Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!

Премиерът иска договори за поддръжка, сметна: 130 млн. ще ни струва
142
Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да обърнат внимание на поддръжката на наличната военна техника.

По думите му основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

Още по темата

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочва Борисов на заседанието на правителството днес, според стенограмата.

Той възлага на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.

Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ. Здравният министър Кирил Ананиев заявява, че иска два хеликоптера за тази цел, но парите не стигат.

"Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани", обещава той.

Темата с военната техника правителството обсъжда при отпускането на пари за ремонта на самолетите МиГ-29. За тях днес бяха одобрени 19.9 млн. лв. от бюджета.

Според премиера се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.

"Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация", пита Борисов и изрежда 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни.

"Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката, заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът пресмята новите разходи.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", обобщава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
15
 
! Отговори
д преди 6 години
бочко, не наяде ли се бе брат, колко още искате да обрулите от тоя ошушкан народец, понеже аз не мога и да си представя,нека некои да ми каже,как ли живее дъщеря му в америка,щото жжурналята нема шанс да ни кажат
77
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Политици в България - с лопата да ги ринеш... - ДЪРЖАВНИК - само един...
76
2
 
19
 
! Отговори
Въпрос ??!!!???!?!?! преди 6 години
Как при лошия Бай-Тошо ....е имало пари не само за 450 истребителя да са в пълна бойна готовност и над 2200 танка + още хиляди бойни машити и огромни ракетни войски с ракети СС-23 и Скъд ?...............а сега сме в 21 век при пълна модерна демокрация , в НАТО , дупе и *** със САЩ ....във великия Евро*ейски съюз ........нямаме пари за РЕМОНТ и подръжка н няколко самолета ? Не би ли следвало да сме по напред с "МАТРЯЛА" ?
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорТиквата и Цеко от джобовете ли си платиха , а?
74
0
 
18
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
Кой го интересуват Кугърите? Важни са комисионните!
73
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени."Да припомня кой е подписал договорите:- В последните години в нашето управление на българските военни летци са дадени стотици милиони. Осигурени са им най-скъпите и най-модерни самолети тип "Спартан", най-скъпите и произведени единствено за България Пантер-и, най-скъпите и модерни хеликоптери Кугър, заяви премиерът Бойко Борисов (25.10.2017г.)
72
0
 
28
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Орешарски е виновен! Докато четях договорите, ми загаси лампите и не видях какво подписвам.
71
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджо, колко сме дали за контингентите в Ирак и Афганистан и за какъв сме там?
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Червен фатмакПри военните си има ред тогава шеф на ВВС беше генерал Попов сега между другото е гербав депутат това не ти ли е малко странно.
69
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербавите *** изпълзяха! Абе смешници по времето на дедови ви цар се сдобихме с тези хвърчила и един Свинаров беше министър, а като бонус му сгънаха и две розови БМВ-та.
68
1
 
27
 
! Отговори
Пфу преди 6 години
Тарикат, докарахте авиацията до просешка тояга, а после "колко ви дадохме?", какво си дал ти, бе? Като не сте давали през годините, в един момент или ще давате повече отколкото за другите войски, ако не искате "Турция да ни пази небето", или народа да ви измете!
67
24
 
6
 
! Отговори
Червен фатмак преди 6 години
Радев къде е спал 10 години, откакто беше шеф на ВВС. Вижда се, че не стига да имаш "три академии", за да си генерал.
66
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тоз каквото и да купи,за мен остава Глупи.
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикваря лично подписа договорите за Кугар и Спартан, а сега се прави на изненадан, че и жертва се изкарва.
64
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе нали уж се развивахме с гигантски темпове и задминахме половин Европа по ръст на икономиката , нали Цветанов се хвалеше ,че сме едно прекрасно място за живеене -и изведнъж -няма пари за нищо ?? Това управление ще баталяса и малкото което е ,техника,летища ,военна и цивилна сфера -всичко ще разсипят ..и накрая познайте пак кой ще е виновен -Орешарски сигурно който изкара една година и дори не можа да изтегли и 1 милрд. заем -а Боко вече ги минава 20 млрд. и този път не казва кой ще ги плаща !!
63
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По думите му основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени."Боцко, ами твоите правителства подписаха договорите за Кугърите и Спартаните. Сега кой ти е виновен? Станишев? Орешарски?
62
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Борисов!И стига с тези руски самолети.Никой вече не ги купува.
61
11
 
5
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Фесовете и другарите искали вот на недоверие(:(:(:(:А бре шумкари,Бат ви Бойко ше ви кюска докато не ви закрие или докато му е кеф(:(:(:(:Помнете ми думите!
60
16
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Спрете парите на пенсионираната пасмина и ще се намерят пари.
59
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите поръчват самолети и хеликоптери, вземат огромни комисионни, а после друг да мисли как ще се плащат!А вие плюете Борисов, който изобщо не е поръчвал самолети !С такъв народ, дето ревеза краддеца от Праввец ... нямаме бъдеще!