Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
7
 
! Отговори
варна преди 6 години
Страшно е когато видя хора да пишат откровенни глупости. Пичове... няма как да стане да изравнят пенсии и заплати със средните в ЕС. Защото НЯМА производство....няма ПАРИ за тези неща. Забелязали ли сте че когато синдикатите поискат увеличаване на някоя ставка в т. ч. часовата ( x лева на час примерно) как се вдигат браншовиците и в един глас казват..бизнеса ще фалира ако вдигнем заплатите. Разберете, проумейте, че няма как да стане това. На ракия и салата може в реалния живот може
102
1
 
6
 
! Отговори
евро преди 6 години
Към днешна дата няма никакъв шанс да влезем в ерозоната защото това е политичеко решение. Европейския съюз е без ясна визия за бъдещето си и в една такава ситуация е смехотоворно да се мисли че някой ще реши да разширява страните от ерозоната и то с държава на дъното на ЕС. Ще ни приемат колкото са ни и приели и в Шенген където ние смятаме че има технически критерии, а решението всъщност е само политическо. Имаме просто автореклама от страна на финансовия министър но в ЕС такава тема няма.
101
1
 
8
 
! Отговори
114 е прав преди 6 години
Няма никакво значение дали сме евро или лев. Трябва да имаме покупателна способност, стабилен БВП, стабилен икономически тъст и най важното производство. Ние нямаме и 4 -те неща. Сега сме на командно дишане.В еврозоната при нужда юе ни се помогне максимално бързо....с кредит :). Влезем ли в еврозоната автоматично пада борда,тъй като функциите му се поемат от ЕЦБ. Демек няма да имаме тази сигурност както при лева. Но да не забравяме че КТБ се случи именно по време на валутен борд
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Solar PowerСоларчо, знаеш ли колко са работливи германците та ни сравняваш с тях? Хайде стига сте ги възхвалявали ***, че освен първите 3 дни от седмицата другите ги проспиват или се кешират, докато източноевропейците им довършват работата.
99
6
 
4
 
! Отговори
Да преди 6 години
Хора, които не разбират грам от икономика дават мнение, за неща, които по никакъв начин не са компетентни .
98
3
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Същата песен като "без ГЕРБ няма саниране". Левът и сега е вързан към еврото. От еврото нямат полза само нашите мошеници.
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начи, като зема едно дръво !!!! Да не пипате лева, ей!!!
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринДобре знаеш, че това няма да се случи. Стига си ревял с тази демокрация...Ако толкова не ти харесва измисли нов строй и пропагандирай...
95
14
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"Въвеждане на еврото само след като заплатите и пенсиите ни бъдат приравнени към средните за Европа.Останалото е нож в гърба на най-бедния народ в Европа"Когато започнеш да работиш 3 пъти повече както се работи в Германия ще се изравни и дохода, а дотогава може да се шматкаш да пиеш кафе, пушиш цигари и да пишеш тук в този форум :)А междувремено индустрията може да напредне достатъчно и да няма нужда от теб. Ще бъдеш заместен от робот. Така,че опичай си нещата, учи ... работи
94
4
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До АнонименЗащо да се отхвърля предложението ми. Сега сме демокрация, демокрацията е управление на народа. Щом всички търговци спекулират с цените и така ощетяват народа, значи народните избраници трябва да въведат закон за регулирани и фиксирани цени за всяка стока. При демокрацията народът е суверен, той решава, а не малцинството от търговци да скубят народа. Демокрация означава управление на народа, сега сме демокрация.
93
1
 
5
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
На мутрата не пука за народа бре а за неговата си банк и банките на другите псевдо другари , това евро е за банковата система тоест за нашито хора , аборигените с ипотека в София кучета ги яли ..........
92
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въвеждане на еврото само след като заплатите и пенсиите ни бъдат приравнени към средните за Европа.Останалото е нож в гърба на най-бедния народ в Европа.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринПредлагай :))).., ама дали дядо господ ще те чуе не се знае, защото предложението ти се отхвърля автоматично...
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че при комунизма който имаше амбиция а не ставаше за нищо - записваше учителския! Ми сега берем плодовете.
89
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Когато всички спекулират от кого ще купуваш ? Дядо господ, ли? Да си виждал търговец който работи против себе си и не иска да извлече полза ? Мислиш ли че ще има адекватни регулатори на цените и ще се глобяват хиляди търговци. :"Тогава предлагам да се въведе регулация на всички цени, държавата да определи със закон цената на всяка стока за да не могат търговците да спекулират. Така е най-демократично и най-справедливо.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В държава само затова , че данъците ще се плащат в нейната валута , може да си напечати 5-10 милиарда от въздуга.. А с валутния обирате инфлацията и негативите на чужди икономики и държавите..
87
0
 
7
 
! Отговори
Д0 79 преди 6 години
Не само,че не си трезвен,ами направо си махмурлия.Кога от нас потребителите нещо е зависело?Кога в България гражданите са обявявали бойкот на нещо,което е в тяхна вреда?НИКОГА!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията е ясна. Ще приемат еврото без да питат народа, без да се интересуват от съдбата му. Предстои масово изнасяне от страната. Кой ще живее в милионите жилища като поизмрат останалите пенсионери? Българите си заслужаваме съдбата. Погледнете само *** коментари за Борда и еврото. Платени писачи...
85
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Будали не ви увира главата , че Валутния Борд е робство и сите сте роби.. Тръгнали да се мерят с Румъния , Унгария , Полша Чехия - които имат топки им стиска да са суверенни и самостоятелни.. Н вас се някой ви пречи полиците щели да напечатат пари.. Е в Донецк напачатиха пари и не са умпрели даже се бият с по-голяма армия..
84
3
 
5
 
! Отговори
ист преди 6 години
Всички стоки които внасяме или изнасяме са в евро или долари- не в рубли. После вносните ги преоценяват в лева, както им изнася.Другарите кредитни милионери отдавна драпат да падне валутният борд, за да повторят грандиозната виденова далавера.Колкото по бързо в еврозоната, толкова по добре за народа. Който е против еврозоната, не му е чист косъма.