Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!

Страната ни чака обяснения от посланик Радко Влайков
12 ное 2017 13:08, Петя Славова
130
Един от задържаните в Сърбия: Беше показна акция!
Снимка: архив, Булфото

"Това беше показна акция". Така един от българските медици, задържани по време на хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира 5-часовия си престой в полицейското управление пред Нова тв.

Д-р Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

"Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава", коментира д-р Цолова.

Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи.

Още по темата

Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени. Въпреки преживения стрес, д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.

"Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници, коментира ситуацията вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захарив пред "Фокус".

"Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград.

Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

"След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса", допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.

"В зависимост от тях ще определим и нашата позиция", поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

"Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации", каза още министър Захариева.

"Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
3
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Ами ако някой дойде тук да предлага медицински услуги без разрешение? Тъпо изпълнение. Да не говорим, че има райони в България където доктор не е стъпвал от години!
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На защитниците на съседите да им е ясно че ние сме остатък от народ подложен на геноцид от тях. Проблемите ни с Македония също сръбско творение, там колят и бесят сръбските агенти.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
115 знае се на какъв терор е бил подлаган всеки дръзнал да каже че не е сърбин.
118
6
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 86 преди 6 години
На мен ми писна от фобиите, които никнат и виреят у нас като гъби под лаjно! Мразим всички съседи, презираме ги, вменяваме им всички вини за нашето неблагополучие,гледаме ги отвисоко. Гърците - мързеливи! Да, ама не видях неизмазана къща, натурия, мръсотия, безпорядък като в нашите села. Сърбите - и те мързеливи, дай им по кафаните да седят! Ама като идеш на събора на Кадъбоаз, виждаш земята обработена до самата граница, за разлика от нас! Сърбите са народ с достойнство и чест! Хубави хора!
117
1
 
1
 
! Отговори
Do 18 преди 6 години
Fakenews.
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен111 Те не са поискали помощ,защото Гърция и Турция,явно,се грижат по-добре за тях,за разлика от Сърбия.
115
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен112 Родопите не са на турците.Турците са дошли на Балканите в 14 век,докато земите,които ни отне Сърбия са изконни,български територии още от Ранното Средновековие.Сърбия е държава от 13 век.Сръбският цар Душан ги е владял някакви си 20 години,които са миг,във историческото време,в което България е по тези земи-държава.А това означава,управление,войска,територия,граници,народ, нация,култура,традиции,история.
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До античкия *** "Hm"116 Твърдо "не"за членството на руската ***-Сърбия в ЕС.Да стои в чакалната,заедно с БЮРМ ,още 50 години.Като не ти харесват българските доктори,защо сърбите и"македонците"идват да следват медицина в България и да търсят рпабота"търбухом,за крухом".В момента,сърбите работещи в България ,са най-многобройни от всички чужденци работещи у нас.
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен113 Ако ги слушаме сърбите,които са 90%националшовинисти и четем за изказванията ,и писанията на псевдоисторика Гарашанин и ненормалника от Шевенинген- ултрасът Шешел,"сърби живеят от Драч до Варна"?!Сръбските претенции върху български територии и етнос,никога няма да престанат.Само с твърда линия срещу Сърбия,да си знае мястото-в задния двор на Европа.
112
2
 
4
 
! Отговори
Hm преди 6 години
Bg doktori u zandan v libia...bg doktori u arest v serbia...Bg doktori seki den iadat sopata v bg...Bg doktor varti svetovnata ikonomika...
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 113 Тази теза на сърбежите ,че шопите били сърби е много отдавна и от време на време я споменават.Някой техни лингвисти,пък твърдят,че шопите и турлаците са преходен етнос м/у българи и сърби.Голямият проблем е ,че болшонството от сръбските шопи и турлаци ,нямат нищо против ,да са сърби.
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че ако аз пращах лекари в Босилеград, щях да мина по всичките дипломатически канали, всички разрешения и процедури, щях да извадя всички документи, които се изискват и чак тогава щях да ги пратя. После ако има желание за провокация, няма да има за какво да се хванат. А ако въпреки това я направят, ще има съд. Ноооо за съжаление нещата са много по-различни. Пак някой нашенец не си е свършил работата.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако следите новините Сърбия има претенции за сръбско малцинство в България в лицето на шопите
108
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
109, рекох само факти. А те са, че турците анексираха част от Кипър. Защо и как, няма значение. Както и руснаците търпят санкции за Крим, въпреки че вероятно са имали право. Но руснаците, както казах търпят санкции, а на турците за Кипър - нищо. Та ако рекът да си вземат Родопите примерно, никой нищо няма да им каже, както за Кипър. Затова да вардиме положението, и да не се отваряме за некви покрайнини, защото не е изобщо ясно кое как ще завърши.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По коментарите започвам да се съгласявам с Боко,че сме прости.От 20 г. се пускат в медийте партненката за Западните покрайнини. Това е така,защото ни нареждат от вън!Сърбия не иска НАТО и ЕС,трябва да я притесняваме.България губи по-малко от 2000кв.км в полза на Сърбия.Гърция ни взима 8000кв.км.с излаз на море.Сещате се коя загуба е по-болезнена. В Беломорието живеят и сега българи,повечето мохамедани ..Да сте чули някой политик ,лекар и др. ,да е споменал нещо за тези хора?
106
3
 
11
 
! Отговори
681 преди 6 години
Абе свършиха ли, за тия пишман доктори, тук пациентите, та са хукнали в сръбско да "лекуват"?За едно добър ден тук ми искат 3 лв, после следва източване на здравната каса...а там кой им плаща? Кой ги е пратил?Чиста провокация по български!
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 101 Никой нищо не каза на Турция за анексията на Северен Кипър,защото в Гърция управляваха военните ,които подготвяха обединение с Кипър,чрез марионетките си там.Турция,влезе и си взе своето,пък те нека се обединява с Гърция.Гърчулята и в Кипър и в Гърция бързо забравиха за ,,аншлуса" и започнаха да говорят за обединение на острова.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 102 Отдавна Николич не президент на Сърбия!В момента е Вучич,но и той не е много примрял за ЕС.
103
0
 
2
 
! Отговори
Ни чул - Ни видял... преди 6 години
Те пак добре че решили да идат в Сръбско да помагат.Защото ако бяха решили да отидат в Скопие да помагат,щяха да са ги ,,Окаушили'' до сега,и ходи ги освобождавай после.Там за безплатен мед.преглед и лечение,всички на момента ще обърнат палачинката.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
105, дай да говорим с факти, а не с евнтуалности. Аз примерно не съм казал че Йелоустоун ще затрие периметър 10 хил.км. Казвам само факти. Даже Тереза Мей определи и точния час на брекзита... Само факти!