Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!

Димитър Стоянов смята, че от комисията са работили изборно за новия самолет
Обновена: 8 окт 2017 18:09 | 8 окт 2017 18:06, Веселина Йорданова
86
Глас от Президентството: Авиацията ни наистина е пред приземяване!
Снимка: архив, БулФото

Българската авиация наистина е пред приземяване. В момента тя се крепи единствено и само на плещите на българските пилоти и на инженерно-техническия състав, които удължиха ресурса на самолетите МиГ-29, Су-25, Ан-30, Ми-17.

Още по темата
Това коментира главният секретар на президента Димитър Стоянов, който е и бивш ръководител на проекта за избор на нов тип боен самолет, пред БНР.

"Комисията, която беше създадена в парламента, излезе с предложение към Министерството на отбраната да рестартира проекта. Горещият картоф сега е в градината на министър Каракачанов. Той трябва да вземе решение откъде ще тръгне проектът, той ще трябва да вземе решение дали да ускори процеса. Ако процесът не бъде ускорен, България просто няма да има пилоти, които да летят с тези самолети", каза Стоянов.

По думите му МиГ-29, Су-25 са прекрасни самолети, но за времето си, за 80-те години.

"Това е все едно да ремонтираме Правец 82 и да работим в съвременните дни с него", даде пример той във връзка с ремонта на самолетите.

Според Стоянов няма самолет в западна държава, който да не е модернизиран повече от 30 години и това е абсурдно. Той допълни, че трябва да се ремонтират самолетите с цел запазване на способностите, макар и минимални, с които разполагаме, до идването на нов изтребител.

"За съжаление, процедурата беше върната в изходна позиция. На 13 май 2014-а година генерал Радев като командир на ВВС описва в свое становище какво представляват самолетите "Юрофайтър" и в заключителната част на това становище той предлага, с цел осигуряване на равнопоставеност на всички страни-участници в този конкурс, да бъдат проведени такива срещи освен с италианската страна, тъй като "Юрофайтър" е производство на Италия, да бъдат проведени такива срещи и с Швеция, и със САЩ, и с Португалия. Тази информация е спестена. Месец след това ген. Радев пише т.нар. опорни точки. Към тях в това писмо е добавено и мнение за самолетите "Грипен". Първата част е положителната страна, а втората част – съответно недостатъците, които имат тези самолети", обясни Стоянов.

По думите му членовете на комисията така и не са могли да разберат за какво става въпрос въобще с работата на експертната група, с тези документи. Те работиха изборно, вадиха части от документи и ги представяха с една-единствена цел – да бъде изопачена истината, да бъде показано и затвърдено някакво негативно отношение към президента Радев. Това бяха неща, предварително подготвени, и бяха спуснати като опорни точки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
12
 
! Отговори
Грипен преди 6 години
В парламента всички са болни от свински Грип за да се излекуват ще трябват Грипени .Aко нещо стане ще ги наредим на първа линия на бойното поле .
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-малко самолети, толкова по-малко аварии и повече спасени пилотски животи. Ами, ако Радев се беше урнал с тия псевдокобри, кой щеше днес да ни е президент?
10
11
 
20
 
! Отговори
Глупен преди 6 години
Може би Ген.Радев трябва да познава най-добре самолетите, а ???
9
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образование не ни трябва, здравеопазване не ни трябва, армия и авиация не ни трябват, единствено асфалт и опаковани панелки ли?Е подкрепяйте к...радците от герб тогава, безмоз..ъчни същества
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма сметка да ни напада тиквите тъй или иначе са в поза партер пред всички за какво са ни самолети.
7
6
 
18
 
! Отговори
Логично реално преди 6 години
Идва времето на МиГ-35 ,F не може да лети!
6
32
 
13
 
! Отговори
нали! преди 6 години
*** и Радев съвсем са побеснели, че изтърваха далаверата с огромната комисионни. Радев, подавай оставака - не позори президентството!
5
25
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Радев вече се уля с тези самолети ! Като президент няма ли други неща за решаване в държавата? Вече наистина е подозрително, че само със самолетите се занимава !!!
4
29
 
12
 
! Отговори
Грипен преди 6 години
Радев, върни парите! Нищо не направи, защото си ***. Сега гледай и се учи как се прави процедура и как се харчат пари!
3
6
 
22
 
! Отговори
To6 преди 6 години
Ще ни пазят другите. Всъщност от кого да се пазим. Русия не не бръсне за слива, тогава от кого ???
2
25
 
12
 
! Отговори
Jon преди 6 години
*** *** то не останаха хора в България ти си се загрижил за авиацията.
1
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умрял ви е някой за авиацията... Хората мизерстват с ниски доходи. ..те за авиация мислят..Или за комисионната от сделките...Нагол тумбак,чифте пищови ще слагат...Лицемери...