Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни

До момента 992 чужденци са получили разрешения за работа
113
Всичко, което мърда... Само украинци "мърдат" в хотелите по морето ни
Архив: Булфото

Родните хотелиери пропищяха от липсата на персонал, но се оказа се, че само украинците са най-заинтересовани да работят у нас през летния туристически сезон.

Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че правителството облекчава режима за наемането на работници от трети страни за летния сезон, защото нямало хора за работа.

По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души. За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни.

Още по темата

Тогава тойй коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда".

В същото време пък най-търсените чужди кадри са инженерите и техниците.

От началото на година до момента 992 чужденци от трети страни са получили разрешения за сезонна работа до 90 дни по подадени декларации от 137 работодатели.

От тях 871 идват от Украйна, едва 49 от Молдова и само двама са от Македония. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутат от БСП.

Освен разрешения за временна заетост, Агенцията по заетостта е издала през година отделно още 228. Те са за достъп до трудовия пазар на граждани от трети страни. Чужденците идват от 36 държави.

Най-много от тях са сърби - 46. Те работят у нас като инженерно-технически персонал, спортисти и консултанти.

На следващо място се нареждат украинците, които са 37. Голяма част от тях също са инженерно-технически персонал, спортисти и артисти.

30 са чуждите работници от Русия. Те пък са само инженерно-технически персонал и спортисти.

От Тунис са дошли 13 души – също инженери и техници.

11 са македонците – и те инженери, средно-технически персонал и консултанти.

Висококвалифицираните специалисти са 67 от 11 страни – Украйна, Русия и Китай като 55 от тях са наети във фирми, работещи в сферата на информационните и комуникационните технологии.

За същия период на миналата година достъп до трудовия пазар у нас са получили 226 чужденци от 39 страни.

Най-много са дошлите от САЩ – 40. Основно те работят като преподаватели в университети и училища.

На следващо място са сърбите – 33, те са инженери, техници.

От Турция на работа у нас са дошли – 23-ма техници.

Руснаците са 16 и са инженери, канадците са 15 - само преподаватели.

От Тунис и Украйна получилите разрешение за работа у нас също са инженери и техници.

Бисер Петков уточнява, че няма разбивка по сектори кой каква заплата получава.

Средната заплата, която получават чужденците на нашия трудов пазар, е съобразена със средната на страната. Съгласно данните на НСИ за първите три месеца на година те са получавали не по-малко от 1006 лв., което е средната за първите три месеца на година, обяснява министърът.

Тези специалисти, които са наети у нас във високотехнологичните компании, взимат поне 1,5 пъти повече от средното за страната, т.е. над 1509 лева.

Заплатата на IT специалист е поне два пъти над средната заплата или най-малко 2012 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Анонимен 95 Ааа, не така.Манталитета си ние чисто български.
92
0
 
0
 
! Отговори
до 108 от славянин преди 6 години
Ха-ха-ха, кажи още някой такъв смешен виц!
91
9
 
6
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Анонимен 10106Айде сега посредствена руска пропаганда. Украйна си е много добре и ще стане по-добре от нас. Помнете ми думата! Понеже при тех не останаха руски мeкерета - всичките избегаха. А у нас реалната власт се упражнява от такива като Валентин Златев и Георги Гергов. Украйна ще стане като Полша, а ние все ще бъдеме по-зле даже от румънците.
90
1
 
22
 
! Отговори
кауня преди 6 години
Трябва наистина да си МРЪДНАЛ за да станеш доброволно роб на някой мутро-робовладелец в слънчака.Обещаните пари се дават в края на сезона с цел да не избягаш.Получаваш само огризките от ол инклузива и някой бакшиш ако пиян швед ти даде преди да те пребие.Няколко стотин гладни укри са нищо в сравнение с десетките хиляди български роби.Голяма част от тях са деца но има хора дето и семейства трябва да хранят.
89
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименУкрайна се срина икономически и продължава да се срива. Това е "добре дошло" за всички хиени, които се нуждаят от евтина работна ръка, дори и за нас. Все пак, жалко за украинците, че са принудени да напускат страната си.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тунизийците бачкат съпорт на Франция в кол центровете. Това могат да го работят и в Тунис, и то много по-добре. Гответе се за терористични актове скоро
87
0
 
2
 
! Отговори
Кочо преди 6 години
До до 83Не стигат до 40% в Германия, стигат до над 45% ама от тях данъка няма и 20% другото са пенсионни, здравни и тн. осигоровки и подобни бози, които не утиват директно в държавата.
86
0
 
18
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Има много безработни инженери на възраст над 50-те. Обаче нашите олигархично-монополни структури не се нуждаят от инженери. Те само си украсяват офисите с чужденци по последната мода. "Наш'та кyчка на нашите пeсове не дава!".
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига драми! Най-високият процент на пране на пари става със скъп хотел. Плащаш 9% ДДС + други разходи и переш на 82-83%. Италианските мафиоти скачат от радост при 50%.Всяка себеуважаваща се мутра - Вълчо, Златев, Гергов и т.н. имат скъпи хотели с единствена цел - пране. Боли ги фара за клиенти и персонал. Ама будалите им ходят по хотелите. Които иска качество и ниво не идва в БГ. Не ги жалете толкоз.
84
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тая държава нито заплатите, нито каквото и да е друго може да се оправи с мирни протести или стачки. Без сoпа няма да стане!
83
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да погледнат как се прави туризъм в гърция.посрещат 20 милиона туристи и нямат проблем с персонал и обслужване
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг туризмът се позиционира в най ниската ценова група туристи и от там идва проблема че не може да дава добри заплати.например немски турист плаща 40 евро олинклузив при нас и 300 евро в курорт на баден германия
81
1
 
8
 
! Отговори
до 95 преди 6 години
Как да остане нещо българско?Като всеки от малко до голямо си се продава на чужденци.И всички на безценица при това.По лесно е да купя държавата да ми подари завод ,вместо да взема да купя завод в държава.
80
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И един няма от Сирия... Как да не ги ожалиш - да подпират плочките от сутрин до мрак до джамията на М. Луиза. Смучат правоверни бири по цял ден... да ги ожалиш тия клети бежанци.
79
0
 
2
 
! Отговори
до 92 и 91 преди 6 години
Икономичеси в затворен пазар да,но в този глобален пазар на Европа.Те това не го и разбират повечето ,че може всичко защото нищо вече не е ограничено от граница и закон,сменяш държавата и започваш на по-добри условия при коефицент до 10-1.Духовен оргазъм ли се получава от тези чужденци като се виждат?
78
1
 
6
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
В Германия данъците и здравните се удържат на края на месеца като за сам човек стигат до 40% от брутната заплата.А да се работи на черно е опасно.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Европа може. Но в България няма как всички да станат плочкаджии. Нали трябва и другите да изкарват кинти, че да взимат тия плочкаджии по 3-4 бона.
76
0
 
6
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
Може и всички да са плочкаджии ,но по Европа.Те българите са по услугите ,не толкова в производството,а Европа е голяма и доста гъ.оръка!По морето се ходи за да си изкарваш бакшиши,никои не бачка за 400лв, всеки се цели в 20-те евро от богатите туристи.С тези голтаци от бордейте на Европа и Азия ,сметката не им излиза.
75
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Примерно гръкът, който е свикнал да взима що годе добра заплата. Не мисли като българинът. Гръкът като вземе пари и веднага ги разпределя, сметки, данъци, храна, гориво, всичко се смята.И ако не му останат 300-600 евро отделно настрана вече гръкът смята, че е беден. А българинът смята че е беден, ако няма какво да яде.
74
0
 
19
 
! Отговори
Тодор преди 6 години
Робите в мутренско-мафиотската ни държавица нещо се ослушват и трябва да се внасят външни ...