Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!

Млекопреработвателите на нож: Уникален продукт е!
Обновена: 15 юни 2017 10:37 | 15 юни 2017 07:00,
102
Ще стане ли киселото ни мляко йогурт? Експертите ни – "за"!
Снимка: Булфото, архив

Над 30 становища са постъпили в Българския институт по стандартизация (БИС) в рамките на общественото обсъждане за промяна на (БДС) на киселото мляко.

Още по темата

На 16 юни ще стане ясно дали идеята киселото ни мляко да се превърне в йогурт ще бъде приета. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята, пише "Труд".

От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението "би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт".

"Основна роля на стандарта е да разграничава българското кисело мляко от останалите млечно-кисели и др. йогурт продукти, както и да гарантира качествата на типично българското кисело мляко, предвид уникалната комбинация от микро-организми в симбиотичната закваска", пишат от асоциацията.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

По-рано този месец стана ясно, че Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС за киселото мляко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
ВЕНИЗЕЛОС преди 6 години
ТРЕС 1--------ТАТАРИН ***, КИСЕЛО МЛЕКО НЕ СА ПРАВИЛИ ЕТИОПЦИ....АЙДЕ ПРОЧЕТИ ПАК КАКВО НАПИСАХ.ТОЧНО ЗА КИСЕЛО ГАЛЛАС СЕ СПОРИ...АЙДЕ ДА НАУЧИШ КАКВО ЗНАЧИ И ДУМАТА '''ГАЛЛАКТИС, ГАЛЛАКТИКА''' + ГАЛЛОС, ГАЛЛОН. ГАЛЛА С !
75
0
 
0
 
! Отговори
trrs1 преди 6 години
до 84 венизелос ...... освен това не забравяй когато тичаш из летоброенето, че прадедите на гърците са се появили на Балканите 800 - 500 години преди христа, та мерките за фетата както и Оди сей може да са мираж на-вече. Според историята 2000 години преди христа египтяните са били в разцвет и не са имали ни фета, ни сирене. Троянската война е била 13-12 век п.х. _ какъв елин ще да е бил Одисей тогава ? А нашето киселомляко е патентовано и с доказани различия от йогуртите.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То всичко ни е наред,като научим чужденците да казват кисело млеко и ще цъфнем. Навсякъде по света се продава под различно име. И най-различно качество. Измислили продукта,не се сетили да го разбъркат с малко вода. Познайте къде му викат айрян. За жокер,най върви със дюнер кебап.
73
2
 
0
 
! Отговори
tres1 преди 6 години
до 84 венизелосВъпроса за млеката ти е ясен колкото и летоброенето. За какви 10 000 години става дума, при положение, че някъде преди около 7 000 тук на Балканите ще да е имало потоп. Относно етиопските козари /прадеди на елините/ нама сведения да правят кисело мляко въобще. Що се касае до саламурата _ тя е съществувала много преди появата на елините на Балканите, хората са осолявали /поради липсата на хладилници и фризери/ месо, риба и др. продукти. Българското кисело мляко е уникално.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко продаде южен поток ( са се жалват, че сме били зависими от Турция) ,че тез мишоци ли няма да се продадат
71
6
 
2
 
! Отговори
ВЕНИЗЕЛОС преди 6 години
ВИЖТЕ МАЛКИ ДЕЦА -- МЛЕКА И СИРЕНЕТА ИМА ОТ ПАМТИВЕКА...ОЩЕ ОТ КЕНИЯ И ЕТИОПИЯ.БЯЛОТО СИРЕНЕ ОЩЕ ОДСЕЙ ГО Е ПРАВИЛ НА ОСТРОВ ИТАКА, ПРЕДИ 4 ХИЛЯДИ ГОДИНИ -- КАЗВА СЕ ''ФЕТА'' ! ...САЛАМУРАТА Е ГРЪЦКА ДУМА И ГРЪЦКО СИРЕНЕ ОТ 6 ХИЛЯДИ ГОДИНИ.А РАЗЛИЧНИ МЛЕКА ИМА ОТ 10 000 ГОДИНИ .ТУКА ПРОБЛЕМА Е КОЙ Е ИЗМИСЛИЛ ''КИСЕЛОТО МЛЕКО''...ТУРСКИТЕ ПЛЕМЕНА, МОНГОЛЦИТЕ, ГЪРЦИТЕ, ТРАКИТЕ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ ??
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Киселото мляко се прави от краве мляко, а йогурт се прави от "мляко" на бик...Да ви е сладко!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преработвателчета никои няма да го купува гарантирам на 200% и нека фалирате смешници
68
3
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен64онанимни друже, тва с дирижаблите пълни с кисело мл3ко и самолетоносачите, натоварени с мотокари , са *** партенки от епохата на зрелия соц. нали не верваш че джапанките ще си купят нещо различно от закваска/технология и че инженер балкански е произвел повече кари от митсубиши, хюндай и дженерал мотърс?
67
0
 
27
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Трябва да се приеме закон, всеки млечно кисел продукт, който не съдържа указаните в стандарта нива на живи пробиотични бактерии, не е опакован в опаковка съхраняваща живи пробиотични бактерии или е използвано сухо мляко да се отбеляза с едър шрифт като "ИМИТИРАЩ ПРОДУКТ" , "НЕ СЪДЪРЖА ЖИВИ ПРОБИОТИЦИ" и "МОЖЕ ДА Е ВРЕДЕН ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!!!. А продажбата на маргарин да се забрани!
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен #64"Сигурно затова със самолети се изнася истинско българско мляко за чужбина, дори в други континенти, дори в Япония." - баце закваската се изнася не млякото :)
65
0
 
2
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
През 17ти век е нямало българско власти да кажат на европейците, че това йогурт е кисело мляко. Иначе има спорове, че са знаели как да го правят в древна Персия, Индия и Гърция
64
1
 
22
 
! Отговори
bg преди 6 години
Стига с тази гавра с типичните български продукти и особено с БЪЛГАРСКОТО КИСЕЛО МЛЕКО ! Продадоха България ,на безценица, на големите корпорации ,но поне да запазим българските традиции!
63
0
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
не че не съм на противното мнение, ама само да попитам , защо западна европа твърди че отоманците де факто са измислили киселото мляко, а руснаците па го наричат "греческий йогурт". дали опитите да го преименуват са напън мустаклиите да ни вземат търговската марка, или некой се подлага на русняка да му е по лесно и да не си кълчи езика с думи като "българско , кисело , мляко". направа да падладееш.
62
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен66интересно, дали с коняк преслав са идентифицирали популярна българска изпълнителка, дали "черноморско злато" е предизвиквало асоциации с драгата до ахтопол, и дали шоколад кума лиса е бил предупреждение за лукави руски туристки по курортите.
61
9
 
1
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
Ако искат да го нарекат българско рататуй, стига качеството му да е гарантирано и на опаковката да си пише направено от мляко по стандарт.
60
0
 
26
 
! Отговори
valtan преди 6 години
Българското кисело мляко е уникално по две причини:1. Съотношението на двата основни щама -Lactobacillus bulgaricusиStreptococcus thermophilus;2. Опаковката - единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.Променяйки тези два фактора ще имаме йогорт, а не кисело мляко.Промяната в БДС за опаковките е поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. Тя настоява да отпадне изискването за материала. Правете си изводите.
59
0
 
40
 
! Отговори
кисело мляко преди 6 години
Бас държа, че промяната е инициирани от Данон и големите вериги магазини, защото под името йогурт могат да ти продадат всякакъв *** и ти да си мислиш, че е кисело мляко.Т.Нар. йогурт е смес от сухо мляко, нишесте, консерванти, избелители, овкусители и всякаква друга химия.В йогурта е изключено да намерите мляко. Та поради тази причина се прави заигравката с името и промяната на БДС, за да могат големите компании да си продават л***йнaTa.Ако се съгласим на това предателство закривайте държавата
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералес, не българското кисело мляко е вид йогурт, а йогуртът е вид кисело мляко с много по-ниско качество и с много по-нисък здравословен ефект от българското кисело мляко. И това го знаят по цял свят. Но продажници като теб (естествено, възнаградени за това) се мъчат да внушат на хората обратното. Да, петте века не са минали без да оставят белег и да възпроизвеждат и сега Киряк Стефчовци.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало-о-о-о, патриотите-е-е-е-е-е, за какво ви избрахме да триете мазни *** по банките на Парламента и да се дуете, че сте министри, зам.-министри? За да амнете за 6 месеца "работа" огромни пенсии и да си правите частните сделки от позицията на "велики" управленци.Вие първи трябваше да тропнете пред олигавената уста на продажниците и да кажете "стоп", вместо с хеликоптери да показвате "оградата".Чакаме ви, патриоти! Защитете ДРЕВНОТО българско! Иначе не сте политици, а евтини политикани.