Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това верно е експертно решение и като знам как експертите се произнасяха за стабилността на КТБ и един ден се събудиха и научиха, че банката е фалирала... Тия същите експерти ще правят преценката.
122
0
 
23
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Ангел Това, което си написал някъде го прочете или сам го измисли. Няма такова положение като плаващ курс на еврото спрямо лева за 5 г и подобни глупости. Пример за това е Естония, която от борд директно влезе в ЕРМ и въведе еврото. Друг е въпросът, че въвеждането на еврото ще бъде шок за средния българин, поради скокът в цените, породен от алчността на нашите търговци и слабостта на контролните функции на държавата.
121
1
 
1
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До анонимен Елементарно *** си. България иззнася само за ЕС стоки за повече от 10 млрд евро.
120
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 132.Едва ли съжаляват, че са ни приели, а Европа и в момента е на две, че и на повече скорости. Ние за Европа сме това, което за земеделеца е стопанския двор с животните - мирише, но е необходимо. Служим им за придатък за работна ръка и територия. Няма да се откажат от впрегатния ***, колкото и да го презират.
119
4
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Така се говори за това Евро сякаш догодина сме на Евро.Технически погледнато в Еврозоната може да влезем най-рано след 6-7 години.Та ние още нямаме дата за Чакалнята ЕРМ 2 .А там трябва да престоим минимум 2 години ,може и 10.Най-рано може да влезем в ЕРМ2 чак към 2020 г.След това предстои излизане от Валутния Борд.Еврото става плаващо спрямо лева.5 години поне ще доказваме че сме стабилна икономика ,и чак след това Евентуално ако Еврозоната не се разпадне до тогава,може да приемем Еврото!
118
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се сещате, че и с евро, и без евро България е страна от Третия свят, депо за евтини черноработници и пазар за вносни стоки. Така е при демокрацията и така ще си остане - България ще затъва все повече в мизерията. Никой досега не е измислил по-добра система от демокрация, затова свиквайте - дали мизерията ще е в евро или в левове няма осонено значение.
117
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сякаш решението се взима в България. Говори се, защото са решили да ни присъединят. Решили са го в Западна Европа, а всичко което се говори тук и имитацията на дискусия дали да се присъединим е някакъв камуфлаж, който да внуши на българина, че нещо зависи от държавата му. В крайна сметка ще ни присъединят към еврозоната и заслугата за това е на... Брекзит. Защото приемането на еврото е по-сериозно обвързване и застраховка от бъдещи излизания на страни от ЕС.
116
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те съжаляват че в ЕС ни приеха, пък вие за Еврозона и Шенген си мечтаете. Излъгахме ги че ще се поправим, ама лъжата лъсна и сега се чудят какво да ни правят и "Европа на няколко скорости" да измислят заради нас.
115
5
 
10
 
! Отговори
От село преди 6 години
58% от гласувалите са против еврото ,трест народа е против , но бизнеса,банките,правительство и Борисов са еврото -защото трябва пари за връщане.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 127Кафета като Старбъкс печелят много пари. Така, че България страда от липсата на международен франчайз, като Макдоналдс, Старбъкс и други франчайзи. Масово кръчмите и автосервизите укриват доходи, но и други укриват много доходи. Така няма, как да се трупат пари в хазната.
113
3
 
11
 
! Отговори
т.минал 2 преди 6 години
Цялата държава е в кома , чакаме мутрата да се събуди от комата та да му светне къде се намира или да си замине в отвъдното където му е мястото ..........
112
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
По-голямата част от икономиката на България е с примитивен профил и се състои от услуги за местно потребление - кръчми, магазинчета за алкохол и цигари, казина, фризьорски салони и автосервизи. Няма как да очаквате по-високи доходи от подобна икономика която не може навън да изнесе никакви стоки и услуги (ако не броим износа на хора).
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЩо бе, значи демокрация е когато спекулантите могат да скубят народа, а народа нищо не може да направи защото демокрацията е управление на народа и няма по добра система ...или бъркам...
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето цени във големите сайтове са във евро или долари.Хората в България използват левове. Едно евро се равнява на близо 2 лева.Така, ако искам да купя нещо за 20 евро аз ще трябва да дам 40 лева, коетоза мен ще е повече, но за страните с евро ще е нормално.
109
2
 
8
 
! Отговори
Извинявам се преди 6 години
Имах предвид,че с евро или без България е в кома. И щом казваш, че е така в Италия сметни какво ще се случи в бедна БГ
108
0
 
2
 
! Отговори
не е смешно преди 6 години
До мнениеда се сравняват, аз говоря за нормалните хора в Италия, част от тях е и моето семейство там, за хора, които са работили цял живот и родени и живяли там, не за някакви статистики за производство и износ, аз говоря за всекидневието в Италия, на хартия всичко може да се чете и да се тълкува
107
0
 
7
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Първо да сравняваш 4 -тата икономика на ЕС с България е меко казано смешно. Второ: вярно е че когато Италия прие еврото, цените се промениха и италианците загубиха част от покупателната си способност. Тази част обаче беше минимална. И както пише Варна, Италия произвежда и изнася в целия свят всичко. Имаха стабилна икономика и много добро БВП на глава от населението. Така, че няма как да сравняваш ЛОМ и ЛОНДОН
106
7
 
12
 
! Отговори
Ей преди 6 години
Народа ще обеднее, ако се въведе еврото. Ще загубим всички част от спестяванията си, ще спечелят приближените на ГЕРБ. Останалите ще духаме супата, дано издухаме заедно с нея некадърните гербери.
105
1
 
11
 
! Отговори
моето мнение преди 6 години
В Италия до ден днешен не са се оправили от както лирата се смени с еврото, да и тогава имаше фиксиран курс между двете валути, но след смяната цените се вдигнаха а заплатите не, защо смятате, че тук в България ще е по различно? Еврото никога не е било направено за всички страни в Европа и няма и как да бъде, може да име две различни Евра, но който е следил миналите години и южните страни в Европа може сам да си направи сметката, cui bono
104
1
 
11
 
! Отговори
варна преди 6 години
Икономистите обясняват, че ако се увеличат всички пенсии двойно на година ще трябват допълнително около 3 милярда лева. Ами служителите на бюджетна издръжка..... Вижте само колко е целия бюджет на България за 2016 г и ще разберете че няма шанс за изравняване на пенсии и заплати със средните на ЕС. Вижте само колко е бюджета за здравеопазване, за сектор сигурност и образование. Спрете с глупавите коментари....трябва да произвеждаме нещо, чак тогава ще му мислим за растеж