Революция или кървав преврат: Социалисти честваха 9 септември

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България
Обновена: 9 сеп 2017 21:51 | 9 сеп 2017 21:50,
355

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че другарката Фъндъкова от Самоков е учителка по руски.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** БългаринИди в Борисовата градина с портретите и пей песничките им! Лично ще те превъзпитам!Други песни ще запееш, ОБЕЩАВАМ ТИ!
101
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След преврата от 9-ти септември 1944 г. и края на българското управление в Македония, комунистическа България поема политика на тясно сближение с Югославия.За целта е стартирана политика на насилствена македонизация на българското население в Пиринско чрез съзнателна смяна на етническото самоопределение на българското население, проведена с помощта на административна принуда и масирана пропаганда."
100
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо честващите престъпна идеология не са били разгонени с гумени куршуми, ледени струи и сълзотворен газ?!!! Няма държава, няма правоохранителни органи-има комунистическа ***. Забраняват Луков марш, а тези *** вонящи?!!!
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 134Дай факти ...За убиди знаем, че можете. Факти никога нямате .... Режисьора са ти. Аз съм написал факти..оспори някой от тях :))) Селяндуур.
98
6
 
4
 
! Отговори
До №123 преди 6 години
Злоба Х неграмотност Х Лъжа = на гнъсния ти опус! Знам, че това е задачата, поставена ти от Режисьора - да дразниш! Ще дойде ден, в който през сълзи и сополи ще молиш за прошка! И него ще го постигне възмездието!
97
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За комунистическите престъпници в нашата болшевишка държава, НЯМА ЗАКОНИ.
96
6
 
15
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Докато има социалисти които да честват кървавите преврати, като национални празници ще е така .... То семето им е такова, техните предци взривяваха църкви, влакови композиции, обираха мандри и изпълняваха поръчкови убийства, по нареждане на другарите си от комунистическия интернационал, позициониран в маскава. Не случайно днес се състоя и рушофилското сборище на яз.Копринка, злините за България винаги са идвали от такива ... !!!
95
3
 
15
 
! Отговори
апо преди 6 години
Каквото и да говорите , както и да извъртате , фактите са налице - на 9 септември 1944 червените разбойници са били шайка гладни , опърпани , невежи и откровено прости негодници , а сега са мастити бизнесмени , индустриалци , енергетици , банкери и т.н. милионери и милиардери , бездуховни , неморални , родоотстъпни....ЧЕРВЕНИ РАЗБОЙНИЦИ .
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В началото на септември 1944 година съветската армия окупира Царство България, налага марионетно правителство, начело с Кимон Георгиев, и провежда операции по налагане на масови терор срещу елита на България. Избити са без съд над 7000 души политици, икономисти, инженери, лекари, юристи, учители, а българската държава е фактически обезглавена за десетилетия напред."Четете бе хора...четеТе ...историята е една и се помни.
93
6
 
18
 
! Отговори
Прост Българин преди 6 години
Комунистическата идеология не я ли забраниха със зкаон през 2000та година? Тия хора защо не ги задържат и глобят за това, че нарушават закона? Това значи ли, че аз мога утре да отида в Борисовата градина със свастики и снимки на Хитлер, Химлер, Хес, Ромел, Гьобелс и т.н. и да си тананикам германски военни маршове?
92
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След декември 1944 г., с цел налагане на комунистическия режим, установен след преврата, окупационната съветска армия започва серия от действия, с които се цели унищожаването на политическия и интелектуален елит на Царство България и ликвидирането на противниците на режима. В разрез с действащата по това време Търновска конституция са организирани 135 масови процеса в цялата страна в периода от 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. Арестувани са 28 630 души. "Мерси.
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумкари, кърските работници, колхозници и т.н. комунисти как няма да празнуват. Ако не беше тази проклета дата още щяха спат в обори и по поляни, зимата да спат в землянки. А сега началник, депутат, този на снимката може да е с костюм, но по излъчването си личи, че от род на кърски работници.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"на 8 септември 1944 г. съответно Румъния и България обявяват война на Германия и подписват малко по-късно примирия с антихитлеристката коалиция и изпращат румънски и български войски на фронтовете в Югославия, Унгария, Чехословакия, Гърция и Австрия, където те започват активни бойни действия срещу германските войски. "България е заела позиция срещу Хитлер далеч преди клането на 9 ти. Което значи , че нито е освободена, нито е искала.
89
6
 
7
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Ако по царско, е било както беше при Симеончо, голям кеф. Плачете за него
88
3
 
9
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Сталин предлага на Хитлер цялата европейска част на СССР + Източна Европа, но Хитлер, подведен от генералите си, отказва. И след това започва падението му. Ако беше приел, днес Европа щеше да е ендо много по-хубаво място за живеене.
87
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червената армия НЯМА съюзници? Влиза във войната с пакт с Хитлер . След , като Хитлер е разбива за няколко месеца и я на тиква почти до Москва ..чак тогава Русия почва да осъзнава че е сама и набита. Съюзниците са САЩ , Англия и Франция . Войната се печели от САЩ и силния им флот и ВВС. Както се казва господаря в небето е господар и на земята. Другото са лъжи и фашкии на срамния червен режим нападнал християнска Европа .
86
2
 
13
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Най-голямата трагедия на Европа, е че Хитлер загуби. Ако беше спечелил, нямаше да има студена война, съветска окупация, изоставане на Източна Европа, разруха в България, ширещ се хомосексуализъм, гей-паради, масова ислямизация... Да, юдеите като номер 119 щяха да пострадат, но пък точно те донесоха тия беди на Европа. Ние сме ги спасили преди повече от половин век, но пък вижте те как ни се отплатиха - Луканов, Костов, Царя, Станишев, Борисов, Паси и т.н.
85
12
 
9
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Нещо не ви харесва факта, че Червената Армия и нейните съюзници разгромиха нацистка Германия и нейния сателит, фашистка България?
84
2
 
14
 
! Отговори
НКВД преди 6 години
В българия нито комунизма беше комунизъм нито сега капитализма е истински капитализъм.Още от турско ВИ командва най долната продажна прослойка на обществото те са били добре и с турците и с фашистите и с комунистите е сега с демократите.Трагичното е че този измъчен и изстрадал Български Народ е подложен на зверски Геноцид и СИ отива от световния генофонд.