Връх Шипка – вратата, през която мина българската свобода

Стотици изкачиха върха, за да отдадат почит на загиналите за България
26 авг 2017 20:02,
282

Снимка: БТА

Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея.

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година, вече поколения наред, хиляди хора изкачват върха, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Това каза в словото си на връх Шипка президентът Румен Радев. 

Той посочи, че тъкмо от тук през август миналата година е започнала предизборната му кампания, тъй като това е свято място, което ни обединява като народ, вдъхва сила, достойнство и вяра. По думите му българските опълченци по безапелационен начин са показали какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

"Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес времената са други", посочи президентът. 

По думите му новите времена носят пред себе си нови предизвикателства, но ние сме тук отново, за да почетем заедно храбреците, които със своя анонимен подвиг отстояха прохода Шипка - онази врата, през която мина българската свобода.

Държавният глава участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея. Той се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

В официалната церемония на връх Шипка участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който по-рано днес присъства на литургия в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и се включи в похода към върха.

"Самият връх е символ на много неща. Това е мястото, където трябва да покажем националното съединение. Когато има национални каузи е хубаво да се обединяваме, за да вървим напред като народ и държава", каза председателят на Народното събрание. 

"В подстъпите на този връх се срещат две империи – руската и османската. Опълчението ни се е включило достатъчно активно, макар и 4-5 пъти по-малобройно от османската войска", добави Димитър Главчев.

Той отбеляза още, че връх Шипка е символ на единството на българите и символ на почит към руски, украински, полски, словенски финландски и други военни, които са загинали за свободата на България.

По думите му българо-руските отношения имат богата история - минавали са през много добри периоди и през не толкова добри, но по традиция отношенията между България и Русия са добри, тъй като има обща основа - историята. Главчев каза още, че се надява отношенията между България и Русия да се развиват в още по-добра посока и добави, че страната ни иска да има добри отношения с всяка една държава.

"Шипка е достойнството на един народ. Този връх е най-мощният символ на желанието за свобода и готовността да умреш за нея", пък заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в традиционния поход до паметника, предаде "Фокус".

"Днес тук сме заедно хиляди българи, единни и признателни на своите герои и на руските воини. Помним и тачим историята си. Но Шипка не е само история. Тя е и настояще, и бъдеще, защото тя е любов към Отечеството", отбелязва още Нинова, която е поднесла цветя пред костницата на Шипка.

Заупокойната молитва за загиналите в боевете отслужи Великотърновският митрополит Григорий, съобщи БТА. В официалната церемония, наред с президента и председателя на народното събрание, участваха дипломати, народни представители, областни управители, кметове на общини, общественици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо тогава Санстефанския предварителен мирен договоро е подписан без Българско участиe?
153
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янко Гочев: 139 години Русия крие подло оригинала на Санстефанския договорИнтервю на Стойко Стоянов- Г-н Гочев, митът за Санстефанския мирен договор е един от най-брадясалите, но върху него се крепи новата българска история, каква реалност е тогава Санстефанска България?- За да отговорим на този въпрос, трябва да се спрем на това как се стига до избухването на Руско-турската война, както и да определим целите на Русия във войната. Те не са били освобождението на България и това е доказано с обилна документация. Войната от 1877-1878 г. се води не за освобождението на България, а за
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TOP SECRETАко Дизраели не беше изпрати корабите на Босфора,който таман руснаците щяха да превземат,нямаше да има Берлински конгрес,на който същия този чи фут се изходи по въпроса.Я виж какви са първоначалните граници.
151
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен до 184 преди 6 години
Ти наистина си празник на позора, може би си бил/а в първите редици на гей парада.Основен факт е че след 500 години, името на България отново се появява на картата на света.Благодарение на Финландци, Румънци, Български опълченци но основна заслуга имат Руснаците.Другото е безродие да издигаш паметник на държава която те е бомбардирала, и която в момента те унищожава, това си е мазохизъм.
150
1
 
1
 
! Отговори
глобализация преди 6 години
До централизациятаНе обиждай кой и компания.Банки мун не е кумунис.
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕленаЧудно, че в народните песни не се пее за руски разврат?С лява ръка те галят а с дясна наганка вадят - братушките!
148
5
 
1
 
! Отговори
празник на позора преди 6 години
До TOP SECRETСан-стефанска България и Шипка са обезличени от руската дипломация! ПОЗОР
147
4
 
3
 
! Отговори
измамени преди 6 години
До АнонименБихме се на Шипка а на Сан Стефано нито един български опълченец нямаше!Фактически боя при Шипка се оказа руско дело на сан стефано. Защо празнуваме нищото
146
3
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
Големите въпроси, свързани със съдбата на българския народ Русия ще решава без нас. Така ще бъде и на Берлинския конгрес през лятото на 1878 г. Там българска делегация не е поканена, за да не бъдат разкрити пред нея тайните руски споразумения със западните държави от Райхщад (юни 1876), Будапеща (януари-март 1877) и Лондон (май 1878) за унищожението на Санстефанска България. faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/yanko-gochev-139-godini-rusiya-krie-podlo-originala-na-sanstefanskiya-dogovor
145
0
 
1
 
! Отговори
централизацията преди 6 години
До вторичен суровинАми сега как е? Пак у комунистите е парата и властта!2% чиста проба комунисти!ЕЛИТА
144
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освобождение на България няма и никога не имало , тва е Руска ПСИХО-ХИПНОЗА ясно е написано в Санстефанския Договор той дори не e български Договор
143
9
 
0
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До Анонимен:Така е,дори баба ми се е обличала с дрехите на баба си,за да не я закачат руските войници.Жалко,че не ме разбираш,защото си пристрастен.не искам ново влияние сега пък от САЩ или ЕС.
142
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕленаЗащо лъжеш Ленче? Няма паметник а паметна плоча висока около 2 метра, платена и направена от американци. За разлика от 54 метровия паметник на червената армия окупаторка издигнат от руската БКП. На САЩ мие обявихме война и ни бомбардираха. С руснаците поддържахме дипломатически отношения, но на 5.09.1944 година ни обявиха война и ни окупираха. Това е истината.
141
1
 
5
 
! Отговори
До другарите преди 6 години
А от вашето червено фашистко робство кой ще ни освободи? Червени фашисти от правешкия тато до банкянския боко!
140
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 6 години
До АнонименТи да видиш,те са и победители с най-много жертви във Втората световна война,ха,ха,ха......Иска им се да се не знае неудобните факти.А е факт,че американците бомбандираха София,че и паметник им направиха!Сега Тръмп също иска да влияе на Балканите,сякаш не е на друг континент.Сенатор Маккейн(с ту9236мор в мозъка) определя политиката и ръси директиви.....Недоумявам,с цялото ми уважение към болните!
139
0
 
9
 
! Отговори
И все пак преди 6 години
Респект пред воините руси, финландски, румънски и български отдали най- ценното живота си за свободата ни! Мир на праха ви! Защото вие бяхте тези на които, дължим свободна България! Ето защо това свято място Шипка се посещава всеки един ден от сегашното поколение за да отдаде своя поклон пред героите!
138
0
 
0
 
! Отговори
До 173 преди 6 години
Къде го видя и чу?
137
2
 
3
 
! Отговори
видено и чуто преди 6 години
До пито-платено!А данък изхабен зъб,защото си плюскал на аванта!
136
1
 
5
 
! Отговори
вторичен суровин преди 6 години
До червен *** сега как е,бе,***.2% държат 85% от парата.И се гаврят с народонаселението овчо.
135
1
 
3
 
! Отговори
червен боклук преди 6 години
До пито-платено!За комунистите няма платено а има ОТ НАРОДА ЗА НАРОДА.- За всички и не за всеки!