Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?

Психолог пред Bulgaria ON AIR: Нужни са мерки в кризизисни ситуации
Обновена: 15 юни 2017 08:53 | 15 юни 2017 08:52, Петя Славова
130


Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.
Още по темата

Това каза психологът Христо Монов в студиото на "България сутрин". Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

"Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения", посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

"Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо", поясни председателят на синдикат "Огнеборец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко струва един човешки живот в България
81
1
 
2
 
! Отговори
До 10£ преди 6 години
Далеч съм от представите за бедната Настя. Хората в Третият свят не са виждали айфони, нет, еб***чи и лимузини, за да почувстват това като някакъв вид липса. Но в родна България, уж част от ЕС, редовно се демонстрира силиконов лукс. Сигурна съм, че ако това момче (покойно за съжаление) се беше родило някъде из дивият регион, щеше да си скача и смее, безхаберен от модерният свят.... борещ се за купичка черен боб.... с надежда за следващият ден! Бог да го прости! Нека изпратим ДМС "дюшек".
80
2
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Какво излиза -за бежанци имаме пари, за няколко платнища нямаше пари. Ами ако стане пожар във висока сграда и се наложи да скачат хора, пак в графата самоубийци ли ще ги пишем? Или просто нямаме такава практика при пожари?
79
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ревали бре!Има по-бедни, болни и гладни от нас.Само се оплаквате, така се научихте през комунизма!
78
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам защо пожарната трябва да се ангажира с подобни случаи. Да си пращат там психолози и санитари и това е. И колкото и да ви се иска да се изкарате бедни и онеправдани - България далеч не е страната с най-голям процент самоубийци. Ако хората се самоубиваха заради немотия, какво ли щеше да става в Третия свят?
77
13
 
4
 
! Отговори
Добре де ! преди 6 години
Искал да скочи... скочил.Защо другите да са му виновни ?!Нормален човек не се самоубива.Оставете го на мира и толкоз.Кво се правите на големи експерти по спасяване на самоубийци, имате готови решения, всичко ви е ясно....?!
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айо всеки един от зяпачите беше изкарал от вкъщи по един чаршаф, щеше да се събере достатъчно за 20кв трислойно платнище, което щеше да издържи, или поне да смекчи удара. Вместо смъртем случай, щеше да има счупен крак. Ама кой да се сети, сеира е по важен
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на нашите поробители политиците с любов от отвъдното.... жалко за децата ни, или края или чужбина, ние сме прецакано поколение-роби
74
1
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Психолози... само дърдорене.Не е лошо някой да бърбори с младежа, но това от пожарната да не донесат един дюшек е кре-тения пълна.Тая пожарна не знам за какво е, по-добре да я закрием...Те и сеирджиите да бяха донесли по един дюшек можеше и да спасят момчето.Онази гимнастичка също се метна от 6 етаж и се оправи.
73
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безперктивността към едно младо момче е най-големият му самоубиец. Това момче е имало мечти като малък, сигурна съм, но в един момент се е сблъскало челно с действителността в Бг - действителност която ни лишава от любов. Резултатът: не се споменава причината за неговата смърт, а в повече от три абзаца се пишат оправдания на пожарникарчетата. Възмутена съм!
72
5
 
13
 
! Отговори
Избягал преди 6 години
Да можеше! Ако живееше в САЩ щеше да е спасен!
71
2
 
28
 
! Отговори
cant stump the trump преди 6 години
Младо момче, дано намери покой! Немотия, безработица, без шанс за реализация - на това са обречени нашите деца. Омръзна ми да се споменава онази клиширана "нормална" държава, която подпомага младите с различни видове помощи, но няма как да пропусна! Тук се взимат светкавични мерки за октоподи, бежанци и колко е прав Тиквуна тънещ в разкош. А какво се случва с обикновените дечица в Шумен и всеки малък град? След училище те нямат цел, не им се предлага насока от нас големите, които са видяли малко
70
7
 
18
 
! Отговори
буба до 88 преди 6 години
не си прав колега.Тия дето скачат от сградите не искат да се самоубият а търсят внимание!Ако иска да се самоубие, ще иде някъде скришом и ще скочи от висока скала или ще скочи вечер или рано сутрин от покрива на блока, без да го види никой !Който застане така да скача - просто се надява на последна капка обич и разбиране...и ако не ги получи - скача
69
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един *** въпрос:колко струва един детски замък дето децата скачат?за 3 часа спокойно можеха да надуят един такъв.А той 100% би му спасил живота.В България, човешкия живот и 100лв не струва !!!Но парцалите на кифлите струват хиляди лева
68
5
 
13
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Майката на на-добрият приятел на брат ми,след като и откриха рак скочи от терасата на шестият етаж и се самоуби .Трудно е да ги спасиш когато вече са решили да сложат край на живота си.Дядото на моя приятелка се обеси, когато баба и ( неговата жена)получи инсулт и беше парализирана лявата и страна-ръка и крак.
67
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СЕ НАРИЧА КРИЗИСТНА СИТУАЦИЯ!ЯВНО И ПСИХОЛОГА И РОДИТЕЛИТЕ МУ ЗАРАДИ КОИТО Е СКОЧИЛ НАЙ-ВЕРОЯТНО НЕ СА МУ ПОМОГНАЛИ!!!ЧОВЕК НЕ СКАЧА ЩОТО Е ЛУД!!! ТО АКО БЕШЕ ТАКА ДОСЕГА ДА НЯМАМЕ ЛУДИ А ТОЧНО ЛУДИТЕ НЕЩАТ ДА ПУКНАТ ДО ПОСЛЕДННО ;DАКО АЗ ИЗПАДНА В БЕЗИЗХОДИЦА КАТО НЕГО ОТИВАМ НА МАГИСТРАЛАТА И СЕ ЗАПЪТВАМ КЪМ ЕС ЩЕ ПРОСЯ ЩЕ СЕ МОЛЯ КАКВОТО СЕ ПОЛУЧИ!!МОМЧЕТО Е ИМАЛО НУЖДА ОТ РАЗБИРАНЕ СЕМЕЙНА ОБИЧ И НАПЪТСТВИЯ!!!ПСИХИЯТЪРА СЕ Е ПРОВАЛИЛ НАПЪЛНО!
66
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо да се самоубиваме то тези които трябва да го направят не го правят (политици, бизнесмени и всякаква такава ***) та ние трябва да се самоубием заради техния комфорт ли?
65
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил психично болен, а? Много хора скачат поради безизходицата надвиснала в БГ. Гледайте постановката на Морфов "На Ръба". Там даже скачането е представено с черен хумор "Еми качваш се горе и скачаш, лесно е". Хора, скачащи от панелки на фона на непрестанно заминаващи самолети за чужбина. Черен хумор, който в последствие те хваща за гърлото и осъзнаваш в какъв объркан кръг живеем.
64
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако пожарникарите искаха от нас помощ , там долу обикновените граждани, кой нямаше да се притече, оллигофрен? В разтегляне на надуваеми дюшеци или изрязването на едно две дървета? Веднага щяха да им намерят съседите на пожарникарите моторни резачки от домовете си, ако бяха казали че трябва да се отрежат дърветата за да разпънат спасителен дюшек. Истината е че те нямат такъв дюшек и затова си гледаха 3 часа момчето отдолу. В 21 век да нямаш такова съоръжение. Ето това е гнусното.
63
9
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
Много несериозно е да се мисли, че въпросния дюшек или платнище е видиш ли манна небесна...Ти се хвърли от 6-тия етаж и обери всички тераси и дървета пък се приземи на платнище...Ако имаше платнище и беше умрял пък нещо друго щеше да се измисли от всички ''рабиращи'' та същите хора пак щяха да са виновни...