Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони

Интересът е от компании в промишлеността и инфраструктурата
87
Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони
Снимка: НКИЗ

Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията "Национална компания индустриални зони" показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише "24 часа".

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Икономическа зона Свиленград също привлича интереса на турските компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки, смятат от НКИЗ.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция търсят възможност за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване е направила голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника.

Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри, информират от НКИЗ.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от  20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.
 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
5
 
! Отговори
Горд Българин преди 11 месеца
До 77

Що не вървиш там, от където си се довлякъл бе? Кой си ти, че да обиждаш българският народ? Вие пък сте много умни чак никой в Европа не ви иска. НЕ ВИ ЩЕМ ИНВЕСТИЦИИТЕ, НЕ ВИ ЩЕМ НИЩОТО. АЙ ВЪЗГЕЧ ОТ ТУКА.
72
2
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 11 месеца
Как така има милиарди за крадене, а за развитието на собствената ни икономика се нуждаем от чужди инвестиции!!
71
7
 
5
 
! Отговори
АЛОО преди 11 месеца
ееейй форумджии, като ви гледа човек какви сте ми "патриоти",по добре "инвестиции" от типа на ТЕЦ "марица" и тем подобни, хамерикански х.й с прескъпият ток да си плащате, вместо някакви свежи пари,колкото и да са те от съседна страна да влязат в БГ. Ама прост,по прост, най-прост е бг народа- ЖИВЕЕ СИ ПРОСТАКА С МИНАЛОТО, МИСЛИ ЗА МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО МУ Е С ПОСТОЯННИ МИСЛИ ЗА МИНАЛОТО. А ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ ЧОВЕК НЕ ЗАБРАВЯ МИНАЛОТО, НО ЖИВЕЕ С НАСТОЯЩЕТО И МИСЛИ ЗА БЪДЕЩЕТО. НО ВИЕ ПЪРВОБИТНИТЕ.....
70
6
 
3
 
! Отговори
Fashist patriot преди 11 месеца
До Анонимен

Май ние казахме гуд бай на бг турците щот за последните 30 години от над милион в момента са мъничко пръд ливо малцинство от я има я не 400 000 човека. Гуд бай бай бай
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
PRIVETSTVAME ERDOGAN S DOBRE DOSHAL,A NA FASHIZIRANITE PATRIOTI KAZVAME GUD BAI.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Допълнително половината млади тръгнаха да стават програмисти а няма как един сектор да поеме половината народ. Така че каквото остане тук ще стане нереализиран и мрънкащ програмист. Ама така е като държава няма.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пркаженият ни народ изчезва, младите бягат, надежда няма никаква.
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До: номер 70

Съгласен съм с тебе. Ама няма как да стане. Турците ще си навpaт инвестициите в нас така, както Русия се опитва да си навpe нейните инвестиции в България.
Докато се мазним на Турция и на Русия така ще бъде.
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Иска. Щото в България се намират задните части на Европа.
64
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото по малко турски "инвестиции", толкова ще ни е по спокойно! По далече от ислямски капитали всякакви!
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 66
Правописът ти е кошмарен! Каквото и да казваш, олеква с тези груби грешки. Ако си българин, има от какво да се срамуваш. Ако не си, ми е ясно накъде биеш.
62
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде нЕма нужда! Такива инвеститори не ни трябват. Мерси!
61
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Турците наистина не са добре с главите!? Че кой нормален човек би каквото и да е в този балкански к.е.не.ф??????
60
11
 
11
 
! Отговори
СТАТИСТИКА преди 11 месеца
ТУРЦИЯ Е ВТОРИЯ ПО ГОЛЕМИНА ПАЗАР ЗА БЪЛГАРСКИ СТОКИ СЛЕД ЕС В СТОКООБМЕНА С ТУРЦИЯ СМЕ НА + С НАД 1 МИЛЯРД ЛЕВА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ.
ТУРСКИЯ БИЗНЕС САМО В РУСИЯ ИМА НАД 50 МИЛЯРДА ИНВЕСТИЦИИ.
ХЕЙТЪРИТЕ ДА ИМ НАПОМНЯ ,ЧЕ 40% ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ В БГ СА СЪС 100Е ПЕНСИЯ И ТО СЛЕД СКОКА С 20 ЛВ НА ПЕНСИИТЕ......ЛЮБИМЕЦА ВИ СИМЕОНОВ ИЗЛЪГА НАЙ-БЕДНИТЕ И СТАРИ ХОРА НАГЛО И БЕЗКРУПОЛНО НА ИЗБОРИТЕ!
59
3
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 11 месеца
И като направят заводи кой ще ги спре да назначават тарамбуки от цял свят?Още повече,че Валери Симеонов ги облекчи със по-лесното наемане на работници извън ЕС.И на него не му вярвам.
58
20
 
15
 
! Отговори
Да попитам? преди 11 месеца
Чудя се , да си купя ли турска тенджера под налягане? Сериозно питам!
57
9
 
1
 
! Отговори
ko kaza ko преди 11 месеца
До баста

Ти къде живееше бе момко :D
56
10
 
42
 
! Отговори
баста преди 11 месеца
Не желаем никави инвестиции в България от ислямски дъжави.От тези региони не идва нищо добро за нас.Не желаем да перем мръсни пари.
55
4
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 11 месеца
До риторично
Нямам нужда да заработвам надник, нека този коментар не те касае, отправям го към останалите! И да не бях го писал, тези неща са до болка познати на много българи...
54
7
 
3
 
! Отговори
риторично преди 11 месеца
До luckyman

Браво заработи си надника за днес!
Всичко, което си написал е 1 към 1 в БЪЛГАРСКИТЕ фирми, само дето ни наричат лентяи и мързеливци. И Бг бизнес не почита нито национални празници, нито религиозни празници, нито Божиите заповеди.