По две баби хвърлят пари през балкона за ден, на кого – не се знае!

Полицаи рядко хващат ало апаши, разкриват основно "мулета"
7 ное 2017 07:12, Мария Захариева
34
По две баби хвърлят пари през балкона за ден, на кого – не се знае!
Снимка: Flickr

Всеки ден по две баби хвърлят пари от балконите си на телефонни измамници. Това показва статистиката на "Национална полиция". Цифрите сочат, че само от началото на годината регистрираните случаи на измами са 687. При тях са дадени общо над 5 млн. лева, които са отишли в ръцете на мошениците.

Основните задържани играчи от тях обаче са едва 54, показват данните на "Национална полиция", цитирани от "Монитор".

Другите цифри, които отиват в графа разкрити – около 133, са на помагачи и мулета, които се измъкват без присъди, тъй като не може да се докаже тяхната съпричастност към измамите.

Още по темата

От МВР обаче обясняват, че най-вероятно бройката на замесените – жертви и измамници, е двойна, тъй като не всеки подава сигнал, когато бъде измамен. Това означава, че сумата на спечелените от мошениците пари може да стигне спокойно до 10 млн. лева, а жертвите им да скочат пък двойно, ако си признаят в районните управления. Много от тях обаче не го правят заради срам или гордост.

От Главна дирекция "Национална полиция" обаче се хвалят, че само за септември са разкрили 50% от случаите на телефонни измами. Те са били 50 общо, като 25 са били разобличени и се е стигнало до арести. Това било едно от най-високите нива на разкриваемост в Европа. За същия месец са проверени 18 специализирани операции. При една от тях е отчетена и най-сериозната присъда от година и шест месеца ефективно за телефонен измамник.

Другият успех се приписва на районната прокуратура в Пловдив, която е издействала присъда на четирима мъже, замесени в телефонни измами. Двама от тях – 23-годишния Александър и 29-годишния Митко, са получили по една година и два месеца лишаване от свобода останалите двама са се разминали с условни присъди. Те измамили възрастна жена да им даде 3100 лева в плик от хляб, които хвърлила през балкона. Бабата била с образование за инженер, но въпреки това се подлъгала по схемата им.

Данните от проучване на прокуратурата показват, че 70 процента от измамените са хора с „добро образование“, което означава поне висше и полувисше, като второто взима превес. Вероятното обяснение на прокуратурата на този факт е, че голяма част от измамите сред нискообразованите хора не са съобщени, те не са регистрирани и по тях не се е работило, поради което те не попадат в статистиките.

Междувременно стана ясно, че наглостта на ало мафията е стигнала дотам, че измамници са звънели дори в прокуратурата, опитвайки се неведнъж да ужилят говорителя на обвинител номер 1 Румяна Арнаудова. 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
Ех, не спряха да ги хвърлят през балконите тея пари. Имали - метнали. Тъжно е, но не може по трите нац. телевизии да върви предупреждение НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИ, и да има толкова парихвъргачи. Добре, как може да си изхвърлиш спестяванията ?? Как може да повярват на първия, който им звънне и каже , че е от МВР- то? И всичките измамници - се оказват ***. Карат скъпи коли, *** сватби правят с тези пари.
24
0
 
1
 
! Отговори
Мафията си ти преди 10 месеца
До Мафия

Напротив, напротив!Измамените са все членове на развитото социалистическо общество, което е свикнало Партията да мисли вместо тях.Колкото и да напишеш лъжата, която лансираш тя няма да стане истина хахахаха.*** се от яд!Само плиткоумни старци се връзват на телефонните измамници.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 15

ПРАВИЛНО останалите НЕ доживяват до пенсия

Ти колко такива познаваш?
22
1
 
0
 
! Отговори
girko преди 10 месеца
Пак да кажа преди да го изтрият Прокредит *** клон Варна са вътре с телефонните измамници.
21
2
 
1
 
! Отговори
Келеш преди 10 месеца
Заради подобни баби, дядовци и 90% от населението, страдащо от пр0стотия сме на този хал. Трябва всеки измамен по такъв баламски начин, да няма право да гласува!!
20
0
 
1
 
! Отговори
Az tam преди 10 месеца
Тъкмо се чудех каква фирма да си направя. Та мисля в предмета на дейност освен трюфели да пиша и събиране на пликове пари под балконите (и на полицията ще помагам ;)
19
2
 
4
 
! Отговори
Мафия преди 10 месеца
Мафията си има държава, която пази мафиотите, а не хората.
И няколко факта:
- голяма част от измамените са млади хора, които след измамата не съобщават за нея и затова се шири заблудата, че мамят само възрастните
- всеки измамник може да твърди, че е муле, като го хванат - затова трябва хвнатите да се съдят като измамници
- подобни измами се правят по цял свят и твърдения като това на номер 16 изглеждат доста малoyмно.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Понякога си мисля, че го правят за удоволствие. Вид спорт. Пък те са все разни реститутки, не знаят какво да ги правет тези пари от наеми .
17
4
 
3
 
! Отговори
Израил Лазаревич преди 10 месеца
МеВеРе ги пази !
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето таков глупаво население отгледа Соца.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРАВИЛНО останалите НЕ доживяват до пенсия
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионерите са предимно от МВР и Военни затова дават пари и помагат на полицията,,,,,
13
2
 
3
 
! Отговори
ФГ преди 10 месеца
Облагайте всички пенсии с данъци. Поне и ние, истинските данъкоплатци да облажим от тях....хахаха
12
1
 
15
 
! Отговори
плачевно преди 10 месеца
Бабите ще продължат да хвърлят пари, защото ги държат вкъщи, а не в банка. Освен това, в нашата държава сме свикнали да всичко да се плаща кеш, подкуп, почерпка... Я убедедете една немска баба, че трябва да метне 2000 евро, за да полицията да си върши работата, а тук това е реалността. Банките могат да ограничат измамите като служителите им се обучат да задават 2-3 контролни въпроса на възрастни хора, които теглят големи суми спешно - ама нищо не се прави - нали някои са на процент...
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са само баби, а щом държавата спи ясно е, че апашите ще властват. Управляващите не могат да управляват, те само имитират управление и всичко е по инерция.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те бабите и по митинги на БСП ходят, същата работа...
9
4
 
15
 
! Отговори
girko преди 10 месеца
Имайте предвид, че банковите служители са вътре. Те дават информация на измамниците кой колко пари има. Лесно доказуем факт, но полицията не си върши работата.
8
6
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 10 месеца
Всяко зло за добро ! За какво са тия хилядарки на тия изкуфелници ? Все пак измамниците ще вкарат парите в обръщение-коли къщи к-ур-ви няма значение ! хо хо хо
7
1
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 10 месеца
Поне пишете под кои балкони да стоя, белким бабата слезе да ми ги донесе, пък и ако не е чак толкова баба да му мисли...
6
3
 
8
 
! Отговори
Коце кмета преди 10 месеца
То много добре се знае на кого, на тия дето удрят по едно рамо по време на избори в маалата. Затова няма хванати. Тиквата си пази местните структури, така да се каже...