Шамари, скъсано ухо... приемни родители показват "любов"

Социални си затварят очите за фрапиращи случаи. Защо?
16 дек 2017 12:15, Петя Славова
63
Шамари, скъсано ухо... приемни родители показват "любов"
Снимка: архив, Булфото

Шамари, побоища с пръчка, наказания, скъсано ухо след силно дърпане. Това е малка част от засечената агресия на приемни родители срещу децата, пише "168 часа".

Неправителствени организации констатират, че това е превърнато в ужасяващ бизнес, който за щастие все още не е завършил с трагичен край. Макар че това не е съвсем сигурно, защото вече има едно починало в приемно семейство дете на възраст до 3 години, а социалните не казват какви са причините. Приблизително 2000 деца годишно отиват при приемни родители, защото малките са отнети от биологичните им родители заради бедност.

Социалните твърдят, че нямат точна статистика за побоите над малчугани, но от конфедерация, защитаваща правата на децата, твърдят, че има много такива случаи.

"Приемната родителка бе жена, тя бе взела две деца и когато някое от тях направи някаква беля, тя взема пръчка и ги удря. След което ги карала да се извиняват", разказват от конфедерацията.

Те недоумяват защо социалните си затварят очите при подобни фрапиращи случаи. "Друга приемна родителка така се ядосала на малкото, че от дърпане му е скъсала ухото", потресена разказва жена от неправителствена организация. Тя се натъкнала на още един не по-малко неприятен случай. Приемно семейство наказвало детето, като го държало гладно с ръце, вдигнати нагоре, точно до хладилника.

"Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета", споделиха от фондацията, която защитава правата на децата. Причината била, че социалните работници не ходят в ромските махали, защото няма да им дадат децата, а условията там са предпоставка да се вземат почти всички деца. Социалните избягват гетата и защото ги е страх да не ядат бой.

"Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено акоте са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства", обясняват от конфедерацията.

Според нея най-желани за приемни родители били невръстните до 3 години. Причината била, че те не можели да говорят и съответно, ако се разкрие, че са ставали жертви на насилие, няма да могат да разкажат за случилото им се.

Друго 4-годишно пък било карано от приемната родителка да рита биологичната си майка, когато я вижда.Настройването на децата към биологичните им родители била много честа практика при дела за връщане на малчугана при истинската му майка. Един от случаите, които шокирали конфедерацията бил на малко дете, което се обърнало към биологичния си родител с думите: "Защо ме гледаш като парче месо в месарски магазин?"
Немалко били  ислучаите на деца, които сами споделяли, че приемният родител им забранявал да се виждат с биологичните и да ги наричат "мама и татко".

"Аз съм твоята майка. На мен може да ми викаш мамо, а не на нея", казвала приемната. За някои хора е достатъчно показателно, че приемните родители стават и възрастни хора. Такъв бил и случаят със 75-годишна жена, която станала приемен родител на малко дете. При разговор с хора от конфедерацията се оказало, че то не било научено на нищо, но можело перфектно да разказва турски сериали.

По думите на запознати приемните родители винаги изглеждали прилежно. Те идвали добре облечени и пред персонала показвали перфектно отношение към детето. Немалко обаче били и тези, които още на първите срещи с децата показвали, че нямат търпение да ги вземат, за да получат първата заплата за тази "работа".

Медицинска сестра работила дълги години в дом за деца, разказва, че много често екипът имал съмнения относно намеренията на приемните родители. Подумите й, ако наистина искаш едно дете да изпита какво е любов, то не трябва да се взема срещу заплащане. Важен фактор бил месецът,в който приемното семейство трябва да посещава детето преди да го вземе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
6
 
! Отговори
Алармираща преди 4 години
Намърда се в борбата срещу бизнеса с деца и КЗПД на госпожата , която съсипа каузата за децата/лицата с увреждания . Машината на държавата-мафия никога не спи . Поне да ползваше различни троянски коне . Съвсем за късопаметни ни имат . А сега госпожата с конфедерацията си вдига цената .... Но този път подставените лица трябва да бъдат изобличени , а не да ги оставяме да си разиграват коня , както до сега ! 90694
49
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве вие чувате ли се на биологичните да били давали пари а не на приемните .Биологичните са в повечето случай наркомани пияници и ще прахосат парите за дрога или пукница
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е най опустошителните закон ,който някога е измислен. ДЕЦАТА трябва да растат при собствените си родители ,каквито и да са те .Ако те не желаят да ги отглеждат ,по най бърза процедура децата да се дават за осиновяване ,където наистина ще са отглеждани с любов ,който е жадувал за деца не може да бъде лош ,казвам го от личен опит
47
15
 
6
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Конфедерация,не правителствени организации, риемни лоши родители... Няма имена, няма местонахождение, само голословни думи,целящи унищожаването на единствения лъч за деца,лишени от родителски грижи.Поредната манипулативна статия,пълна с лъжи.Може би все още спите спокойно, дами и господа журналисти, които пишете тези поръчкови статии,но тежко ви,защото няма ненаказано зло,а злото,което вие причинявате,манипулирайки обществото с лъжливи и недоказани твърдения е голямо,още повече,че касае деца ...
46
1
 
8
 
! Отговори
..... преди 6 години
Деца се извеждат от семейства в най-краен случай, когато условията за отглеждането им са абсолютно неподходящи. Има един коментар тука.."да дадат парите за приемните родители на биологичните родители"...да, ок, но тези родители ще ги "оползотворят" за други нужди, а не за децата...затова децата се извеждат. Има много бедни семейства но си гледат много добре децата ..има и семейства с по-високи доходи, но децата им са тотално занемарени..и това за броя на ромчетата и българчетата е пълна глупост.
45
6
 
8
 
! Отговори
ь преди 6 години
Не всички приемни родители трябва да се слагат под един знаменател.При тези констатации на журналистите които са писали тази поръчкова статия значи социалните работници не са си свършили работата.Децата се извеждат от домовете на алкохолици,болни от венерически заболявания,тези които системно бият и тормозят своите деца и други подобни биологични родители.
44
4
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
За приемните родители децата сираци са касичка. Не деца, а касичка от които печелят на гърба на децата. Господ дано да им прости, но аз няма да им простя. Децата вместо да са хранени със специални храни за които им се дават пари от държавата, те ги хранят със *** и си прибират парите както и ги обличат с дрехи 4-5 ръка. А това са най-малките проблеми, а социалните са хората които трябва да бъдат вкарани във затвора или пребити с камъни от обществото.
43
2
 
40
 
! Отговори
странно преди 6 години
Странното е следното: Вземат децата на родители ,защото нямали пари да ги гледат и ги дават на чужди хора , като им плащат повече, отколкото са детските надбавки , за да ги гледат, вместо да дадат пари на родните им майки да отглеждат собствените си деца!
42
2
 
38
 
! Отговори
probi преди 6 години
Малките трудно преживяват раздялата с родителите, особено акоте са ги обичали истински и ги отнемат от тях поради липса на финансови средства", обясняват от конфедерацията .Добре, искам да попитам нещо.Не зная как работи системата за тези дечица в България ( ако изобщо я има), но нали на приемните родители се отпускат парични средства за отглеждането.Може ли някой да ми обясни защо не се дадат тези средства на собствените им родители, да им се помогне и да си задържат децата
41
2
 
26
 
! Отговори
:) преди 6 години
Това е новият *** бизнес - взимат се децата на бедни семейства и се дават на приемни семейства... 700 лева на месец на чужди хора, за да не е дете с родителите си, които нямат пари. Няма никаква логика. Всъщност има - държавата да играе с приемните. Мащеха за собствените си деца.
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 39Правят го от мания за власт- Аз съм твоят господар, мога да се гавря с теб както си искам. Пълно е с такива хора. Не всеки може да работи с чужди деца.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕдинКой ти пише за Бай Тошово време, бе? Изкривени мозъци сте. Всичките ВИ постове са извратени. Всичко обръщате на комунизъм- демокрация. Ама и демокрацията ВИ не е никаква демокрация, а уродлив феодализъм. И до такава степен тролите, че даже използвате 1л. ед, число, сякаш лично сте израснал в до и сте бит. Манипулация и пропаганда!Домове имаше до 2007- 2008 година. Но това няма как да го знаете, защото и понятие си нямате от проблема, който се разисква.Ега ти пропагандната машина!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя народ съвсем озверя. Кой им е виновен, че са несретници, та ще си го изкарват на децата.
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е държавата на дявола... почвам вече да се радвам като знам,че скоро българският народ ще бъде унищожен.... няма такива ***..това и турците не са го правили... вместо да дадеш пари на майката,която е бедна, да ги дадеш на непозната жена,която да й вземе детето.....
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Голяма част от тези деца са българчета, а не ромчета", споделиха от фондацията, която защитава правата на децата.ако бяха ромчета няма проблем нали!!! м
35
9
 
10
 
! Отговори
до 34 - извинявай преди 6 години
само, като прочета "При бай Тошо беше ехааа" и ми се повръща
34
1
 
12
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
Чак сега разбрах ,че "ще ти скъсам ушите " си е било напълно изпълнима заплаха !
33
9
 
18
 
! Отговори
Един преди 6 години
При бай Тошо в домовете беше ад - бой за щяко и нещяло. Като дойдат големци да посетят дома им пеем песни и се правим на щастливи, но като си тръгнат боя се завръща. 90% от учителите и възпитателите ну имаха за трета категория деца. Такава е българската народо психология - полудивашка история,
32
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Няма вече сиропиталища. Закриха институциите. Което беше голяма грешка. В дом с детето се ангажира възпитател, медицински персонал, логопед, санитарки, перачки, готвачки... В дома отношенията се контролират от директори, социални работници. Внезапни проверка от Закрила на детето, от Неправителствени организации, журналисти. А при Приемната грижа всичко е скрито покрито, дава се дете на безработна жена или семейство и какво се случва зад стените на апартамента, никой не знае.
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай ви Тоша нямаше приемни родители.Тази глупост е пак демонократична измишльотина.