С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...

Би Би Си разказва за бързо топящото се население на България
7 сеп 2017 18:00,
122
С мъка за опустелите ни села: Някои са в гроба, други в града...
Снимка: BBC

През 1989 г. населението на България е почти 9 млн. Сега е малко над 7 млн., а очакванията са до 2050 г. да бъде по-малко от 5.5 млн. Възможно е до края на века хората в България да бъдат два пъти по-малко, отколкото сега. Това пише журналистката от Би Би Си Рут Алекзандър в материала си за топящото се население на България.

В статията се отбелязва, че основен проблем е ниската раждаемост, миграцията в градовете, както и в чужбина.

Стоян Евтимов е от пернишкото село Пещера. Той ръководи фолклорна група и организира всяка година музикален фестивал, за да съживи традициите. Най-странното за него е, че е на около 30 години, а живее на село, пише Рут Алекзандър.

"Много от приятелите ми, с които съм израснал, отдавна се преместиха в градовете, за да търсят работа. Тук е много трудно да се ожениш, просто защото няма млади хора. Единственият шанс за мен е в града. Ще е много тъжно да напусна селото, но ще трябва да го направя", споделя Стоян.

Преди десет години се е родило последното бебе в селото. А сега малкото момиченце и майка му живеят в Кипър. Това разказа магазинерката Стефка, чиито синове също са се преместили в града.

Тя се притеснява, че магазинът ще трябва да затвори, тъй като няма много клиенти.

"Преди в селото имаше 600 души, а сега сме 13. Някои са в гробището, други са в градовете", разказа и 70-годишният Боян от Калотинци.

"Изоставени сме от всички - от управляващи и от Бога. Политиците не се интересуват нито от старите хора в селата, нито от младите, защото те са в чужбина. Не се интересуват и българската държава изчезва", каза още възрастният мъж.

"Селото беше пълно с хора - млади, стари. Беше толкова забавно и приятно. Сега няма никой в селото и нищо такова не може да се случи. Сега живея сама на моята улица", сподели и баба Станка от Смиров дол.

Хората в района си пазаруват от мобилен магазин. Съпрузите на средна възраст Атанас и Лили минават три пъти седмично през селата със своя ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира. Дори през зимата в снега не пропускат доставките на продукти.

"Има няколко души, приятели сме с всички. Опитваме се да им помогнем, както можем", казва Лили.

Правителството въвежда мерки и се опитва да спре обезлюдяването в страната. Опитва да върне българите в страната, но не иска никой друг, пише още Рут Алекзандър.

"България няма нужда от необразовани бежанци". В статията на Би Би Си се цитират и думите на вицепремиера от "Обединени патриоти" Валери Симеонов от средата на април в парламента.

"Те имат различна култура, религия, както и навици. Благодаря на Бога, че България е една от най-добре защитените държави от мигрантския поток", казва още Симеонов, цитиран в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че Баце ще ни прави газов хъб, ще имаме нови бойни самолети и че вече сме в приятелски отношения с едно държава, по-умряла и от нашата - съседна Македония. И че три папи са го галили по главата, затова вече е станал голям политик-международник. А че народът му тъне в мизерия и несигурност и не може да си позволи повече от него дете е без значение за него.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската мечта изгони една част от хората от селата, а другата част - родната действителност.
43
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът няма да загуби нищо, от това, че едно пркажено племе изчезне.
42
0
 
38
 
! Отговори
маке преди 6 години
лиши един народ от препитание и ще го унищожиш без война сега селата пустеят веке се забелязва и по градовете огледайте се и ке видите маса пустеещи къщи и апатаменти в същото време нямя безработица щото просто безработни нема просто нема останаме само старите пияници на доизживяване
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако говорим за качеството на матриала - под всякаква критика.Това не е народ, а ... Славейков ви го е казал...
40
1
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
До АнонименМОЛ-овете е достатъчно да се в покрайнините на големия град.
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква мила добра баба е на снимката. Работила е сигурно цял живот за рода и родина.
38
0
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Проблема е не в количеството са в качеството на материала...щом оня *** е премиер пиши я бегала Българията....
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък ингилиз кога ли е написал и две хубави думи за България??? Да си гледат Брекзита и дружбата с Пакистан и да не ни се бъркат в работите. Колко ли добър хонорар е получила Рут за поредната дивотия в БиБиСи???
36
9
 
13
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 25 (Нормален процес)Абе нормален, нормален, колко да е нормален? Нормален е само в твоята ненормална глава!Бил съм в САЩ, не можем да им стъпим ние българите и на малкия им пръст на левия крак!Ти бил ли си там да ни поучаваш? И ако си бил (в което се съмнявам), кой ти дава право да си мислиш, че само ти си бил?Видял съм и мизерията им, видял съм и разкоша и богатството им.И едното и другото няма да го видиш тук. Нямаме такава мизерия като в САЩ, както и нямаме такова богатство!
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се върна в тази клоака, която имам нещастието да ми е родина.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До всичко е по планще трябва да въдворят "бежанците" по плана вързани със синджири за дуварите, иначе най-много след седмица ще цъфнат по софийските плочки и сумати разходи народна пара да ги разкарват насам-натам по пътя за Берлин
33
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България има нужда от бежанци, за да съживят мртвия и мрсен наш, булгурски ген.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30: "...за да се върнат хората на село трябват няколко неща: достъп до образование, администрация, здравеопазване, банкови услуги, комуникации, транспорт и сигурност"...много си праф, само дето си пропуснал и МОЛ до казано за варене на ракия !!!
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е въпросът колко милиона ще бъдем, а каква ще е картинката по етноси. Защото има един етнос, който виси като воденичен камък на цялата държава и половината бюджет отива за него. После защо нямало пари за заплати! Ами няма и няма да има.
30
2
 
8
 
! Отговори
всичко е по план преди 6 години
Спокойно сега като дойдат бежанци по квотите от ЕС,всички села ще се напълнят а ни я ще станем бежанци,всичко върви по плана на държавния департамент от 1991г.наречен плана Ран-ъп.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До онбашиятаи там оредяват, мутер Дойчланд ги зове. само пазарджишките квартали отчитат прираст след гурбет, като прескочим притеснителния доклад на фондация хелзинки, че напоследък масово не искали да раждат повече от три електорални единици
28
0
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Много пъти съм го писал и пак ще повторя - за да се върнат хората на село трябват няколко неща: достъп до образование, администрация, здравеопазване, банкови услуги, комуникации, транспорт и сигурност. Не може да ти разбиват къщата, за да ти откраднат компотите или медните съдове. Сигурен съм, че никой не се мести в София от кеф, защото не е хубав град с хубави хора.
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво удоволствие е да гледаш как гнилото ни семе се топи пред очите ни.Срам и позор е да си българин.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименнцъ, не е. дунапренът поне става за дъвчене. некакъв друг вид рак на прах ще да е.