Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неуспелия...мързелив...и страхлив *** оправдава собствената си мизерия с родолюПство. Друго не му и остава!Този същия - дето вдига вой до небесата, че заплатата не му стига...децата му гладуват...тегли бързи кредити...врещи срещу тези за които е гласувал...и плюе разкошните български пенсии...здравеопазването...топлофикацията..цените на тока!Мрънкалник...но в теми като тази се сеща , че е родолюПец..И в Банско природата е хубава..
282
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България! Изучени българи избират София вместо Силициевата долина...Тази лъжа взеха да ни я пробутваат тук всеки месец?Не мога да разбера това упорство.Тук много лъжи ни пробутват, но те най-често са платени от американската пропаганда. Не вярвам и за тази лъжа да са им дали пари.Сигурно някой чиновник се напъва да изкара желаното за реално.
281
1
 
6
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Дойчин 210 Абе Дойчине , що ти трябваше да кажеш че си най калпавия от целия випуск. Бъди по скромен.
280
4
 
22
 
! Отговори
Дортмунд преди 6 години
Аз съм бачкатор,имам и померан!карам мерцедес!ям като невидял-пуша и имам даже и интернет!децата докато кихнат и лекарствата ми идат до вратата,знам че докато пресичат някои джигит няма ги отнесе,ей тези прости удоволствия как да зарежа и да се върна!иначе и аз обичам наще планини зелени!
279
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
понеделнишки бози на дежурния екип! само като прочетеш името на автора, а този никога не може да те подведе - "Изучени българи избират София вместо Силициевата долина" - тая финансистка ко ше праи там??? кисело било гроздето! FAKE NEWS!
278
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си мислете че на нас в чужбина ни е лесно . На мой колега българин,който е в Лондон от 18 години, дъщеря му се омъжи за арабин,прие го много тежко.И ние жертваме много живеейки в чужбина.
277
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Koректното заглавие:"Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България! Ама друг път!"
276
3
 
6
 
! Отговори
до 301 преди 6 години
Колега не му обръщай внимание на чикагския шут - гладна въшкa се насмукала..и на чело излязла!Утре ще пише, че живее в Бевърли Хилс!
275
3
 
7
 
! Отговори
ss преди 6 години
а да не забравя, че гледам статса за чикаго 77% са черни 17% са испано, белите жертви са 1.8% , ае със здраве!
274
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дано,ама надали.
273
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че изчезваме като нация е от атеизъм на българите. Ако хората бяха истински християни,нямаше да отдават такова значение на парите и кариерата,на емигрирането и щяхме да се запазим.
272
1
 
20
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА преди 6 години
ОТДАВНА НЕ СЕ БЯХ СМЯЛ ТАКА, ГОЛЯМ ВИЦ Е ТОВА... СИГУРНО МЛАДИТЕ СА СЕ ПРИБРАЛИ ОТ ГЕРМАНИЯ...ЗА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ И СЕГА ОБРАТНО...ХА..ХА..ХА , ОЩЕ МАЛКО И ЩЕ ВИ ПОВЯРВАМЕ...ЕЛА ГО РАЗПРАВЯЙ ТОВА В КВАРТАЛНОТО КАФЕНЕ ДЕТО СУТРИН ВЕЧЕ Е ПРАЗНО, СЛЕД КАТО МИНАЛИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ МЯСТО НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ НАМЕРИ...ИЛИ В МАГАЗИНА ДЕТО РАБОТИ ЖЕНА МИ И ДНЕС ПОРЪЧАХА 120 ХЛЯБА ВМЕСТО 500 .... АЙ СИКТИР ...ВЪРНАЛИ СЕ
271
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма емигрант, който да не тъжи за родители и родна къща, но чувството за самосъхранение е по-силно. Преди 20 години на родната ми улица живееха над 80 човека, а днес по малко от 20! Останали са само възрастни и роми. Аз как да се впиша?
270
0
 
14
 
! Отговори
капка в морето преди 6 години
До АнонименНа фона на 3 милиона емигранти................................мижи да те лъже!
269
0
 
15
 
! Отговори
137 преди 6 години
До 281А като оснанеш до тях с кокво ще им помогнеш? Със синовна обич? Тя не лекува, не храни и не плаща сметки. Ще закопаеш себе си и ще обречеш децата си. А родителите ти няма и са разберат какво и колко си пожертвал.
268
4
 
5
 
! Отговори
до 273 преди 6 години
както има разлика между бачкатор на 1000 лв и програмист на 10 000лв, такава е и разликата между теб и мен.. минимумбалканският ти предразсъдък не може да приеме, че има по-умни, по-стойностни и по-креативни хора от тебе, нали?
267
2
 
22
 
! Отговори
ss преди 6 години
аз се върнах, постоях да направя стаж в IT и сега заминавам пак, да поживея в нормална държава.........за съжаление в БГ манталитета на хората не се променя на йота, и това е пречка за развите на цялъта държава, като си млад не ти пречи, но като поодъртееш и ти се роди дете почваш да се замисляш има ли смисъл да седиш, въпреки че взимаш няколко "средни заплати"
266
5
 
8
 
! Отговори
до 283 преди 6 години
***,аз живея в Чикаго, където стават 1000 убийства на година.И това е един град!
265
0
 
22
 
! Отговори
до 273 преди 6 години
различните хора имат различни възможности и интелект. Ако ти цъка мозъчето и не миеш чинии, не си обикновен бачкатор - нещата се случват.Въпросът е, че в България бях пресиран от администрация, бюрократщина, *** на всички възможно нива. Убиха ми желанието да си плащат осигуровки и да работя за България. Знаеш ли отидох до болницата веднъж за 10 години и трябваше да плащам! А какво стана с парите ми, които внасях 10 години? България я упрявлявана от безмозъчни тапири.. като електората с
264
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой завършил медицина , инженер , физик да се е върнал .. Връщат се негодници - Икономисти измамници , такива не са нужни на никоя държава , а още по-малко на България.. Икономиката ще я вдигнат инженерите , а не икономистите. Икономистите вредни за икономиката.