Бузлуджа – прослава на партия или просто история е паметникът?

Патриотите ще искат държавна пара да ремонтира монумента
13 юли 2017 10:36,
15
 Бузлуджа – прослава на партия или просто история е паметникът?
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

На вчерашното си заседание кабинетът отхвърли предложението БСП да получи паметника на Бузлуджа за 10 години безвъзмездно. Това стана основно по настояване на Обединените патриоти и вицепремиерът Валери Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR директно от кулоарите на парламента Красимир Богданов от Обединените патриоти заяви, че Симеонов ще настоява да се извърши ремонт на монумента на Бузлуджа и той да остане държавна собственост.

Още по темата
"Най-логичното е да се осигурят средства за подобаващ ремонт и превръщането му в туристически обект и информационен център. Съвсем нормално е нашето решение да стане част от следващия бюджет", твърди Богданов.

Казусът "Бузлуджа" предизвика дебат и в сутрешния блок на телевизията "България сутрин". Журналистите Пламен Даракчиев и Велислава Дърева отстояваха разнопосочните си мнения каква да бъде съдбата на монумента.

"На заседанието на правителството на 10 юли областният управител на Стара Загора казва: "Нямаме нищо против паметникът да бъде даден за безвъзмездно ползване 10 години".

На 11 юли той изпраща писмо, в което твърди точно обратното. Значи нещо се случва, какво - не знам!" - разказа Дърева, която категорично подкрепя позицията, че паметникът трябва да бъде съхранен, но не като знак само на една партия.

"Това е история. Аз виждам ужас, страх в България от историята, а дори не я познаваме. Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде панорама на нашето минало или на българските възрожденци", убедена е журналистката.

Пламен Даракчиев вижда казуса по съвсем различен начин. По думите му в случая става дума за монумент, който е вън от всякакво събитие, строен с чисто идеологически цели от комунистическата, тогава, партия.

"Това е прослава на една политическа формация, която има печална роля в българската история. Защо трябва да носим отговорност за нея и защо изобщо ни е необходим този монумент?" - попита твърдо журналистът.

Според него паметникът на Бузлуджа трябва да бъде даден на търг и продаден на нов собственик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За паметника на Бузлуджа един куп приказки и напъни,няма лошо,обаче за паметника в чест на 1300 години България дума не обелвате,вие българи ли сте или лукови глави?
14
1
 
1
 
! Отговори
не искаме преди 6 години
*** да се събират и да празнуват БКП,БСП и такива като онези млади социалисти, запалили крана около нещо, КОЕТО е направено, ремонтирано с наши пари.Още по-малко искаме да ни напомня за БСП, КП, които ОТХВЪРЛИХМЕ.НЕ НА ОБЩИ ПАРИ за СПОМЕНИ за омразната партия и години на "молчат, не разсуждат."
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМА ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ ЖУПНАЛИСТ ЛИ Е СТАНАЛ?колко е деградирала тази професия...
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PAMETNIKA NA BUZLUDGA E PAMETNIK NA BALGARSKIAT NAROD.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметникът е изоставен, ББ официално го обяви за изоставен от държавата и че няма да се опазва. Ако искали, БСП да го получи и възстанови. БСП може да го получи по съдебен ред като изоставен обект.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно нещо е замесила,може и да втаса.А оня,с килнатата на една страна глава що баници е замесил ,та докато ги изпече вече вкиснаха.
9
2
 
5
 
! Отговори
тъй, тъй! преди 6 години
Всичката Корнелия втасала, за паметника на Бузлуджа забързала,*** натирила!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименУра,другарю.Все нещо нека да остане.Иначе след 50 г там ще се пие само ром.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ще се затрием като нация след половин век, но моноблока на връх Хаджи Димитър ще останеУра, другари!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе дайте им го за 10 години, па и малкото заблудени да разберат колко "социална" и "можеща" е БСП. Поне един паметник и те да разсипят.
5
1
 
8
 
! Отговори
махач преди 6 години
Да се махне и партийният дом.Да,ама даже правят столчета за 270 дупетати.Защо за един стъклен покрив се крадат милиони.Какво му е на народното събрание-кифтета,банички,понички....
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква история и чия става дума! Безсрамие е в България да се увековечава една идея и после катастрофа за цял народ с този паметник! Да се премахне,а и не само...!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Го4оГосподжа Бойка Борисова си знае.Като не искаш-дава.Като искаш-не дава.Така е по-интересна и желана от Дър Дърев.
2
11
 
13
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Г-н Велислав Дърев не можа да обясни защо точно сега им се ПРИИСКА да имат този "паметник". Той не е войнишки.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще го дадът на БСП като гербера каза по телевизията че дали милиони за охрана и заварки на решетки да остане в това положение което е сега ,къде се дадени милиони за охрана като един старчок от селото ще пази за 500 лв точно по този начин си крадът милиончета а вие се нервите кой да го взима БСП или ГЕРБ а милионите си текът ли текът.