Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове
20 авг 2017 07:30,
152
 Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?
Снимка: архив Reuters

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Още по темата

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение Ако в България икономиката не тръгне, каквито и причини да маскират политиците, основният проблем е бизнесът, липсата на работни места, не да мрънкат вечно за квалификациите на хората. Просто работа няма. Така нещата ще си дойдат на място. Масово хората поработват в чужбина, после пак в България, после на вън пак за да оцелеят.
38
1
 
16
 
! Отговори
Ай стига бе преди 6 години
* Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет!*Не е вярно!
37
1
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
България няма бъдеще с такъв човешки материал !Евроатлантическото робство за по-малко от 30 години направи това, което турското не успя за 500 . Факт !
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия селата са много и във всяко село има поне по 1 фабрика, пълно е хора и животът кипи. Та с какво са най-застрашени незнам. Освен това за ком. грамотност масата нямат мейл, ама цъкат селфитата. Ромите са много повече от 1/5. Има цели училища само с роми, в провинцията масово роми в някой градове. И какъв скрит потенциал, като ако хипотетично всички ги образоваме къде ще работят тези хора, като има места където няма никакъв бизнес освен хр. магазин.
35
0
 
35
 
! Отговори
българин преди 6 години
Спрете им помощите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Затова не се хващат на работа и висят пред банкоматите.
34
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами от Германия да ни позволят на държавата да произвежда и изнася домати, краставици и картофи за цяла Европа. Само така държавата ще може да използва този ресурс, да бачка по нивите и да види, че изкарването на пари не е като краденето! Не може 20 години да се толерира издръжката на една гнида, а после да очакваш от нея да ходи да работи? Кой не иска мекото на хляба? То им е в кръвта да не работят.
33
0
 
26
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Г-жа Александрова явно е била сред тестваните от германските учени щом не прави разлика между "всеки 20ти" и "една пета". За другите като нея, нека обясня: първото означава 5%, второто - 20%....Царят е гол!
32
2
 
14
 
! Отговори
MAD преди 6 години
***В БЪЛГАРИЯ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ЗАВЛАДЯВАТ НИ ТЕ СА ПЛЕВЕЛ В ТАЗИ ДЪРЖАВА И ТРЯБВА ДА СЕ СПРЪТ. ДА ГИ ИЗГОНЯТ В ИНДИЯ НАЛИ ТЕ СИ ГИ ИЗКАТ ИМА ЦЕЛИ СЕЛА САМО С *. ПРАВИТЕЛСТВОТО - ГЕРБ ГИ ПАЗИ И НЕ МИСЛЯТ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА БЪЛГАРИЯ БЕЗ *
31
0
 
13
 
! Отговори
ник преди 6 години
Като има толкова *** безработни уранови мини нямами ли????
30
3
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Не мога да разбера тези германски учени какво са се хванали за нас, и ромите. КАто толкова се екфят на ромите всеки германски учен да си вземе по един. Непрекъснато ни мачкат по някакви чужди критерии. Трябва да спрем да се равняваме по германците и да им слушаме манипулациите, ние определяме съдбата си, германските учени ДГД след английските учени.
29
0
 
21
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Ха така ! На нашите управници, докато не им го кажат германци-- те нито виждат, нито чуват за проблемите в страната !!!
28
0
 
27
 
! Отговори
Nick преди 6 години
Една пета = всеки 20-ти???
27
0
 
23
 
! Отговори
До немските учени: преди 6 години
Халал да са ви всичките ***!
26
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един съвестен работник от български, турски или какъвто и да е друг етнос, върши работа като за 10 ц. Ц. от друга страна, от невежество и манталитет правят толкова вреди на работодателя си, които многократно надвишават ползите от т.нар. им труд. ''Коза и ц-н в двора си не пускай, че ще ти се качи на къщата и ще и събори керемидите!'' .........................Народна мъдрост....
25
0
 
37
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До Анонимен 24Ще се справим много добре без ромите!За българина няма срамна работа има срамно заплащане!Братовчед ми работи в строителството в Германия ,приятели студенти са работели в ферми в Ирландия,брали са малини в Англия и са се справили много добре ,ноооооооо нали се сещащ ,че заплащането няма нищо общо с почерпката за свършената работа тук където и викат заплата!
24
0
 
39
 
! Отговори
жж преди 6 години
Неравенството в България наистина е абсурдно и чудовищно, като в най-дивите африкански страни, и то продължава да расте. Окрабилите всичко, което може да се открадне, включително пари от хазната и от пенсионния фонд, са около 200-300 комунистически фамилии, свързани с едновремешната номенклатура (деца, внуци, снахи и др.) и с мракобесната Държавна сигурност. Те притежават всички природни богатства, всички активи, притежават държавата, притежават трите власти, притежават банките, притежават медиите, всичко. Владеят монополите, хазарта, контрабандата, туризма, фармацевтичните далавери, износа на
23
0
 
37
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Нещата са трагични защото,българските политици,улисани в крадене,не направиха работещо законодателство срещу работодателите експлоатиращи българския народ .Години наред кервана си вървеше ,хората бяха лъгани и със заплати и със отработени часове,отделно не плащаха дори,правеха си каквото искат без санкции.Да обаче света се отвори и цели семейства заедно с децата си,че даже и с родителите си вече се изнесоха трайно.Неусетно и тихо те напуснаха ,а тези които се връщат са капка в морето.Това е.
22
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия германци съвсем си загубиха ума! Какъв ти ''трудов потенциал'', какви пет лева бе! Ц. не са със спящ, а са дори с доста активен престъпен потенциал и имат задълбочени познания за слабостите на Бг и евро законодателството. Немците ако го искат този ''потенциал'' халал да им е! Целия им го даваме без остатък.
21
0
 
29
 
! Отговори
тули за бране преди 6 години
България - страната на неограничените спящи потенциали
20
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около нас се санират три блока и като минавам покрай тях, бял човек не съм видял качен по скелетата. Вероятно ако ромите откажат да работят, то тогава и колкото милиарда да бъдат отпуснати за саниране, няма как да се изпълни. Искаме ги ...., а ще се справим ли без тях? Сектор строителство, сметосъбиране, парковата поддръжка и още ред други срамни за българина дейности се вършат от тях. Питам, ще поемем ли тази работа или ще си внесем чужди роми или араби?