Имаме едно от най-високите нива на доходно неравенство
Обновена: 6 юни 2017 15:03 | 6 юни 2017 14:45,
169
Заплатите ни – 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни?
Снимка: Dnes.bg

Средната работана заплата в България е близо четири пъти по-ниска от тази за ЕС, междувременно доходите ни са два пъти по-ниски от нивата, на които трябва да бъдат при нашата производителност на труда.  Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС - 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г. Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността, сочи "Труд".

Още по темата

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС.
 
"В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни", коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни. 

"След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лева", допълни проф. Ангелов.
 
По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС. "Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
29
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Производителността на труда се определя единствено от работодателя, по-точно от тези, които имат право да определят по каква технология ще се работи и с какви материали и машини. От работника по правило много малко зависи каква да е производителността на труда. Въпросът е, че първичното е заплащането в случая. При мизерни заплати, както е в България, на работодателите им е по-скъпо да използват високопроизводителни машини и затова използват евтин ръчен труд.
98
1
 
16
 
! Отговори
Хах ахахах ха преди 6 години
До Бизнесмен 117 Да бе пич ние да напускаме родината си а ти да крадеш от майка Б-я ще дойде време за покаяние да знаеш БИЗНЕСМЕН!
97
0
 
13
 
! Отговори
Вилислав Василев 26 преди 6 години
До Бизнесмен Вярваш ли ми или не че в моят град от който съм сега не живея там но в моят град абсолютно всички който в момента са милионери 90 те години са забогатели по начин който е криминален-кражби,измами и др. начини според теб не трябва ли да има закон който да конфискува 50 процента на всички тези сега богаташи!?
96
15
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До до 107Абе напускатйте бе, ходете в Германия или кудето ви видят очите, какво си седмал да ми се обясняваш бе, не ме интересува в Германия ли сте, тук ли сте. Като са ви ниски заплатите махайте се, подайте заявление за напускане и ходете на по-висока заплате, никой не ви е вързал, не сте роби, какво ми скимтиш само...
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако имаше висока производителност кой ще купува произведеното. Или ще се дават високи заплати за висока производителност, а произведеното ще го изхвърляме. Защото сега ЕС си проузвежда всичко и качествено и 10 пъту повече отколкото е необходимо, с днешните технологии това не е проблем, проблемът е кой го купува? С България разшириха малко пазара, да не мислите, че сега ще ви оставят да проузвеждате с висока производителност - ха ха хаааа....
94
0
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 6 години
Ние сме напуснали, но 2.5млн. в Германия не сме. Ограмоти се малко, преди глупости да ръсиш.
93
2
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
А ние нямаме икономика. Наетия капитал скъп. Екипировката по европейски цени. Пазари през европейски посредници. И все цените надолу, поръчките бутикови. И този ред е измислен, за да сме точно на това ниво, колкото може по дълго.Но и това ще мине.
92
3
 
2
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Бизнесмени родни като ходите по чужбина знаете какви са цените няма да се пуашите *** тя инфлацията ще ви такова фамилния бизнес и спестяванията , няма да са пуашите копилитъ .....всичко това до мутра под ножицата на инфлацията.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатата, както и производителността, не се определят от работника/служителя. Хайде стига сте противопоставяли едното на другото, сякаш са скачени съдове. И двете зависят само от ръководителите, материалната база осигурена от тях и от ор-га-ни-зацията, също осигурена от шефовете. Да се оправдават ниските заплати с ниската производителност е същото, като да глобяват шофьорите ако минат през дупка.
90
1
 
21
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До 84Като не е иска да рискува да не е ставал работодател. Не е ли риск да ходиш на работа и да не знаеш да ли ще се прибереш жив и здрав, защото така наречения работодател кара скъпи коли, но не предлага защитни облекла и здравословни условия на труд? Работодателя ще загуби част от богатството си, а рабоотника здравето и живота си. Кой рискува повече?
89
20
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
До до 85Ми хубаво бе, напускайте, много ви здраве, трошете си главата, прав ви път! Защо ревете, че са ви малки заплатите, напуснете, ходете в Германия там при другите 2.5 милиона българи при тях да взимате големи заплате, напускайте бе, тук от мен високи заплати няма да видите, прав ви път, нека да фалирам без работници.
88
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Още през 1990-1991 години предвидих до какво ще доведат мизерните заплати - демографска катастрофа и недостиг на работна ръка в България, на първо време заради бягството на българите в чужбина, където им се плаща нормално. казано накратко, бизнесмените 28 години режат клона на който седят като гонят работниците си да работят в чужбина и с мизерията спряха българите да създават деца, т.е. лишиха се и от бъдещите си работници. Това още през 1990-1991 го казвах, а все още това не са го разбрали.
87
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите ни 4 пъти по-ниски от европейските. А производителността ни? Заплатите са правопропорционални на производителността, а двете заедно са правопропорционални на стандарта на живот в една държава.
86
0
 
22
 
! Отговори
до 85 преди 6 години
Комплексарят,, бизнесмен" , вече 2.5млн българи напуснаха Бг заради измислените,, работодатели", беззаконие, анархия, олигархия , абдикирала държава и т.н. Друга част също ще напуснат, и ще изпаднете в самоунищожителната ситуация на транспортния, туристическия и лекарския бранш.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Кунева за спрените реактори някой на име Сотир или с фамилия Цацаров няма ли да и потърси отговорност?
84
0
 
11
 
! Отговори
Вилислав Василев 26 преди 6 години
До Капиталист Едно решение от мен относно минималната и средната заплата намаляване на депутатите до 20 човека сега са 240 спиране на всички помощи на здрави хора,спиране на детски и помощи на хора от ромският етнос намаляване не само на броя на политиците а и заплатите на 800 лева най-много и никакви държавни коли ето ти ги 10 млрд. 1/10 от БВП на България!
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И комунистите крадяха здраво, обаче бизнесмените на ГЕРБ - Златев, Ганчев, Чeрепа, Цветелина, Дебелян, Домуза и Топлото нямат настигане.
82
1
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 6 години
Нека, нека . Имаш още година максимум да мечтаеш. После го разправяй това на работниците от Украйна, Киргизстан и Беларус
81
3
 
16
 
! Отговори
Вилислав Василев 26 преди 6 години
До 60 В кауфланд пълните колички са предимно на 20 процента богати българи който ядът и пият на корем!Българина работи колкото и западняка в България висококвалифицираните специалисти вземат сравнително добри пари но хората на средна и минимална заплата който са 80 процента от работещите вземат трохи за пенсионерите не ми се говори 40 процента от бг пенсионерите вземат минимална пенсия от 160 лева...средна пенсия в бг 250 лева който..
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Свинеляна парите й стигат. Тя има висока производителност - стоя диференциал на Татра, сигурно много върти.