Връх Шипка – вратата, през която мина българската свобода

Стотици изкачиха върха, за да отдадат почит на загиналите за България
26 авг 2017 20:02,
282

Снимка: БТА

Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея.

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година, вече поколения наред, хиляди хора изкачват върха, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Това каза в словото си на връх Шипка президентът Румен Радев. 

Той посочи, че тъкмо от тук през август миналата година е започнала предизборната му кампания, тъй като това е свято място, което ни обединява като народ, вдъхва сила, достойнство и вяра. По думите му българските опълченци по безапелационен начин са показали какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

"Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес времената са други", посочи президентът. 

По думите му новите времена носят пред себе си нови предизвикателства, но ние сме тук отново, за да почетем заедно храбреците, които със своя анонимен подвиг отстояха прохода Шипка - онази врата, през която мина българската свобода.

Държавният глава участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея. Той се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

В официалната церемония на връх Шипка участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който по-рано днес присъства на литургия в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и се включи в похода към върха.

"Самият връх е символ на много неща. Това е мястото, където трябва да покажем националното съединение. Когато има национални каузи е хубаво да се обединяваме, за да вървим напред като народ и държава", каза председателят на Народното събрание. 

"В подстъпите на този връх се срещат две империи – руската и османската. Опълчението ни се е включило достатъчно активно, макар и 4-5 пъти по-малобройно от османската войска", добави Димитър Главчев.

Той отбеляза още, че връх Шипка е символ на единството на българите и символ на почит към руски, украински, полски, словенски финландски и други военни, които са загинали за свободата на България.

По думите му българо-руските отношения имат богата история - минавали са през много добри периоди и през не толкова добри, но по традиция отношенията между България и Русия са добри, тъй като има обща основа - историята. Главчев каза още, че се надява отношенията между България и Русия да се развиват в още по-добра посока и добави, че страната ни иска да има добри отношения с всяка една държава.

"Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея", пък заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника, предаде "Фокус".

"Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството", отбелязва още Нинова, която е поднесла цветя пред костницата на Шипка.

Заупокойната молитва за загиналите в боевете отслужи Великотърновският митрополит Григорий, съобщи БТА. В официалната церемония, наред с президента и председателя на народното събрание, участваха дипломати, народни представители, областни управители, кметове на общини, общественици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
12
 
6
 
! Отговори
грехопадението преди 6 години
Да мразиш хората, дето 500 години са ни хранили и бранели повече от БКП и Герб......Да обичаш окупаторите, дето ни върнаха години назад във феодализма! това е ГРЯХ
133
3
 
2
 
! Отговори
фалшификатори преди 6 години
До АзТурция съществува от 1928г със съветско оръжие! Така ни отърва-Османия да викаме.
132
15
 
2
 
! Отговори
пито-платено! преди 6 години
До АзТурците са искали да му купят и си платят конете, а не да му ги вземат.Когато са посещавали домовете и си поръчвали софра, то е било срещу заплащане!Еничари са вземали от бедни и многодетни семейства също срещу заплащанеЗа приемане на исляма също са давали парична награда, земя и опрощавали борчове
131
4
 
3
 
! Отговори
изводът е преди 6 години
До петърКолко хитър и остроумен е бил сюлейман решавайки да се бие на шипка с българи!НИКОГА НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ ПРОТИВНИКА СИ..... И СВЯТИЯ ДУХ.......
130
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фалшификаториХоди си у Турция да си доучиш Курана,не се напиняй да ни пренаписваш историята.
129
7
 
7
 
! Отговори
фалшификатори преди 6 години
До АнонименБратушки - окупаториХайдути - крадец на турски а на български- юнациХъш-хъш - на влашки означава къш-къш на коошките се казва а на български - геройШумкар - партизанин за народна свобода
128
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много смешен народ.Иска не да честваме освобождение,а да правим панахида,защото ни е отнето османското владичество от лошите руснаци.Тук и психиатри не помагат.
127
9
 
2
 
! Отговори
Факти преди 6 години
- И защо? - Как така защо: пристигам, питам има ли слама, - Няма, братушка. Ичмик има? Няма, братушка. И почнах да го налагам. - А вие какво му предлагахте за това? - Как ли пък не! За него проливат кръв - започна той с патос
126
10
 
2
 
! Отговори
Факти преди 6 години
Из спомените на руският военен кореспондент Данченко:".......с нагайката по главата. Особено жестоки с българите бяха интендантските, транспортните и парковите господаПомня как един от тях описваше разправата си в село Вена. - Аз го налагах, налагах с нагайката, докато ръката ми се умори. По главата, по главатаДаже пръстите ми се вдървиха -
125
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До жалко, но факт! А да, не са били те. Как ще го нарекат няма голямо значение. Албанците са били католици преди да бъдат завладени от турците, сега повече от мполовината население са мюсулмани. Това резултат на какво е? Същото е с Косово, Босна и др, там не са живели мюсулмани. А сега са по-мюсулмани и от ислямистите. Как е станало това? Разбира се чрез насилствено налагане на исляма. И понеже в тези страни има много голям процент мюсулмани не го наричат робство.
124
2
 
2
 
! Отговори
Костоф преди 6 години
До само бизнесДоговорът е сключен през 1999г,а подписът е на" комуниста"- мистър 10%,Ал.Божков,царство му небесно.
123
8
 
3
 
! Отговори
Факти преди 6 години
Из спомените на руският военен кореспондент Данченко: Аз вече няколко пъти споменавах за нагайката. Това беше, така да се каже, джобния речник за разговори с братушките. Тях не ги биеше само тоз, който го мързеше. При това често се случваха твърде тъжни недоразумения. Върви, например, братушка по пътя и насреща му офицер. Без много да му мисли, братушката приближава офицера и му подава ръка, за да изрази симпатията си към руснаците. За това получава удар с нагайката по глават
122
11
 
5
 
! Отговори
равносметката преди 6 години
До посмали малко!колкото и да посмаляваме, жертвите от комунизма надвишават от турското.При това за срок 10 пъти по-кратък! Колко ли щяха да са при 500 години БКП?
121
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неграмотните руски лакеи дори не знаят, че руснаците по време на войната 1877-1878 година са влагали иронично - пренебрежително и подигравателно значение в обръщението "БРАТУШКИ". Т.е. за да бъда по-ясен и за да ме разберат русофилите ще кажа, че за руснаците сме били толкова Братушки", колкото са ни БРАТЧЕДИ" някои етноси от българския народ
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи последно братята ни едноверци турците ни освободи ха от омразното руско робство. Респект зорошоиди.
119
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самото съществуване на РУСОФИЛСТВОТО И ТО КАТО ОРГАНИЗИРАНО ДВИЖЕНИЕ Е НЕНОРМАЛНО ЯВЛЕНИЕ. Представете си да съществуват национални движения Туркофили или Американофили, които да правят същите свинщини както русофилите и всяка година да се събират-едните край язовир Кърджали, а другите край яз. Искър, да развяват турски или американски знамена, да пеят маанета или кънтри и да мечтаят как ще посрещат - едните турските аркадаши а другите американските френдове
118
2
 
1
 
! Отговори
само бизнес преди 6 години
До счупен грамофонНа американо-канадците Дънди прешърс сами си дадоха под наем г.за комунистите!
117
1
 
7
 
! Отговори
жалко, но факт! преди 6 години
До SharkСамо ние нещастните велики българи сме били под турско робство а съседите не!
116
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До счупен грамофонТогава за какво са воювали? За проливите, които не са успели да превземат ли?Колкото до златото, те не са за материалното а за моралното!!!На руснака му дай само водка и подвизи!!! На него му стига хляба и солта дето има!Платили сме и до днес им плащаме на нашите вечни окупатори и още как? Няма даром
115
1
 
2
 
! Отговори
кариерата преди 6 години
До фактиСюлейман е можел да премине Стара планина и от изток и от запад, но е предпочел самичък през шипка за да не бъде на подчинение на другите паши -началници