Патриарх Неофит: Честита и доброплодна да е 2018 година!

Българският патриарх поздрави българите по повод настъпването на новата година
19
Патриарх Неофит: Честита и доброплодна да е 2018 година!
Снимка: "Фокус"

Честита и доброплодна да е Новата 2018 година, Господ да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта. Това се посочва в обръщение на Българския патриарх Неофит по повод настъпването на новата 2018 година, съобщиха от Българската патриаршия, предаде "Фокус". 

В него се посочва, че е изминала една нелека година, но сложните житейски ситуации са онова изпитание, което ни показва дали постъпваме като християни или като хора, които не искат да знаят за Бога.

Публикуваме пълния текст на обръщението без редакторска намеса.

Премъдрият Бог, сътворил този свят, е определил за човека да живее във времето. Времето е особен дар и затова ние трябва да го ценим (вж. Еф. 5:16), защото никой от нас не знае колко ни е отредено да живеем тук, на земята. Не е в наша власт да знаем "времената и годините" (Деян. 1:7), но наш дълг е да използваме всяка минута, за да служим Богу, да пребъдваме в Него и да следваме заповедите Му.

Встъпвайки в новата година, трябва да благодарим на Господа за всичко (вж. 1 Сол. 5:18), което се е случило през изминалата година. Трябва да имаме съзнанието, че трудностите, скърбите и страданията са изпитания, през които сме преминали, "та изпитаната наша вяра да излезе по-драгоценна от нетрайното, макар и чрез огън изпитвано злато" (1 Петр. 1:7). Сложните житейски ситуации са онова изпитание, което ни показва дали постъпваме като християни, или като хора, които не искат да знаят за Бога.

Ние трябва да благодарим на Бога за тези духовни уроци, които ни е преподал, да Му благодарим за това, че удължава дните на нашия земен живот, че ни дава време за покаяние и изправление, за назидание в доброто, за участие в тайнствата на Църквата, дава ни възможност да разкрием Божия образ в душата си.

Измина една нелека година - на несигурност, на терористични атаки, взели десетки човешки жертви, напомнящи ни колко бързопреходен е човешкият живот. Но нашата жива вяра ни помага да посрещаме изпитанията, които Бог ни изпраща, без да униваме, а помъдрели от тях - с още по-голямо усърдие да се стремим да възрастваме духовно. Разбира се, неведоми са житейските ни пътища занапред, но ние като християни трябва да живеем така, че във всеки момент да сме готови да застанем пред Престола на Всевишния, защото не знаем "ни деня, ни часа, когато ще дойде" (Мат. 25:13) Господ Иисус Христос в Своето Второ пришествие. Затова да оставим "всяка злоба и всяко коварство, всяко лицемерие, завист и клевета" (1Петр. 2:1); да изгоним от сърцата си всичко, което осквернява нашето естество, когато ние с думи и в мислите си обиждаме своите ближни; да не допускаме да има помежду ни "раздори и разногласия" (1 Кор. 3:3); да не отвръщаме "зло за зло", а винаги да желаем "доброто един другиму, и на всички" (1 Сол. 5:15).

Всеки от нас има свой път в живота, своя сфера на дейност, на която ние отдаваме душевните и телесните си сили. И колко е важно силата на доброто, свързваща всички православни хора, да не оскъдява, братската любов да се преумножава, а съгласието в човешкото общество да крепне, както би трябвало да крепне православната вяра във всяко сърце. Имайки вяра, ние откриваме истинския смисъл на живота. Вярата ни укрепява и ни помага да понасяме всякакви лишения, неуредици и човешки страдания.

На всички чеда на родната ни Църква, живеещи в родината и извън нейните предели, благопожелаваме да се подвизават "с добрия подвиг на вярата" (1 Тим. 6:12), като положат "всяко старание", за да привнесат "към вярата си добродетел, към добродетелта знание, към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието любов" (2 Петр. 1:5-7). Господ да благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!

Честита и доброплодна да е Новата 2018 година!


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този бутафорен псевдо-християнин! Говори на измисления си език и отвращава все повече хората от лъже-християнството! Тероризмът ли беше най-страшното другарьо! Особено за българите. Нито дума за омразата, несправедливостта, корупцията, деградацията и т.н. царуващи в държавата. Не става само с цитиране, иска се и връзка със съвремието. Да чуе един протестантски проповедник, да разбере тази марионетка, защо хората там чувстват църквата съпричастна. не че му дреме! ДОБРОПЛОДНА, хаха, скрий се
14
1
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 2 години
Нека да е честита новата 2018година за всички БЪЛГАРИ.Бъдете живи и здрави.Повече благоразумие и любов в сърцата ни.Дано БОГ ни помага и да се спре войната по пътищата ни. Успех за всички Българи и България.АМИН
13
1
 
4
 
! Отговори
"-" преди 2 години
Дай, Бог - здраве и щастие, берекет и късмет, мир и любов през Новата 2018 година!

ЧНГ на всички!!!
12
1
 
0
 
! Отговори
Светият синод преди 2 години
Поздравявам братята ристиени с настъпващата нова година. Случайно или не тя съвпада с големият ристиенски празник свето обрезание Господне сякаш за да възвести новото начало. Да ви е честито братя!!!
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, нека поне днес да забравем уж важните неща, които ни превръщат във врагове и да бъдем отново ЧОВЕЦИ
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ! РАДВАЙТЕ СЕ НА БЛИЗКИТЕ СИ НА ВСЕКИ МИГ, В КОЙТО ВИ СПИРА ДЪХА И НА "ЖРЕБИЯ" ДА НАТРУПАТЕ ОПИТ НА ЗЕМЯТА.
Искам да напиша много неща, но най-простото е че ви обичам всички и въпреки всичко.
Бъдете щастливи! Благодаря ви, че сме заедно!

Отивам до пека Сладка погача за моя съпруг и големия син, които имат утре имен ден.
На всички Василовци-Бъдете честити!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Евроатлантик

Жънат по празниците и при погребения. Дерат здраво. По са лоши и от международна корпорация в страна от третия свят.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо, брадчед, за да ти фанем вяра първо требе да изрините църковните обори до камик. После да изгоните всички настоящи монаси, попове, архимандрити, архийереи, синоди и т.н. начело с тебе. После да приемете нови, после да осветите всички църкви наново и чак тогаз ела да си хортуваме.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожеланията за благоденствие , човеколюбие , доброплодност и др. подобни нито веднъж не са се сбъднали досега . Имам впредвид годините след Втората Световна Война , която не трябваше , но се сбъдна . Нашите по - възрастни братя и другари нещо ни будалкат .
7
1
 
6
 
! Отговори
Амин преди 2 години
Честита Нова Година Нека бъдем добротворци на нашата мила татковина .Амин.
6
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 2 години
Живи и здраве. наздраве!
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да му каже на тоя склерозирал шапкар, че новата година още не е дошла у нас. Тук не е Рашка и не сме чукчи.
4
6
 
7
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Абе тия плъхове само по празниците ли се сещат за хората да одят да си гледат еднопополовите бракове, аман от заплатаджии. Всички религии трябва да бъдат забранени.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То църковната нова година е на 1 септември по стар стил (14 септември по нов стил), но този агент на ДС откъде да знае.
2
3
 
2
 
! Отговори
хаххаха преди 2 години
това "доброплодна" го прочетох като долнопробна;)
1
3
 
6
 
! Отговори
Сава Доброплодни преди 2 години
За представителите на църквата ялова година няма. Всички са доброполодни.