Загиналият пилот предотвратил огромна трагедия

Водолаз с риск за живота си извадил Анастасов
10 юни 2017 13:06, Елка Василева
61
Загиналият пилот предотвратил огромна трагедия
Снимка: архив, Булфото

Действията на загиналия пилот - командирът на вертолет "Пантер" майор Георги Анастасов са спасили живота на останалите двама членове на екипажа и са предотвратили риска тежкият инцидент да се превърне в огромна трагедия. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

Той допълни, че тленните останки на пилота ще бъдат изпратени в родния му град Ямбол, където утре от 11.00 ч. ще бъде поклонението.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков съобщи, че комисия от експерти от Военна полиция и ВМС вече разследва какви са причините, довели до тежкото авиационно произшествие. По думите му тя трябва да се произнесе до 30 дни.

Още по темата

Величков допълни, че състоянието на другите двама членове на екипажа на вертолета - капитаните Павел Симеонов и Анатоли Апостолов, настанени във Военноморската болница във Варна, е стабилно и се подобрява.

9 юни е черен ден за флота и за държавата, каза флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море - 2017", по време на което стана инцидентът.

Чубенков уточни, че произшествието се е случило, след като той е подал сигнал за край на учението.

Отлитайки, вертолетът е влязъл в съприкосновение с предната мачта на фрегатата "Дръзки", от която са отрязани около 20 сантиметра. Вертолетът се е отправил към брега, но загубил устойчивост и паднал във водата.

За спасяването на екипажа бе създадена веднага организация, разказа Чубенков. По думите му в акцията е включен и водолаз, който с риск за собствения си живот слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командира Анастасов. Междувременно другите двама членове на екипажа са качени на борда на плавателните съдове в района.

Бяха предприети веднага мерки за ваденето на вертолета от водата, допълни Чубенков. В акцията е участвал и плаващ кран. Машината, която е била на дълбочина около 2 метра, вече е на брега. Най-вероятно няма да има възможност тя да бъде използвана отново.

До изясняване причините за инцидента се спира експлоатацията на другите вертолети на ВМС, допълни вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната.

С летателния състав на авиобазата работят психолози.

Ефтимов даде висока оценка за организацията на извършените аварийно-спасителни дейности на море и изказа съболезнования към близките на загиналия майор.

Неслучайно майор Георги Анастасов бе командир на екипаж, допълни подполковник Милен Хинтоларски, главен експерт в щаба на ВМС. Той разказа, че загиналият пилот за три години е получил последователно квалификация от трета, втора и първа степен. Това е високорискова професия и тези неща са част от нашия живот, каза още Хинтоларски.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
2
 
! Отговори
Romantik преди 6 години
9 uni si e savsem hubav svetal den s palna luna....ojiveli piloti i moriaci...
23
5
 
4
 
! Отговори
Shamandur преди 6 години
Zasto li ne sa skochili ot helikoptara?! Ne mogat li da pluvat?! Toi helikopatar@ i sam moje da se privodni, prizemi po bg zakona za zemnoto pritegliane i adresna registracia...?! Vseki helikoptar moje sam da se varne na miastoto ot koeto e izletial...
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук една година се обясняват разни писачи по форумите кои руски и кои американски самолети и хеликоптери падат, затова ни настигна такава трагедия и човешка и за армията ни като цяло!!!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тия хвалби са за да замаскират некадърността на служителите в министерството. Министъра кога ще подава оставка?Всичките пилоти ли трябва да заплатят с живота си?
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOI NATYRTI XILOKOPTERA V KORABA NEKADYRNICI?
19
8
 
4
 
! Отговори
Mush преди 6 години
Vai, zavaliata , letial e bez spasitelna jiletka i s zaklucheni s katinar vrata i prozorez....bez vodni ski daje...i bez kislorodna butilka....pa te sa tolko eftinki.....i gi ima v izobilie v plajni stoki pod naem....
18
13
 
5
 
! Отговори
Midi преди 6 години
Potanal militer helikopter na 2 metra dalboko mure....mega goliam risk za vodolaza...tam ima sini meduzi, zeleni vodorasli...voenen korab na 2 metra dalbochina v moreto....breee kak ne se e udavil tozi voenen korab v tolko dalboko more?! Goliam kasmet e izvadila lodkata...s moriachetata...
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много зелен чорап, много фуражка, все за президент мислят!
16
2
 
25
 
! Отговори
Е хайде преди 6 години
Е хайде сега, чак пък предотвратил. Всички разбрахме че по непредпазливост закача кораба, счупва перка и RIP
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен това с психолозите ми е много странно. Ако летателнит състав не може да се справи с 1 смърт в мирно време, заради инцидент, как изобщо си мислят да ги пращат във военно време някъде. То ще трябва да с тях да лети и флотилия от психолози.Луда работа. А и се замислям, възможно ли е да говорим за дефект в техниката? Защото обикновено първата работа е да обвинят пилота, пък те го повишават. Много любопитно.
14
4
 
25
 
! Отговори
Къв е тоя смешнкк преди 6 години
Цената на чиство нов Eurocopter AS565 Panther е 18 млн. долара.Кого лъже Бойко?
13
1
 
13
 
! Отговори
АМАН преди 6 години
Не е ясно само за що вкарват опасни уж специалисти маскирани като психолози в военни бази.Детски градини и училища..
12
0
 
31
 
! Отговори
Циник до преди 6 години
Ъъъъ...някой да ми обясни какво е това - "ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ" нещо като флотски...или по-скоро инфантилен?Този сайт е съкровищница от нови думи!Списват го хора - проспали часовете по граматика...за стил...и характер - да не говорим!
11
12
 
1
 
! Отговори
има инвазия преди 6 години
na снимката вертолета с е снима обемно с видео терор камера .Отдясно по посока на движението се вижда тежко терористичен обем на военно терористична мафия..Подобни атаки има срещи хиляди деца тероризирани от корумпирани около БОрисов с видео терор техника в училища и детски градини ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА НА ОСНОВНИЯ ЗАКОН.
10
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудова злополука! За съжаление го има навсякъде. Няма трудова злополука без виновен! Конкретния случай е вероятна грешка на пилота! Неоправдано е толкова скъпо имущество да не е застраховано в мирно време! Има за фуражките гушнат по 20 заплати , а за имуществото нехаят!
9
0
 
9
 
! Отговори
Harme преди 6 години
E, sega da mu misliat bg zastrahovatelite na grajdanska bulgarska otgovornost generali, majori, alianci, armeec, orel, wrak...nedoverie...parva darjavna zastrahovatelna compania...
8
3
 
10
 
! Отговори
, преди 6 години
До ВладиВлади, нещо бързо смени темата на ...натриване на носа на руснаците! Я разкажи тази история,че не я знаем! Кога? С каква цел - натриване на носове или нещо по-сериозно? ЧАКАМ ОТГОВОРА ТИ!Влади, гадничко е да се използва всеки случай за оголтяла русофобия! Защо никой не написа за факаните ненадеждни "Пантери"? Защото би било гадно - загинало е наше, българско момче! Мир на душата му! Това е по-важно от пилотска грешка или срив в управлението но машината! А ти си на дъното на морАЛА!
7
4
 
19
 
! Отговори
вероятности преди 6 години
До ЛЕКА МУ ПРЪСТимало е вълнение, изненадали са го още 20 сантиметра рязка смяна височината на мачтата, но ако се беше паникьосал, щяха да загинат и тримата
6
9
 
42
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Стига с тоя героизъм.Потънал на 2 м дълбочина!.Водолазна и той герой.За такава "дълбочина" и шнорхел не е нужен.Станала е грешка на само при военните грешките са героични.При цивилните звучи така:Виновника за трагедията....
5
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛЕКА МУ ПРЪСТПредотвратил е по-голяма трагедия като се е блъснал само в мачтата на кораба ! Можеше да се блъсне направо в кораба ! Вероятно в последният момент е забелязал ,че ще се удари направил е маневра и се е блъснал само в мачтата ?! Кой знае ?! Лека му пръст ,съболезнование за близките му и ЯЗЪК ЗА 50-те МИЛИОНА ДОЛАРА КОИТО ПОГУБИ , ТЕЗИ ПАРИ СА ОТ ДЖОБА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !