Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
5
 
! Отговори
Do: doichin312 преди 6 години
Oooo,Gusdin doichin vie ste qvno ot biznesmenite :) :-)
302
0
 
12
 
! Отговори
Дортмунд преди 6 години
Глада по-силен от тока!аз заварчика ще почивам в испания без кредит!*** човек с прости мечти:)arbeit macht frei!
301
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че тези които емигрират са страхливци и те си го знаят.
300
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
верно е ...6% се връщат
299
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може Левски и Ботев да не са били против емиграцията,но показаха на дело, как се умира за Родината! Показаха го и онези 30 000 мъченици от Април 1876,показаха го и онези 200 000 млади българи през войните за национално обединение.А ти какво показа? Как правиш метани и чупки в кръста пред чужденците ли?
298
4
 
13
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Много як фейк нюз. Но пък наистина би било хубаво да се връщат младите. Обаче това би станало само при ефективна съдебна, здравна и не на последно място законодателна система.
297
1
 
22
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Предател е поп Кръстю. Аз съм нормален, модерен човек. Човешкият живот е кратък за да рискуваш да те блъснат на пешеходна или да те убие случаен куршум на мутра. Ботев и Левски също са били емигранти. Защото не са търпяли овчедушните в територията.
296
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е че вие сте ги направил испанци, не че те са. Дано Господ ви прости!
295
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** ако беше умен, щеше да си оправи държавата. Ех, беден ми ***, държавата ти е най-бедната в Европа, а си тръгнал акъл да даваш. Жалък, смешен ми ***...
294
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 314Стига сте сквернили имената на Ботев и Левски!На всяка дума, за щяло и нещяло- Ботев и Левски.Революционери са били, за революция са се борили, ти революция ли ще правиш?Аман от изкривен патриотизъм! Колко работно места откри лично ТИ? Колко българи взе на работа и им осигури достойно заплащане за труда? Никога Ботев и Левски не са били против емиграцията.
293
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и защо тези които живеете навън четете бг новини и се правите че се интересувате от това което става тук? хем не знаете как се живее тук хем коментирате, като искате чужбина ставайте си чужденци, ние пстаналите все ще се оправим, акъл от предатели не ни требе
292
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка всеки си решава.Има сантиментални хора които страдат,че живеят в друга страна,но има и такива които не им пука нито за България,нито за нищо.И аз съм си поплаквал,но вече няма връщане назад,децата ми са испанци, тук е тяхната Родина.
291
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 264Колегите ти с малък автосервиз в Бг изкарват 200-300 лв на ден ДНЕС, утре- в други ден- след 3 дена или седмица- нищо не изкарват. За да изкарат 200 лв днес, влагат 100лв за части. Познавам 3 с малък автосервиз- те са малко като рибарите, дето се хвалят кой уловил по- голяма риба, ама голямата риба никой не я е виждал.Ако не вярваш, върни се и опитай с малък свой автосервиз, ама се уговори с шефа си, да ти пази мястото в чужбина :)
290
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много е хубаво в чужбина но тези които бягат, предават народа за едни пари и децата им вече не са българи. Егоизъм е тва една характерна черта на българина. ама вкъщи не може да си го направи хубаво като навън, по- лесно е наготово.
289
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, ***, Ганьоооо... Чета и хем ти се смея, хем те съжалявам колко си изостанал. Беден ми, ***. *** си, нахален си, но се мислиш за велик. Хората са на светлинни пред теб.
288
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А алчният нихилистичен и егоистичен българин оправдава дезертьорството си с това,че "искал да се развива".Жалко,че Левски и Ботев не отидоха някъде "да се развиват",а си дадоха младите животи напусто.
287
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук просто няма основни честни отношения между хората и институциите.Тук с честен труд си никой а в нормалните държави просперираш.
286
9
 
12
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До СъветНе претендирам да съм богат и успешен.Имам две деца,след два месеца чакам да ми се роди трето.Живея в голяма къща,с всички удобства,включително локално парно и имам двор с ливада,където си играят децата.Това лято мисля и басейн да им купя.Нямам шумни съседи,като в панелките.Карам сравнително нова кола,до работата си стигам за 10 мин.Доходите ми стигат да си позволявам доста неща.Така че на мен не ми трябва да ходя в чужбина.А какво смятат лузъри като теб ,изобщо не ме засяга.
285
2
 
7
 
! Отговори
до 302 преди 6 години
Не мишле не, не живея в Бевърлие Или, а в Brighton Park.А престъпността в Щатите,в България даже не са я сънували.Тук 30 000 души умират от огнестрелни рани на година и още 30 000 се самоубиват с огнестрелно оръжие.
284
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Що па си мисля че колкото по малко , толкова по добре.Изключвам цига..те. Я вижти Монако , Лихтен щаин, Исландия и много други много малки държави , ама богати и не пищят че били изчезвали. Светът няма да се свърши.