Лъжата за помощ: Защо лекарка излъга, че няма оборудване в линейка?

Линейката, превозвала Спас Добрев била с оборудване, но...
27 сеп 2017 10:52, Петя Славова
69

В злополучния ден, когато Евелина Добрева, написала писмо до здравния министър, губи мъжа си, спешните екипи в София са били в намален състав - от 16 екипа на 12, обяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска.

"Първо да изразя съпричастността си и съжалението си за тази трагедия, която се е случила в семейството на госпожата. В този ден сме работили само с 12 екипа, имали сме няколко лекари, които са се разболели. Отзовали сме се на 275 сигнала. Изчислих го - на всеки 2 минути и половина е идвал сигнал към нас", разказа Сунгарска.

Още по темата

По думите ѝ в първия момент, в който се е освободила линейка, тя веднага е била пратена на адреса на Добреви.

В писмото на опечалената жена се казва, че линейката не е имала необходимата за спешни случаи апаратура за реанимация.

"Това е един много комплексиран за нас момент" - обясни говорителят на Спешната помощ - "За съжаление ни се случва от време на време болници да не приемат пациенти, които ние возим, без да имат основание за това. Нашата лекарка е казала на лекарите в "Пирогов", че няма оборудване само и само да оставят човека и да го хоспитализират. Всяка една линейка е оборудвана абсолютно изцяло и по стандарт", увери Сунгарска.

Тя благодари на Евелина Добрева, че в писмото си е отчела човещината и съпричастността на спешния екип, който се е отзовал на сигнала.

Посочи също така, че практиката, при която се вика Спешна помощ за случаи, които не са спешни, продължава. А това бави работата по отношение на онези, които наистина се нуждаят от незабавна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Хх преди 6 години
Благодарете се, че са 12 екипа. Имало е дни с 9 екипа, които са обслужвали София. Екипите се викат за всичко - за измерване на кръвно, за висока температура, за повръщане. Не защитавам никой. Преди 3 години ми се наложи да извикам екип на БП, едвам убедих приемащата обаждането да изпрати линейка. Обясни ми, че ще чакам поне един час. Лекарят от БП искаше да го закара пак до Пирогов, въпреки че съм на 2 км от голяма болница /Пирогов е на 7 км/ Не зная защо всички се транспортират там.До 77777
64
3
 
3
 
! Отговори
ето преди 6 години
Нашата лекарка е казала на лекарите в "Пирогов", че няма оборудване само и само да оставят човека и да го хоспитализират. Всяка една линейка е оборудвана абсолютно изцяло и по стандарт", увери СунгарскаЛЪЖИТЕ НА Б Г Т.Н лекари!!!!!!!!!!!!И за какво НЕ ЛЪЖАТ. Какво правят и как лекуват лекарите завършили със среден успех???БЕЗ КОМЕНТАР!!!!
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Семейството на починалия да превърне виновните във вечни пациенти, това е решението.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 екипа и няма кой да замести отсъстващите. Ами върнете спешната помощ към болниците, както беше преди!
61
1
 
4
 
! Отговори
Stancho Angelov преди 6 години
Zdr parvo iskam da popitam dali nqkoi ot chitatelite ima vazmojnost ponqkakav nachin da predloji spasenie natozi losh metod .viknishli lineka plashtash Edna suma ot Edna minimalna zaplata i togava davidim. Dali shtevikash lineka che nqmash hapcheta ili imash visko kravno
60
6
 
21
 
! Отговори
Анна преди 6 години
Вече имаме много хубави болници и може би способни лекари но в тях няма нищо хуманно.Те са нервни груби зависими и мислят само за пари.Само джипитата опъват.
59
3
 
12
 
! Отговори
KG преди 6 години
"...че практиката, при която се вика Спешна помощ за случаи, които не са спешни, продължава."В този случай е практика лицето в центъра за обаждания да е обучено да прави оценка на спешността на повикванията. В белите държави има един чек-лист, по който се разпитват пациентите и се приоритизира. На близо 2млн население 16 линейки не са особено много. И тази първоначална оценка на състоянието на пациентите е жизнено важна. Но предвид факта че докторите не си вършат работата, това са явно мечти :(
58
2
 
15
 
! Отговори
Калъчев преди 6 години
Ще правят регистър на агресивните пациенти, а първо трябва да направят регистър на медицински лица които не стават за тая работа.Който доктор не вярва,че медицината е пълна със самозабравили се лица му препоръчвам когато не дай боже скъп за него човек се разболее,да облече едни дочени дрехи и инкогнито да премине през цялата процедура за лечение.Тогава и на него ще му се иска да пребие някого.
57
3
 
13
 
! Отговори
Дид преди 6 години
А само мерки за самозащита а мерки да си вършат работата колко клипа колко усни и писмини жалби се пуснаха че не всички лекари си вършат работата ??????
56
12
 
8
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
народа е *** и мързелив до безкрайййй .....нема оправия У БГ .... разберете го ! тва е матрЯла .....
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видят, че е пред умиране не го искат... щото статистиката ги удря. Плюс това за смърт няма плащане от здравната (пътеки). Такъв батак е здрвеопазването, че нямам думи.
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаКойто се е хванал на определена работа, е длъжен да си върши работата съвестно и докрай. След като се е хванал, значи заплащането го удовлетворява. В противен случай или не се хваща, или напуска.По другия въпрос: големият проблем е тръгването на линейките от 1 единствено място за цяла София. Изключително неефективно! И 50 екипа да имат, няма как да стигне някой от тях до 10мин до всяка точка на София, дори да няма движение. Този център беше направен в друго време и при други условия.
53
4
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
Защо ДАНС не провери тези Лъжи .Явно са се скарали с математиката или се опитват да се измъкнат от Спешна Помощ София .При тези данни се оказва че всеки един екип е имал по ЕДНО (1) повикване на час .За 1 час ще стигна до Пловдив през задръстването и със специалния режим на Движение .
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ала-балаБихте ли написали по-подробно каква е била причината, за да чакате 4 часа?Не ви ли минава през ума, че в това време вътре в кабинета е имало ваши "колеги" по съдба?Аз чакам 40 години за нормален дом, а не едностайна душегубка!Знаете ли как БОЛИ?Да почвам ли саморазправа с наглите ухилени тарикати, дето ми искат по 2 000 лв на квадрат на груба замазка и шпакловка и ми продават терасите по 2 бона квадрата?
51
3
 
28
 
! Отговори
ала-бала преди 6 години
Не знам дали ще спре агресията спрямо лекарите, но кажете как може за рецепта за болкоуспокояващи да чакам във Варна 4 часа? Ако не издържа ще пишете за агресия.
50
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"много комплексиран случай"??? Това на какъв език е, извинете? Защото не е на български. Покрай Мегс от ББ вече се чудя какво става с българския език. А по темата, в случая проблемът не е бил спешния екип, а Пирогов. На нас ни се случи същото с дядо, отидохме в Пирогов, те го видяха че е много зле и го изпратиха в друга болница. Където той почина. Просто не са искали човекът да умре в тяхната болница, нещо което е напълно недопустимо, неетично и отвратително. Но е факт.
49
17
 
3
 
! Отговори
Do 49 преди 6 години
До АнонименПлан: България- втора Русия.
48
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време баща ми получи кръвоизлив от изваден зъб. Обиколихме няколко болници. Префинени лекарки го лепиха , вливаха глюкоза. И нищо. Изпаднах в ужас. Накрая отидохме в Пирогов. Опитен лекар майтапчия го заши за две минути като постоянно се шегуваше и успя да ни успокои.И проблемът изчезна за нула време. Навсякъде има качествени лекари. Дай, боже при нужда да попаднете на тях. Живот като руска рулетка.
47
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
План Ран-Ът.
46
1
 
51
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Интересно е, че когато се съсипва здравеопазването всички си мълчат, после се питат, от къде им е дошло. Вече десетилетие се закриват отделения в областни градове, защото няма лекари. За мед. сестри да не говорим. Заплатите са направо смешни. Младите бягат. Тепърва си заминават лекарите завършили 70-те и 80-те години, на които сега лежи здравната система. Някой, изобщо наясно ли е какво ни чака? Сегашното положение ще ни се вижда прекрасно!