Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!

"Единственият монумент на социалистическите идеи на планетата!"
Обновена: 15 юли 2017 13:53 | 15 юли 2017 13:50,
228
Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!
Снимка: bTV

Бузлуджа е символ - както за всички социалисти и несоциалисти. Това коментира неговият автор архитект Георги Стоилов.

Още по темата

Той завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. и специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина, разказва bTV.

"Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник", обясни Стоилов.

След това започнало строителството.

"Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа", разясни архитектът.

Строежът на паметника на връх "Бузлуджа" продължава 7 години.

"Това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3-метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!", каза Георги Стоилов.

Според автора на паметника трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП.

"Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!", настоя Стоилов и разказа, че е предложил да се направи акция да се съберат пари.

"Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народът може да реши какво да го прави", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
5
 
8
 
! Отговори
другарЕ, преди 6 години
Свинарят,червен милиардер Гергов защо не купи Бузлуджа като е монумент на социалистическите идеи на планетата,да го възстанови,а купи ЦУМ и Пловдивския панаир за жълти стотинки.
74
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че никой българин няма да оспори архитекта. Но би поспорил за символа. Аз, като обикновен българин - смирено признавам труда на архитекта и работника и плюя символа!
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХамлетИ аз искам да ми платят санирането например или метрото защото ГЕРБ ми взеха 5 хиляди лева данъци.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демократите не дават нищо а само крадат.
71
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До упс..Комунистите построиха, а демократите разрушиха и не дават да се ремонтира.
70
7
 
15
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Първо:Лесно се руши - трудно се гради!Второ:Не комунистите построиха този паметник, а нашите бащи и дядовци с нашите пари!Трето:Нека се използва за нещо полезно, например:- нещо подобно на астрономическа "станция" (все пак има фарма на "летяща чиния) за деца с всички съвременни видео и аудио тенологии!Бихме могли да превърнем този обект в супер атракция, който ще носи полза.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметник на Хитлер няма, но има възстановени огромно количество сгради и съоръжения, строени по времето на Хитлер. Защото Хитлер се е стремял да подражава на Рим, както като строителство, така и като ритуали, а и в много други отношения.
68
4
 
14
 
! Отговори
ист преди 6 години
Бай Георги, паметникът не е на народа. Ако беше на народа, нямаше да ни гледат от стените престъпните му цу ни на комунистите и техните идеолози. Народът беше изнудван да го финансира- даже и децата.
67
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сме почнали, да вземем да съборим и Шипка. Това е мръсен руски окупационен паметник!!!
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безполезен ми се струва тоя паметник там на баира.Кой го измисли там да го построи.Ще се изразходят много средства за ремонт и поддръжка,а няма възвращаемост на парите.Те оня мавзолей на Г.Димитров,дето с 300 зора едвам го разрушиха не се и опитаха да го използват за нещо,че е в центъра на София,та това ли .Разрушиха заводи и фабрики и ТКЗС,че било от комунизма,а сега да ходим немили недраги по света,че това ли?
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се разруши !!! Паметник на Хитлер има ло някъде ? Кумунизма е още по голямо зло !
64
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция си има Айфелова кула, САЩ си има статуя на свободата, България си има Бузлуджа. Ама тука някои са прекалено прости да го разберат...Французите дали ще искат да си бутнат Айфеловата кула? Май не. Ама те са прости, къде е Бай *** по-напред от тях в интелектуално отношение. Дай му на *** да буха ракия и да псува комунизма... хехехе : )))
63
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем на мястото му да направим паметник на Баце с наколенки и кофа асфалт в ръка, заобиколен от рояк калинки.
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Искам си обратно левчето с лихвите което ми взеха като учиник тази недомислица"Недомислица е на *** и баща ти поколението...
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Египет имат пирамиди. В САЩ имат огромни скулптурни изображения на президентите им. Колизеумът в Рим се е хранил с кръв ...Нито едните, нито другите са били кротки, невинни душички.
60
5
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
С бомби са го започнали,с бомби да го довършат символа и аз не знам на какво.
59
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Че кога е било 70г._нината на БСП?Аз май съм го проспал.
58
4
 
10
 
! Отговори
Стоилов. преди 6 години
Ваше творение е- мило Ви е.За нас НИТО Кремъл,нито този БЕЗСМИСЛЕН паметник на СОЦИАЛИЗМА ни са скъпи.Нито разните "шмайзери" в София, Пловдив, Варна и др.А и ще трябват ПАРИ.Нито държавни, нито европейски НЕ ЗАСЛУЖАВА този спомен за нас.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бива да се пита народът. Народът ни е дребнав като мислене. Преди 30 години си мислеха, че като вземат резиденциите на Живков, ще им тръгне животът по мед и масло. ...
56
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седерогерберащината що не вземе да разруши всичко построено по времето на соца - язовири, виадукти, тунели, летища, жп линии, жилища, площади, електропроводи... та всичко това да не им бърка в очите, че не е направено от тях? Всичко да бутнат, да им лъсне цялата некадърност, че сега един тунел не могат да поддържат като хората и лампите падат! Головодници!