Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!

"Единственият монумент на социалистическите идеи на планетата!"
Обновена: 15 юли 2017 13:53 | 15 юли 2017 13:50,
228
Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!
Снимка: bTV

Бузлуджа е символ - както за всички социалисти и несоциалисти. Това коментира неговият автор архитект Георги Стоилов.

Още по темата

Той завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. и специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина, разказва bTV.

"Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник", обясни Стоилов.

След това започнало строителството.

"Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа", разясни архитектът.

Строежът на паметника на връх "Бузлуджа" продължава 7 години.

"Това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3-метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!", каза Георги Стоилов.

Според автора на паметника трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП.

"Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!", настоя Стоилов и разказа, че е предложил да се направи акция да се съберат пари.

"Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народът може да реши какво да го прави", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В отговорите си не пишете номера, защото като изтрият някой коментар и номерата се разместват
154
1
 
2
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
А МАЛКО ПО-НА ИЗТОК СА ПЕРКИТЕ НА ВЕТРОПАРК "БЕДЕК"ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРОЗНА КАРТИНА, НАПРАВО ЗАМЪРСЯВАТ ПЛАНИНАТА. СОБСТВЕНОСТ Е НА ЕДИН ПРЕЯЛ ОТ ГРАБЕЖИ ГЕРБЕРАСТ.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно ББ сега да построи паметник на Черни връх, 80-метрова бухалка примерно, и след 30 години някои хора да реват: нееее, това е паметник, не го бутайте! То хубаво паметник, но не може ли някак по-дискретно? Защо трябва да се загрозява пейзажа толкова зверски за поколения напред? Със своята неуместност паметника на Бузлуджа дискредитира паметника на Шипка най-малкото, като ги гледа човек на една линия.
152
1
 
2
 
! Отговори
Георги Стоилов преди 6 години
Най малкия партизанин след Митко Палаузов .Паметника не е на БСП и е построен с държавни пари .
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** ДЕ РУНГЕЛЪТ 200А ТИ КЪДЕ СИ УЧИЛ? В НЯКОЕ ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ.
150
2
 
8
 
! Отговори
московский архитект преди 6 години
Нека да остане като паметник на идиотизма и плиткоумието.И вече който иска цветя да поднася, кото иска селфита да си прави - все едно. Най - важно е да има място за чевермета и кебапчета...
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
16 000 000 стари лева за тази *** със звезда без тоалетна! Обяснете сега на пенсионерите.
148
2
 
4
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
До Анонимен 197Като измрете,и внуците ви сами ще го бутнат!Щото е политкоректно и евроатлантическо!А бутането също ще бъде голяма далавера!
147
3
 
8
 
! Отговори
много интересно преди 6 години
Тия,червените,са ту социалисти,ту комунисти!Както им е изгодно!А от това строително недоразумение,паметник на нашенското слагачество и далавера,наистина не виждам никакъв смисъл!
146
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради този и подобните му живеем в ***.
145
2
 
5
 
! Отговори
Срамота преди 6 години
Местността Бузлуджа е опасно замърсена и о*на. Който я е *рал, да вземе да си я изчисти.
144
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте наглата физиономия на един от тези търбуси, които изядоха Отечестото. По времето на Сталин учил в мАсква как да строи сгради с вид на цехове, а после в Париж. Нали Париж е столица на държава от загнилия капитализъм, бе, другари. Как можа да учи там. Ние не можехме! Пфу! Цоциалистически идеи!
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време все "доброволно" събираха пари и всяка седмица "доброволно" ни караха на ленински суботник. "Доброволно" караха учениците на бригади да берат плодове и жънат без инструменти. пак "доброволно" ни караха да чукаме павета и да копаем с голи ръце канала на безумието до УНСС.
142
5
 
6
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Хвала на този човек. Като архитектурно творение паметникът е изключителен.Вложената в него идея ми е чужда, а свръхразмерите му, без да има практическа полза от тях - ненужни. Но прекрасната работа на архитекта е безспорна.Становището му е правилно, сградата е общонародна. Но малко късно се присетиха, вече е в окаяно състояние.
141
6
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
АКО БЯХТЕ ТАКА ВСЕОТДАЙНО РАБОТИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ ДРУГАРИ, СЕГА БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА Е БЕДНА. НО ВИЕ ВСИЧКО СТЕ ДАВАЛИ ЗА СОЦИАЛИЗМА, КАКВА ИРОНИЯ И КАКВА ПОДИГРАВКА С НАРОДА ОТ КОЙТО ПРОИЗХОЖДАТЕ. ТРЯБВА ДА ВИ СПРАТ И ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И ДА ВИ ПЛАЩА ОНЯ НЕЩАСТЕН ЕВРЕЙСКИ ПРОДУКТ СТАНИШЕВ - КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ НА БЪЛГАРИ.
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЯСНО, ПАМЕТНИКА НА БУЗЛУДЖА Е ДИРЕКТОРСКИ ПАМЕТНИК НЕ НА НАРОДА. ВЗРИВЯВАЙТЕ ГО ТОГАВА!
139
3
 
8
 
! Отговори
Решението преди 6 години
500 кг амонит и за чакъл!
138
3
 
4
 
! Отговори
до СатаНАТО™ преди 6 години
Нещо си се объркал и няма изгледи да се оправиш.
137
4
 
14
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До Да опресним паметтаНародният съд е съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като отмъщение за националните предатели.-----------------Кои национални предатели? При които България постигна национално обединение в границите на Българската екзархия ли? Национална катастрофа е изтеглянето на армията от Македония и Беломорието и изпращането и да воюва за интересите на Москва.
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На дивия селянин са му къси ръцете, може само да се зъби у тях в кухнята на евтина бира и кучешка наденица.